zaterdag 10 mei 2008

Mengelwerk


Ben begonnen met Het Verdriet van België van Hugo Claus. Ik bedoel: herlezen voor de zoveelste keer, maar nu met het oog op het eten erin / dit blog.
Tot nu toe rijst met bruine suiker, boterhammen met kweeperenjam, boterkoeken, zure haring en haring in gelei met citroen, mastellen en varkensgebraad met schorseneren en gebakken aardappelen.
Mastellen en die haring zijn een post waard, maar: nog eentje meer graag.Mastellen. Althans: een mastel dan dus.
Ik herinner me dat spul van vroeger uit Brabant. Was hard van buiten en kleverig van binnen. Hoe heette het hier? Knapperige korst was ietwat bitter (verbrande suiker).
Enorm lekker. Droom er nog van...

Gisteren
Risotto met paprika en gerookte ossehaas. Want daarvan had ik het kontje bij de Eetclub meegenomen.

Morgen
Pasta, vissticks ("fish fingers") en taogé. Hoe kom je erop. Maar noet lukken. Gember erbij?

Bonen. Een opmerking die ik vergat.
Kijk, ik heb liever stevig kokende aardappelen dan bloemige. Maar met bonen is dat anders. Iets bloemige bonen zijn perfect.
Hoe doe je dat (want bloemige soorten zijn er niet)? Simpel. Iets bloemig kan je bonen krijgen, vooral grote (zoals Soissons of de grote platte witte die ze bij de betere Turk verkopen), door juist als het water kookt er een scheut koud water in te gieten. En dat nog een of twee keer meer.De Griekse en Turkse zijn platter, de Franse soms ook.

Van bonen komen we op linzen.
1] De beste zijn Du Puy linzen, beschermde naam, erg klein, donkergroen. Pas op voor Nederlandse nep ("Dupui"; zijn gewone grote bruine).2] Rode linzen zijn soeplinzen. Koken kapot. Wel lekker hoor, maar anders.3] Hoe dan ook, iha-tip: als je linzen kookt, doe er dan altijd een scheut iets zoete "fortified wine" bij. Wat Malaga, Madera, Bristol Cream.

Beste recept met linzen.
Bordeaux en omgeving.
Haal de mooie stukken van een (liefst wild) konijn, hak de rest fijn en kook daar bouillon van met de gebruikelijke ingrediënten.
Laat die een nacht staan, ontvet, zeef, en kook daar de linzen in.
En serveer met de gebakken mooie stukken konjn.