zondag 18 mei 2008

Orgaanvlees: Tong


Geen zeetong maar mondtong. Bektong.



Uhh, tong is natuurlijk geen "orgaan", net zomin als hart.

Rundertong
Koop een tong met keelstuk.
Hak het keelstuk fijn en trek er bouillon van; schuim af indien nodig.
Laat koelen en schep het vet eraf.
Zet op met de tong erin en kook gaar in een paar uur.
Schuim af indien nodig.
De tong is gaar na een uurtje of vier, als makkelijk door de punt geprikt kan worden.
Tong ontvellen, vellen aan de hond geven.
In schijven gesneden serveren, bv. met Madera-saus met rozijnen, gemaakt van de bouillon.
Rozijnen weken in de bouillon, roux, bouillon + madera + rozijnen.



Erg lekker ook: gepekelde / gerookte tong. Ontzouten, koken etc.

Kalfstong
Idem, maar korter koken.
Smaakt prima in een Blanquette: gebonden saus maken van bloem, boter, wat kruiden, de bouillon en witte wijn.
Blokjes tong erdoor. En paddestoelen!



Erg lekker ook met Sauce Gribiche, hier (alle links hier in nieuw venster!).

Lamstong
Als kalfstong.
Gaat het vel er moeilijk af dan gewoon eraan laten zitten.
In blokjes en met niet teveel saus serveren bij tagliatelle of zo. Met waterkerssaus of kappertjessaus. Gemaakt van de bouillon natuurlijk.



Stond vroeger bij de kinderen bekend als "baby-voetjes in roze sokjes"; die wij hadden waren een heel stuk korter en roziger.

Jaaaaren geleden. Scarlet lambs tongues.
Herinner me dat, als je ze op een bepaalde manier kookte, ze paars werden.
Geen idee.
Net iets als Truite au Bleu.

Varkenstong
Idem weer.
Erg lekker met sinaasappelsaus.
Maak als varkenshart met sinaasappelsaus.
Staat hier.



En, S'ke, wat zal 't worre?