donderdag 15 mei 2008

Haring


Daar gaan we het vandaag over hebben.

Uhh, eerst ff 'n correctie op onderstaande tekst, onder telefonische bedreiging van S.
Zoute haring is hetzelfde als nieuwe haring.
Bij deze.
Dank, S.

Haring-salade
Meng stukjes haring met stukjes gekookte biet en idem aardappel. Gebruik half mayo half yoghurt als dressing (yogonaise bevat te weinig yoghurt), met daardoor fijngeknipt salieblad zonder nerf. Gesnipperde ui kan er natuurlijk ook door, en als de dressing te dik is, wat zure room erdoor.
Kan met zoute en met zure haring.



Aardappelen met haring (Polen)
Controleer de haringen en snijd het staartstuk eraf.
Leg ze met het vel naar onder in een schotel, strooi er flink gesnipperde ui over, maal er zwarte peper over en giet er dan flink zure room over.
Laat vijf uur marineren op een koele plek, en laat elk uur de schaal wat kantelen om de room tussen de haringen wat te bewegen.
Serveer met aardappelen, gebakken in de oven.

Soep van gerookte vis en mais
Gebruik geen zalm of makreel maar bokking of haring of zo.
Haal de filets van de vis (snij de vis doormidden) en haal daar het vel af.
Leg ze in een pan, bestrooi met gesnipperde ui en giet er melk bij; de vis moet onderstaan.
Breng niet te snel aan de kook met wat peperkorrels en laurier, en laat 12 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de vis uit de pan, zeef de vloeistof, doe die terug in de pan, laat aan de kook komen en bind met maizena.
Trek de vis in stukjes, doe terug in de pan en voeg ook uitgelekte mais toe.
Breng tot bijna aan de kook en serveer na op zout geproefd te hebben.



Vlindertjes (cravattine) met gerookte haring
Kook de pasta, giet af en spoel koud.
Roer er wat olijfolie door want anders gaat het plakken.
Dan bak je in wat olijfolie ui en knoflook aan, en daar komt dan later flink wat vrij fijn gesneden prei bij.
Kruiden met wat kruidnagel, wat foelie, wat zwarte peper, wat zoet paprika-poeder, wat oregano, wat basilicum en dat soort dingen. Geen zout.
Prei laten garen met een scheut witte wijn erbij.
Dan per persoon een gerookte haringfilet in kleine stukjes snijden.
Die stukjes door de groenten roeren en als het redelijk warm is de pasta erin opwarmen.
Zure room erdoor roeren.

Haring-tartaar
Snij zoute haring in superkleine blokjes.
Zeer fijn geknipte bieslook erdoor en op smaak brengen met witte Balamico.
Serveer op geroosterd brood.
(Zoet, in dit geval van de azijn, combineert prima met gerookte vis. In Brabant eten ze toastjes met appelstroop en gerookte paling.)