zondag 18 mei 2008

Hugo Claus 2


Van België, aflevering 1

* Ja, waarschijnlijk was die boterham met smout en aardbeienjam alle drie bij mekaar (zie vorige post hier; alle links in nieuw venster!) want nou eet ie idem met kweepeerjam.

* Brandewijn met kersen

* Doopsuiker



* Boterhammen met "platte kaas" (plattekeis)



Doet me denken aan een hotelletje vlak bij Brussel (Sint-Agatha-Berchem) waar je een perfecte Entrecôte kreeg, vreemd gesneden als een lang blok. Maar goed, in het dorp had je een café waar ze platte keis serveerden, maar ook pottekeis (mengsel, 50/50, van platte kaas en Brusselse kaas, de ergste stinker).



En hier houdt deel een, Het Verdriet, op en begint deel twee, Van België.

* Zeerog in gelei
Voor de Eetclub heb ik roggevleugels gemaakt, met kappertjes en zo.
In gelei is ook heerlijk, maar veel werk want je moet het vlees van de graten halen.



Kon geen foto vinden, maar wel dit. Gegratineerd met Camembert.
Helemaal geen slecht idee.
In tegendeel!

* Geuze (schrijft hij; ik schrijf Gueuze).



Ik vind Kriek en zo (Gueuze met fruit) niet lekker, maar van Kriek kan je enorm lekkere sorbet maken.


* Koolsoep
Geen idee.
Ik maak wel eens Bloemkoolsoep met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier (bijvoorbeeld half Leffe half pils).
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).
Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.
Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat kardamom bij. Kardamom: de pitjes uit de peul halen; een peul is meestal teveel. Pitjes moeten zwart zijn; gele/bruine weggooien.
Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.
Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.
Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool.
Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...



En ik maak ook wel eens Rodekool-soep
Borsjtj; Rusland, als ik het goed heb. Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt, maar het kan ook andersom zijn.
Rookspek uitbakken, ui en knoflook erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden.
Serveren met sour cream.
Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten.
Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen erbij, als groenten eten.
Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.

Zo kan ie wel weer.