dinsdag 15 mei 2018

Bijna zomerse gerechten



Aardappelen met in Chimay gestoofde zoete ui
Chimay (maar nu de kaas) erop, oven
Like wow man...


Maar nog niet té zomers

Zie de plaatjes van vandaag

Zuurkoolweemoed zeg maar...



Aardappel- en groentenschotel uit Majorca

Tumbó



Snijd (hoeveelheden naar smaak) aardappel en aubergine in plakken en groene paprika in strips

Bak alles aan, maar een voor een (de aardappel op wat lager vuur en wat langer)

Leg in een ingevette ovenschotel een laagje aardappelen met wat z/p, een laagje paprika, een laagje aubergine en dan alles nog een keer

Giet er flink tomatensaus over die gemaakt is met flink laurier en knof

Zet een minuut of 20 in een hete oven



Tortilladeeg van blauwe mais
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Amandelkroketten

Zeer subtiel



Maak als aardappelkroketten, maar gebruik fijn amandelschaafsel in plaats van paneermeel

Werk door de aardappelpuree trouwens ook maar wat truffel

Aardappelkroketten
Maak dikke aardappelpuree
Spuit er met een grote spuitzak kroket-dikke stengels van en laat die koelen
Snijd er kroketten van en paneer etc



Een gepekelde pruim
Heerlijk in kleine stukjes bij een gekookt ei
Of bij radijs!


Uienstamp

Duitsland



Kook gelijke delen aardappel en ui, met wat tijm, laurier, p/z

Maak er puree van met boter, melk, nootmuskaat, witte peper en wat versgemalen gevriesdroogde knof (geen verse!)

Proef op z/p en werk er fijngesneden selderijblad door

Je kan het in de oven gratineren...



Spaghetti met Cheddar (die goedkope) uit de oven
Fors ui en knof door de spaghetti


Marmitako

Baskische soep met tonijn



Braad in de (olijf!)olie van een of twee blikjes tonijn fijngesneden ui aan, en wat later ook gesnipperde knof
Gebruik geen verse tonijn! Ja, of je moet verse bonito of skipjack kunnen kopen... Witte tonijn...

Bak na even in dit mengsel flink blokjes aardappel rondom aan, en als ze iets zacht beginnen te worden ook flink gesnipperde prei en rode paprika in blokjes

Kruid met peper, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en wat versgemalen korianderzaad

Giet er kokende groentenbouillon bij (of water met een blokje) en laat daarin de aardappels goed gaarkoken

Warm de tonijn in de soep op

Proef op z/p

In de ene streek gebruiken ze paprika, in de andere prei, en wij willen geen ruzie dus we gebruiken het allebei
(Dat rijmpt!)



Met kastanjepuree...
Met fazant...
Mais où sont les neiges d'antan...
(Ici!)


Porra antequera

Spanje



Pureer goed uitgelekte paprika uit blik (snij ze open) met blokjes tomaat (zonder vel, vloeistof of pitjes) en flink knof

Haal schijven oud stokbrood zonder korst door melk met zout en knijp ze uit

Werk het brood door de groentemassa; het moet een papje worden

Maak met olijfolie een "mayonaise" van deze massa en breng die op smaak met p/z en witte wijnazijn of citroensap

Doe in een kom en garneer met stukjes gekookte ham en/of goed uitgelekte tonijn op olie en/of gekookt ei
Laat goed koelen

Serveer met mooi stokbrood



Een mooi dooraderde sukadelap


Misticanza

Italië



Kook groenten bijna gaar in water met zout: spinazie, snijbiet, broccoli, (gele) bloemkool, andijvie enzovoorts

Giet af en spoel koud; laat goed uitlekken

Bak in heel weinig olijfolie pijnboompitten bruin en haal uit de pan

Bak met wat meer olie ui, knof en rode peper in de pan

Bak de groenten erin op

Laat iets afkoelen en serveer op boerenbrood, met olijfolie, citroen en zeezout en zwarte peper, en met de pijnboompitten erover



Prak van Tau kwa en ei, voor een "omelet"
Dadar isi achtig
Tau kwa zie hier
Dus eigenlijk gebruik je het niet voor zo'n gerecht als dit
Maar ik probeerde het uit
Werd niks