Aardappelen met in Chimay gestoofde zoete ui
Chimay (maar nu de kaas) erop, oven
Like wow man...
Maar nog niet té zomers
Zie de plaatjes van vandaag
Zuurkoolweemoed zeg maar...
Aardappel- en groentenschotel uit Majorca
Tumbó
Snijd (hoeveelheden naar smaak) aardappel en aubergine in plakken en groene paprika in strips
Bak alles aan, maar een voor een (de aardappel op wat lager vuur en wat langer)
Leg in een ingevette ovenschotel een laagje aardappelen met wat z/p, een laagje paprika, een laagje aubergine en dan alles nog een keer
Giet er flink tomatensaus over die gemaakt is met flink laurier en knof
Zet een minuut of 20 in een hete oven
Tortilladeeg van blauwe mais
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Amandelkroketten
Zeer subtiel
Maak als aardappelkroketten, maar gebruik fijn amandelschaafsel in plaats van paneermeel
Werk door de aardappelpuree trouwens ook maar wat truffel
Aardappelkroketten
Maak dikke aardappelpuree
Spuit er met een grote spuitzak kroket-dikke stengels van en laat die koelen
Snijd er kroketten van en paneer etc
Een gepekelde pruim
Heerlijk in kleine stukjes bij een gekookt ei
Of bij radijs!
Uienstamp
Duitsland
Kook gelijke delen aardappel en ui, met wat tijm, laurier, p/z
Maak er puree van met boter, melk, nootmuskaat, witte peper en wat versgemalen gevriesdroogde knof (geen verse!)
Proef op z/p en werk er fijngesneden selderijblad door
Je kan het in de oven gratineren...
Spaghetti met Cheddar (die goedkope) uit de oven
Fors ui en knof door de spaghetti
Marmitako
Baskische soep met tonijn
Braad in de (olijf!)olie van een of twee blikjes tonijn fijngesneden ui aan, en wat later ook gesnipperde knof
Gebruik geen verse tonijn! Ja, of je moet verse bonito of skipjack kunnen kopen... Witte tonijn...
Bak na even in dit mengsel flink blokjes aardappel rondom aan, en als ze iets zacht beginnen te worden ook flink gesnipperde prei en rode paprika in blokjes
Kruid met peper, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en wat versgemalen korianderzaad
Giet er kokende groentenbouillon bij (of water met een blokje) en laat daarin de aardappels goed gaarkoken
Warm de tonijn in de soep op
Proef op z/p
In de ene streek gebruiken ze paprika, in de andere prei, en wij willen geen ruzie dus we gebruiken het allebei
(Dat rijmpt!)
Met kastanjepuree...
Met fazant...
Mais où sont les neiges d'antan...
(Ici!)
(Ici!)
Porra antequera
Spanje
Pureer goed uitgelekte paprika uit blik (snij ze open) met blokjes tomaat (zonder vel, vloeistof of pitjes) en flink knof
Haal schijven oud stokbrood zonder korst door melk met zout en knijp ze uit
Werk het brood door de groentemassa; het moet een papje worden
Maak met olijfolie een "mayonaise" van deze massa en breng die op smaak met p/z en witte wijnazijn of citroensap
Doe in een kom en garneer met stukjes gekookte ham en/of goed uitgelekte tonijn op olie en/of gekookt ei
Laat goed koelen
Serveer met mooi stokbrood
Een mooi dooraderde sukadelap
Misticanza
Italië
Kook groenten bijna gaar in water met zout: spinazie, snijbiet, broccoli, (gele) bloemkool, andijvie enzovoorts
Giet af en spoel koud; laat goed uitlekken
Bak in heel weinig olijfolie pijnboompitten bruin en haal uit de pan
Bak met wat meer olie ui, knof en rode peper in de pan
Bak de groenten erin op
Laat iets afkoelen en serveer op boerenbrood, met olijfolie, citroen en zeezout en zwarte peper, en met de pijnboompitten erover
Prak van Tau kwa en ei, voor een "omelet"
Dadar isi achtig
Tau kwa zie hier
Dus eigenlijk gebruik je het niet voor zo'n gerecht als dit
Maar ik probeerde het uit
Werd niks