dinsdag 1 december 2015

Vis-diner gekookt



Geen foto's om reden van privacy

Vandaag foto's van inkopen

Kadayif, kataifi, kadaifi
Om dat spul, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), te maken



Ceviche, kwal, uiensoep met slakken, mosselen met chorizo



Ceviche


Marineer stukjes verse tonijn en octopus en grote garnalen, alles rauw, 1/2 uur in half citroen half limoensap.
Eventueel + stukjes witte vis.
Geen zalm gebruiken.

Laat uitlekken en leg een uur in een vinaigrette van extra vergine olijfolie, zachte witte wijnazijn, met stevige blokjes tomaat, stukjes ui, gepekelde groene peper (“Nacho sliced jalapeños” of zo) en verse oregano.

Regelmatig omscheppen.

Uitlekken.



Dit zijn niet die kers-paprika'tjes die ze met kaas vullen
Dit zijn kers-pepers, waar ze in Hongarije pikant paprikapoeder van maken
Van gedroogde dan dus
Cseresznyepaprika, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Wat grotere, appel-paprika, Ñora, gebruiken ze in Spanje voor paprikapoeder, zie hier



We dronken er Orujo bij.


Galicische (Noord-West Spaanse) variant van Marc en Grappa.

Zie hier.



Poolse zachte mosterd voor de verzameling
(Ik had al krachtige grove)

Smaakt licht naar Beierse Süß Senf, net als sommige Zweedse mosterdsoorten


Kwal


Dat koop je gepekeld bij de betere Chinees.
Zie hier.
Week de kwal 12 uur in water. Begin met het wegspoelen van de grove zoutkorrels die er tussen zitten.
(Je hebt ook enkel gedroogde kwal. Proef. Week die met wat zout erbij.)

Laat goed uitlekken. Serveer zó, met groene paprika, opgebakken met ui en knof en afgekoeld, aangemaakt met sesamolie, Dark soy en Tabasco of zo.

Of bak de drooggedepte kwal eerst op met en ui en knof.
Lauw serveren dan, aangemaakt met zie hierboven.


Hele verhaal hierboven kan ook met garnalen, zonder ontzouten dan dus



Links kabeljauwlever
Rechts sprot-pasta
Merk Oud Riga

Die sprot-pasta bv. op bladerdeeg, licht gebakken schijven courget er op, oven



Mrs. Fishers Onion Soup


Maak mooie uiensoep.

Bak in boter op hoog vuur in de lengte gehalveerde gekookte escargots met wat verse tijm.
Doe er op lager (niet laag) vuur stevige blokjes tomaat bij en roer even om.
Flambeer met Pernod.

Schep wat in elke soepkom en schep er de uiensoep over.




Rambutan
Het waren niet moeders mooiste


Mosselen met chorizo


Bak stukjes droge chorizo uit in wat olijfolie.

Bak flink soepgroenten mee, en ui, knof en peterselie.

Flambeer met Orujo.
Blus met witte wijn.
Laat geheel koelen.

Mosselen erin, vuur aan, husselen...

Met in olijfolie gebakken (niet "gefrituurde") friet.
Grof zeezout over de friet.



Knof-Tabasco
Enorm lekker spul


Boekweitbrei


Als rijstebrei, dus met melk, boter, vanille, suiker en eigeel, maar dan dus met hele boekweit.

Wordt mooi paars.



Bij de koffie Licor Beirão

Dat is net zoiets als Licor 43, maar Portugees en wat fijner