vrijdag 18 december 2015

Koolhydraten (2)



Dit zijn paarse spruitjes
Die at ik vóór het volgende gerecht


Bonen!


Ik schreef altijd, als ik vijf keer vlees had gegeten, een aflevering over vlees. Of na vijf keer kaas een aflevering over kaas. Gaan we een tijdje anders doen.

Nou vijf keer aardappelen, vijf keer rijst, vijf keer pasta, vijf keer wat anders en zie vandaag nummer twee in deze rij: vijf keer bonen...

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Witte bonen-puree, en slakken met spek


(Die spruitjes van hierboven koken en zo, en daar heb ik het nou verder niet over) (nou ja, onder het volgende plaatje nog even)


Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Witte wijn, wat Viandox (of Oxo of Marmite)...
Uitgelekte witte bonen erbij (liefst Soissons of Cannellini) en even doorwarmen
Stampen (grof), goed mengen
Proef: olijfolie erbij? P/z?

Gare slakken in wat olijfolie bakken, uit de pan

Spek (of beter pancetta, maar dat had ik niet) uitbakken in een andere pan in ietsje olijfolie


Bouillon in de slakkenpan, witte wijn, inkoken, slakken erbij

Alles bij mekaar serveren

Enorm lekker, maar ik heb wel na het eten een uur boerend op de bank gelegen...



Gekookt worden ze groen, dus er zal wat azijn bij gedaan moeten worden
Erg lekker, vlezig van structuur (niet bladerig), noten-smaak
Ik denk: kort koken, en opbakken in spekvet, z/p...



Tuinbonen, chorizo, witte kool

Foto onvindbaar


Olijfolie, chorizo-blokjes... Uit de pan
(Met verse chorizo moet dit ook lekker zijn, maar waar vind je dat)

Witte kool in die pan wokken tot half gaar... Uit de pan

Ui, knof (wat extra olijfolie?), lombok...
Komijnzaad (wat gebroken tussen duim en wijsvinger), wat korianderzaad (geplet)...
Zoete paprikapuree (Turkse winkel; verdeel de inhoud van de pot over kleine zakjes en bewaar in de vriezer)...
Witte wijn...
Proef

Chorizo erbij... Gekookte tuinbonen erbij... Witte kool erbij...



Dit is die bonenpuree, iets teveel spek, en slakken
Want de foto van die tuinbonen is dus spoorloos


Flageolets, eendenborst en kastanjechampignons


De oven heet mét een schaal er in

Pan, ganzevet, sjalot, knof...
Kleine kastanjechampignons (of anders maar kleine gewone; in ieder geval niks gesneden)...
Gerookt paprikapoeder (Chipotle!) op laag vuur (pikant of deels pikant)...
Rosé erbij, vuur hoog, Viandox (of Oxo of Marmite)...

Breng op laag vuur op smaak met wat Aceto balsamico...
Vuur uit

Schroei de eendenborst dicht op de vleeskant in een pannetje, en leg met het vel naar beneden in de ovenschaal
Oven terug naar 160°
Bedruip regelmatig (je moet dus dik vel hebben!)

Vuur aan onder de champignons en warm er gekookte flageolets in op

Serveer bij mekaar en met Mostarda





Heinz Tuscan Beanz


Ik kwam zo'n blik tegen nooit eerder gezien, daarna ook nooit meer gezien
Zie hier

Heel erg lekker

Cannellini

Fijne smaak
Witte bonen in tomatensaus in het kwadraat

Olijfolie, rode ui, knof, pepertje...

Iets koelen
Blik erbij met een scheut Manzanilla...

Serveren met Gruyère erover...

Wow...



Niet zo'n spannende foto 
Maar het eten was...


Linzen, Badische Schneckensuppe en oven-tomaat


Je hebt erg veel recepten voor Badische Schneckensuppe
Veel gebaseerd op slakken koken met ook witte wijn, en dat dan continueren tot soep

Mijn Kochen wie die Badener zegt "Für sechs personen nimmt man fünf Dutzend Schnecken, die gründlich gewaschen werden. Dann setzt man die Schnecken in einer Fleischbrühe mit einem kräftigen Schuß Weißwein an..."
Dat zijn mensen naar mijn hart. "einem kräftigen Schuß Weißwein"!

Maar goed.

Kook linzen in groentefond, en bewaar het fond voor hieronder

Maak Provencaalse oventomaten of zo (olijfolie, selderijzout, rozemarijn, zwarte peper, grof zeezout)

Redelijk wat boter (want we gaan gebonden soep maken), ui, knof
Bloem, redelijk bruinen...
Het moet nog net vloeibaar zijn na het bruinen, dus voeg eventueel boter toe

Groentenfond, witte wijn...
U maakt een mooie gebonden soep, maar nog vrij dun!

Werk eigeel door zure room, werk daar een beetje soep door, werk dat door de soep

Nootmuskaat, z/p, flink peterselie...
Proef...

Kleingesneden gekookte slakken erin...

Serveer alles bij mekaar, en met citroenpartjes




God wat was het allemaal enorm lekker...