Dit zijn paarse spruitjes
Die at ik vóór het volgende gerecht
Bonen!
Ik schreef altijd, als ik vijf keer vlees had gegeten, een aflevering over vlees. Of na vijf keer kaas een aflevering over kaas. Gaan we een tijdje anders doen.
Nou vijf keer aardappelen, vijf keer rijst, vijf keer pasta, vijf keer wat anders en zie vandaag nummer twee in deze rij: vijf keer bonen...
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Witte bonen-puree, en slakken met spek
(Die spruitjes van hierboven koken en zo, en daar heb ik het nou verder niet over) (nou ja, onder het volgende plaatje nog even)
Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Witte wijn, wat Viandox (of Oxo of Marmite)...
Uitgelekte witte bonen erbij (liefst Soissons of Cannellini) en even doorwarmen
Stampen (grof), goed mengen
Proef: olijfolie erbij? P/z?
Gare slakken in wat olijfolie bakken, uit de pan
Spek (of beter pancetta, maar dat had ik niet) uitbakken in een andere pan in ietsje olijfolie
Bouillon in de slakkenpan, witte wijn, inkoken, slakken erbij
Alles bij mekaar serveren
Enorm lekker, maar ik heb wel na het eten een uur boerend op de bank gelegen...
Gekookt worden ze groen, dus er zal wat azijn bij gedaan moeten worden
Erg lekker, vlezig van structuur (niet bladerig), noten-smaak
Ik denk: kort koken, en opbakken in spekvet, z/p...
Tuinbonen, chorizo, witte kool
Foto onvindbaar
Olijfolie, chorizo-blokjes... Uit de pan
(Met verse chorizo moet dit ook lekker zijn, maar waar vind je dat)
Witte kool in die pan wokken tot half gaar... Uit de pan
Ui, knof (wat extra olijfolie?), lombok...
Komijnzaad (wat gebroken tussen duim en wijsvinger), wat korianderzaad (geplet)...
Zoete paprikapuree (Turkse winkel; verdeel de inhoud van de pot over kleine zakjes en bewaar in de vriezer)...
Witte wijn...
Proef
Chorizo erbij... Gekookte tuinbonen erbij... Witte kool erbij...
Dit is die bonenpuree, iets teveel spek, en slakken
Want de foto van die tuinbonen is dus spoorloos
Flageolets, eendenborst en kastanjechampignons
De oven heet mét een schaal er in
Pan, ganzevet, sjalot, knof...
Kleine kastanjechampignons (of anders maar kleine gewone; in ieder geval niks gesneden)...
Gerookt paprikapoeder (Chipotle!) op laag vuur (pikant of deels pikant)...
Rosé erbij, vuur hoog, Viandox (of Oxo of Marmite)...
Breng op laag vuur op smaak met wat Aceto balsamico...
Vuur uit
Schroei de eendenborst dicht op de vleeskant in een pannetje, en leg met het vel naar beneden in de ovenschaal
Oven terug naar 160°
Bedruip regelmatig (je moet dus dik vel hebben!)
Vuur aan onder de champignons en warm er gekookte flageolets in op
Serveer bij mekaar en met Mostarda
Heinz Tuscan Beanz
Ik kwam zo'n blik tegen nooit eerder gezien, daarna ook nooit meer gezien
Zie hier
Heel erg lekker
Cannellini
Fijne smaak
Witte bonen in tomatensaus in het kwadraat
Olijfolie, rode ui, knof, pepertje...
Iets koelen
Blik erbij met een scheut Manzanilla...
Serveren met Gruyère erover...
Wow...
Niet zo'n spannende foto
Maar het eten was...
Linzen, Badische Schneckensuppe en oven-tomaat
Je hebt erg veel recepten voor Badische Schneckensuppe
Veel gebaseerd op slakken koken met ook witte wijn, en dat dan continueren tot soep
Mijn Kochen wie die Badener zegt "Für sechs personen nimmt man fünf Dutzend Schnecken, die gründlich gewaschen werden. Dann setzt man die Schnecken in einer Fleischbrühe mit einem kräftigen Schuß Weißwein an..."
Dat zijn mensen naar mijn hart. "einem kräftigen Schuß Weißwein"!
Maar goed.
Kook linzen in groentefond, en bewaar het fond voor hieronder
Maak Provencaalse oventomaten of zo (olijfolie, selderijzout, rozemarijn, zwarte peper, grof zeezout)
Redelijk wat boter (want we gaan gebonden soep maken), ui, knof
Bloem, redelijk bruinen...
Het moet nog net vloeibaar zijn na het bruinen, dus voeg eventueel boter toe
Groentenfond, witte wijn...
U maakt een mooie gebonden soep, maar nog vrij dun!
Werk eigeel door zure room, werk daar een beetje soep door, werk dat door de soep
Nootmuskaat, z/p, flink peterselie...
Proef...
Kleingesneden gekookte slakken erin...
Serveer alles bij mekaar, en met citroenpartjes
God wat was het allemaal enorm lekker...