Phallus indusiatus
Indusium = onderjurk.
Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster)
Vroeger erg duur, nu gekweekt, zie hier
Je leest dat je ze een nacht moet weken en regelmatig het water verversen, maar dat is nergens voor nodig.
15 tot 30 minuten weken, of even blancheren en daarna stomen.
De rok en het kontje inclusief de bijna verdwenen kop haal je er af, voor of na het weken. Erna is makkelijker.
Altijd gegeten samen met paddo's, gedroogd of gedroogd en vers
Po-ku (shiitake-achtig maar het is wat anders) en kruisdistel-oesterzwam meestal
Gedroogd
Wat ik gedaan heb
Weken, afgieten, wat uitknijpen, schoon maken en in twee of drie stukken knippen.
De Po-ku was ik vergeten te weken, dus daarvan heb ik een blik opengetrokken.
Afgieten, klein snijden.
Bamboe paddo's en Po-ku kort koken in water met zout
Kort sauteren in pinda-olie met wat sesam-olie
Je kan ze in bouillon koken, dan nemen ze daarvan heel mooi de smaak op, maar dan proef je de eigen subtiele smaak niet meer
Geweekt en nog niet schoon gemaakt
Alles wat aan ingrediënten hierna wordt genoemd vind je bij de gewone toko, behalve
* die bamboe dingen (betere Chinees)
* kruisdistel-oesterzwam op de markt of bij de Marokkaan / Turk
Ik heb er mihoen van rode rijst bij geserveerd.
Je vindt bij de toko twee soorten minoen van "brown rice". De ene soort is gelig (is van zilvervliesrijst) en de anders soort rossig (van rode rijst).
Verder varkenslappen met fashong
Fashong: de Surinaamse variant van Chinees worstjes van kip of varkensvlees
Er zit flink Vijfkruidenpoeder in
Zie hier
Bruin stukken varkenslap in reuzel; uit de pan.
Bruin stukjes varkens-fashong in de pan; er uit
Ui, knof, gemberwortel en laos...
Bouillon, Chinese kookwijn (Kwantung mijiu), Light soy, daoen salam...
Beide soorten vlees terug in de pan en na een klein uur de gaarheid controleren
Zie hier
Dit is klassiek
Op dat bord geweekte bamboe paddo, en twee droge
Ze laat zien hoe schoonmaken vóór weken, maar dat kan ook erna
Ze kookt ze met een schijf gember
Ding daarna is steel van een kruisdistel-oesterzwam
Daarna po-ku maar dan verse (en dat is geen shiitake!)
Daarna beukenzwam
Na die kool de saus: water met hoisin achtig spul, mau-tai, sesamolie en zout
Daarna maizena
Wat ze als eerste bakt, dat is waterkastanje
Na dat paddo-bakken bakt ze eerst sjalot
De bamboe paddo wordt hier dus niet gebakken
Zie hier
Gevulde bamboe paddo
Bamboe paddo, sugar snaps, kruisdistel-oesterzwam, abalone mushroom = po-ku, waterkastanje, wortel, gemberwortel (geraspt én schijfjes), zout
Saus: water, sesamolie, kippenblokje ("kippen-poeder"), zout, witte peper, maizena
Wat het eerste wordt gesneden is de waterkastanje
De bamboe paddo wordt niet geweekt maar (schoongemaakt) geblancheerd want ze moeten stevig zijn
Waterkastanje en twee maal paddo's bij elkaar
Geraspte gember en zout
Vullen en stomen
Sauteren van gember, sugar snaps en wortel
Saus-ingrediënten bij elkaar
Zie hier
Met groene asperges en weer gedroogde paddo's natuurlijk
Hier wordt de bamboe paddo wel gebakken
Die vloeistof dat is jakobsschelpen-fond