donderdag 3 december 2015

Onderjurk-dragende penis




Phallus indusiatus


Indusium = onderjurk.
Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster)


Vroeger erg duur, nu gekweekt, zie hier


Je leest dat je ze een nacht moet weken en regelmatig het water verversen, maar dat is nergens voor nodig.
15 tot 30 minuten weken, of even blancheren en daarna stomen.


De rok en het kontje inclusief de bijna verdwenen kop haal je er af, voor of na het weken. Erna is makkelijker.


Altijd gegeten samen met paddo's, gedroogd of gedroogd en vers
Po-ku (shiitake-achtig maar het is wat anders) en kruisdistel-oesterzwam meestal



Gedroogd


Wat ik gedaan heb

Weken, afgieten, wat uitknijpen, schoon maken en in twee of drie stukken knippen.

De Po-ku was ik vergeten te weken, dus daarvan heb ik een blik opengetrokken.
Afgieten, klein snijden.

Bamboe paddo's en Po-ku kort koken in water met zout

Kort sauteren in pinda-olie met wat sesam-olie


Je kan ze in bouillon koken, dan nemen ze daarvan heel mooi de smaak op, maar dan proef je de eigen subtiele smaak niet meer



Geweekt en nog niet schoon gemaakt


Alles wat aan ingrediënten hierna wordt genoemd vind je bij de gewone toko, behalve
* die bamboe dingen (betere Chinees)
* kruisdistel-oesterzwam op de markt of bij de Marokkaan / Turk


Ik heb er mihoen van rode rijst bij geserveerd.
Je vindt bij de toko twee soorten minoen van "brown rice". De ene soort is gelig (is van zilvervliesrijst) en de anders soort rossig (van rode rijst).


Verder varkenslappen met fashong

Fashong: de Surinaamse variant van Chinees worstjes van kip of varkensvlees
Er zit flink Vijfkruidenpoeder in
Zie hier

Bruin stukken varkenslap in reuzel; uit de pan.
Bruin stukjes varkens-fashong in de pan; er uit
Ui, knof, gemberwortel en laos...
Bouillon, Chinese kookwijn (Kwantung mijiu), Light soy, daoen salam...
Beide soorten vlees terug in de pan en na een klein uur de gaarheid controleren




Zie hier

Dit is klassiek

Op dat bord geweekte bamboe paddo, en twee droge
 Ze laat zien hoe schoonmaken vóór weken, maar dat kan ook erna

Ze kookt ze met een schijf gember
Ding daarna is steel van een kruisdistel-oesterzwam
Daarna po-ku maar dan verse (en dat is geen shiitake!)
Daarna beukenzwam

Na die kool de saus: water met hoisin achtig spul, mau-tai, sesamolie en zout
Daarna maizena

Wat ze als eerste bakt, dat is waterkastanje
Na dat paddo-bakken bakt ze eerst sjalot
De bamboe paddo wordt hier dus niet gebakken




Zie hier

Gevulde bamboe paddo

Bamboe paddo, sugar snaps, kruisdistel-oesterzwam, abalone mushroom = po-ku, waterkastanje, wortel, gemberwortel (geraspt én schijfjes), zout

Saus: water, sesamolie, kippenblokje ("kippen-poeder"), zout, witte peper, maizena

Wat het eerste wordt gesneden is de waterkastanje

De bamboe paddo wordt niet geweekt maar (schoongemaakt) geblancheerd want ze moeten stevig zijn

Waterkastanje en twee maal paddo's bij elkaar
Geraspte gember en zout

Vullen en stomen

Sauteren van gember, sugar snaps en wortel

Saus-ingrediënten bij elkaar




Zie hier

Met groene asperges en weer gedroogde paddo's natuurlijk

Hier wordt de bamboe paddo wel gebakken

Die vloeistof dat is jakobsschelpen-fond