vrijdag 4 december 2015

Winter



De plaatjes zijn niet winter hoor
Dat is gewoon Inkoop

De toko heeft Thaise Knorr blokjes, en nu ook vis, maar dat zijn Arabische
Net als de linkse die ik vlak ervoor bij de Marokkaan kocht
Die vis rechts dat is een Haringkoning lijkt me


 
Medaillons van hert


Leg de haas van een hert in een stalen of geëmailleerde pan, voeg flink ui, knoflook, prei en wortel toe, laurier, tijm, peperkorrels en iets zout, en giet er rode Bourgogne over tot het vlees onder staat.
Laat minstens 12 uur staan op een koele plek en roer regelmatig wat om, of draai het vlees.

Giet af en bewaar de wijn.
Haal de groenten uit de zeef. Dep droog.

Bak de groenten op laag vuur in olijfolie tot ze zacht zijn.
Voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat een half uur zachtjes doorkoken.

Pureer de groenten met een staafmixer en voeg flink geconcentreerde runderbouillon toe (geen wildfumet!).
Kook in en proef op p/z.

Snijd de haas in medaillons en bruin ze snel in hete boter.

Serveer met de wijnsaus, gebakken appel en gebakken paddo's.



Gunpowder
Vroeger, in de Flower Power tijd, waren dat veel meer balletjes


Himmel und Erde

Kook aardappelen in water met zout.

Bak rookspek-stukjes uit, en doe er daarna flink fijngesneden ui bij; laat de ui op laag vuur en af en toe omroerend mooi zacht worden.

Doe er, als de ui zacht begint te worden, stukken appel bij, roer even om op half hoog vuur, doe er een scheut bouillon bij, breng aan de kook en laat op laag vuur verder garen.
In plaats van appel kan er ook (stoof)peer bij.
Peper, en proef op suiker.

Bak licht door bloem met peper gehaalde bloedworst.

Maak stamp van aardappel en de inhoud van de andere pan, met z/p en nootmuskaat.




Hutspot

Kook eerst het klapstuk (in water of bouillon of met rode wijn of... en al of niet ingewreven eerst met dit of dat... zie het web)

Kook aardappelen en winterwortelen, die in niet te kleine blokjes gesneden zijn, in licht gezouten water.
Voeg flink gesneden ui toe als de aardappelen en de wortels half gaar zijn.
Giet af, en maak er stamppot van, met wat boter en wat melk.
Kruid met peper, nootmuskaat en eventueel zout.

Of
Kook geschaafde winterwortel met wat gesnipperde ui in iets water en met wat boter en zout gaar.
Kook grofgesneden aardappel gaar.
Maak stamp, met wat kookvocht van de groenten en p/z.

Serveer met appelmoes en boterjus.




Knoflook, gepekeld

Rusland

Gebruik hele, verse knoflookbollen, met een stuk steel er nog aan.
Leg de bollen in pekel (100 gram zout op een liter water) en zorg dat ze onderstaan.
Houd ze twee weken in de pekel.

Variant
Gebruik bieten-kookwater in plaats van water.



Tonka-bonen
Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster) en Callebaut hier


Irish Stew

Bak blokjes lams-stoofvlees (nekvlees bijvoorbeeld) in olie.
Giet er kokend water bij met foelie, wat cayennepeper en selderijzout.
Laat minstens een uur garen.

Voeg grove stukken wortel toe en laat een half uur verder garen.

Voeg flink blokjes aardappel toe en laat die garen op wat hoger vuur zodat het vocht wat inkookt.

Bak niet al te fijn gesneden witte kool aan.
Voeg de witte kool toe en laat doorkoken op laag vuur tot de kool gaar is.

Het is geen slecht idee om wat minder water te gebruiken en ook Guinness toe te voegen.


De prijs houden we onder de pet...


Kaasfondue als borrelhapje

Maak een fondue van belegen kaas (niet tè belegen) waar doorheen geplet mosterdzaad (ook wat donker mosterdzaad), geplette karwij (kummel) en knoflook.

Gebruik geen alcohol door de maizena maar gebruik wel bier ipv. wijn. Geen pils maar ook geen donker bier. (Laatst gebruikte ik Leffe Blonde.)

Werk flink heel klein gesneden goed geblancheerde prei en ui door de fondue, juist voor het opdienen.

Dip blokjes bruin brood in de kaas, halve radijzen, stukjes bleekselderij en plakjes champignons.




Volgende aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)