zondag 6 december 2015

Markten en markthallen (3)



Melkzwam, om precies te zijn de Oranje-groene melkzwam


Echte markten en markthallen


Niet die een enkele dag in de week-shit uit Nederland met de marktmeester die om half vijf uur op zijn horloge begint te kijken

Niet die yuppen-hallen met worstdraaiende getatoeëerde leernichten, ex bankwezen haarboeren met vergeten groenten en kakelnichten met rare taarten

Lamskoppen! Pens! Levende karper!

En je ken 'n grote bek krijgen als het niet te vreten was (in Nederland kijken ze altijd erg raar als je kritiek hebt, omdat niemand het ooit doet, omdat niemand weet wat wel en wat niet goed is) (Ober! Het smaakt ergens naar!, dat heb ik ooit gehoord, verdomd)


De eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Barcelona

La Boqueria

Zie (steeds) boven voor een foto

Zie de website hier


Catalaanse paella

Bak in reuzel stukjes geblancheerde rauwe ham, stukjes verse worst, ui en knoflook, en even later ook blokjes tomaat, stukken vers artisjokhart (of voeg later artisjok uit blik toe).
Bak even roerend aan.

Bak paella-rijst mee, doe er warme bouillon bij, en als het kookt verse doperwten (of wat later doperwten uit blik), geschaafde amandel, pijnboompitten en peterselie.
Maak zo een paella.




Riga

De Centrale Markt

(Barcelona: 300 kramen; Riga: 3.000 kramen)
(Meer dan 150.000 klanten per dag; dagomzet meer dan 2,5 miljoen €)

Link zie hier


Kapucijners op zijn Lets

Die eten ze daar veel

Week en kook kapucijners

Bak stukjes vet rookspek uit, en bak in het vet de bonen op

In Brabant: met azijn erover
In Letland: met kefir ernaast, ook zuur...


Het effect van dat zuur is natuurlijk hetzelfde als zo'n Salade tiède, als vinaigrette zeg maar, met dat vet ernaast...




Istanbul

De Egyptische markt
Ook wel de Kruidenbazar

Veel meer spul zoals je hier ziet, en enkel buiten ietsje vlees, vis en groenten
Het is dan ook een heel ander verhaal: 200 kramen, maar tot een 700.000 bezoekers per dag...

Link zie hier



Turkse pizza
Lahmacun

Maak lamsgehakt (of half lams half rund) aan met wat dikke tomatensaus, peterselie, peper, zout, versgemalen komijnzaad, cayennepeper, geperste knoflook, oregano en citroensap.
Werk er ook geroosterde pijnboompitten door.

Beleg uitgerold pizza-deeg met het mengsel, bestrijk met olijfolie en bak op 200 graden tot goudbruin.


Behalve met uienringen wordt er weinig gevarieerd óp het ding, maar wel met veel ernaast: tomaat, sla, paprika, citroen, selderijblad...

Je hebt van die bootvormige, Pide, en dunne ronde die worden opgerold (mét wat van dat "ernaast" spul erin)




Seattle

Pike Place Market

De twee belangrijkste afdelingen zijn de Fish market en de Farmers market

Link zie hier

Hier trouwens een op een kramen en winkeltjes


Canadese erwtensoep

Maak zo ongeveer als onze ertwensoep, al zijn de erwten meer geel dan groen, maar

* kook de erwten gaar met bier

* roer er vóór het serveren gehakt muntblad door

Er kan ook meiknol door, of noedels.
Eet met Johnnycake, zie hier




São Paolo

De Gemeentelijke Markt

Meer dan 100 miljoen € omzet per jaar met nog geen 300 kramen

Link zie hier


Runderhart-spiesjes
Anticuchos
Verkoop op straat

Runderhart in niet al te kleine blokjes snijden, en met ui en knoflook en kruiden en azijn en wat olie marineren.
Kruiden? Laurier, wat tijm, komijn, koriander...

Spiesjes maken en grillen.

Die blokjes kan je ook gewoon kopen in de supermarkt. "Diervoeding" staat er op, maar het is voor mensen volkomen veilig; anders zou het niet naast het gewone vlees mogen liggen.




Boston

Faneuil Hall

Ook zo ongeveer een op een winkels en kramen
Niet zoveel, maar enorm veel eettentjes

Link zie hier


Boston Baked Beans!

Wiki zie hier

BBC (altijd goed) zie hier
En zie ook hier

The Boston Globe zie hier

New York Times zie hier

Youtube zie hier

En zo kan het ook...





Volgende aflevering zie hier