Melkzwam, om precies te zijn de Oranje-groene melkzwam
Echte markten en markthallen
Niet die een enkele dag in de week-shit uit Nederland met de marktmeester die om half vijf uur op zijn horloge begint te kijken
Niet die yuppen-hallen met worstdraaiende getatoeëerde leernichten, ex bankwezen haarboeren met vergeten groenten en kakelnichten met rare taarten
Lamskoppen! Pens! Levende karper!
En je ken 'n grote bek krijgen als het niet te vreten was (in Nederland kijken ze altijd erg raar als je kritiek hebt, omdat niemand het ooit doet, omdat niemand weet wat wel en wat niet goed is) (Ober! Het smaakt ergens naar!, dat heb ik ooit gehoord, verdomd)
De eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Barcelona
La Boqueria
Zie (steeds) boven voor een foto
Zie de website hier
Catalaanse paella
Bak in reuzel stukjes geblancheerde rauwe ham, stukjes verse worst, ui en knoflook, en even later ook blokjes tomaat, stukken vers artisjokhart (of voeg later artisjok uit blik toe).
Bak even roerend aan.
Bak paella-rijst mee, doe er warme bouillon bij, en als het kookt verse doperwten (of wat later doperwten uit blik), geschaafde amandel, pijnboompitten en peterselie.
Maak zo een paella.
Riga
De Centrale Markt
(Barcelona: 300 kramen; Riga: 3.000 kramen)
(Meer dan 150.000 klanten per dag; dagomzet meer dan 2,5 miljoen €)
Link zie hier
Kapucijners op zijn Lets
Die eten ze daar veel
Week en kook kapucijners
Bak stukjes vet rookspek uit, en bak in het vet de bonen op
In Brabant: met azijn erover
In Letland: met kefir ernaast, ook zuur...
Het effect van dat zuur is natuurlijk hetzelfde als zo'n Salade tiède, als vinaigrette zeg maar, met dat vet ernaast...
Istanbul
De Egyptische markt
Ook wel de Kruidenbazar
Veel meer spul zoals je hier ziet, en enkel buiten ietsje vlees, vis en groenten
Het is dan ook een heel ander verhaal: 200 kramen, maar tot een 700.000 bezoekers per dag...
Link zie hier
Turkse pizza
Lahmacun
Maak lamsgehakt (of half lams half rund) aan met wat dikke tomatensaus, peterselie, peper, zout, versgemalen komijnzaad, cayennepeper, geperste knoflook, oregano en citroensap.
Werk er ook geroosterde pijnboompitten door.
Beleg uitgerold pizza-deeg met het mengsel, bestrijk met olijfolie en bak op 200 graden tot goudbruin.
Behalve met uienringen wordt er weinig gevarieerd óp het ding, maar wel met veel ernaast: tomaat, sla, paprika, citroen, selderijblad...
Je hebt van die bootvormige, Pide, en dunne ronde die worden opgerold (mét wat van dat "ernaast" spul erin)
Seattle
Pike Place Market
De twee belangrijkste afdelingen zijn de Fish market en de Farmers market
Link zie hier
Hier trouwens een op een kramen en winkeltjes
Canadese erwtensoep
Maak zo ongeveer als onze ertwensoep, al zijn de erwten meer geel dan groen, maar
* kook de erwten gaar met bier
* roer er vóór het serveren gehakt muntblad door
Er kan ook meiknol door, of noedels.
Eet met Johnnycake, zie hier
São Paolo
De Gemeentelijke Markt
Meer dan 100 miljoen € omzet per jaar met nog geen 300 kramen
Link zie hier
Runderhart-spiesjes
Anticuchos
Verkoop op straat
Runderhart in niet al te kleine blokjes snijden, en met ui en knoflook en kruiden en azijn en wat olie marineren.
Kruiden? Laurier, wat tijm, komijn, koriander...
Spiesjes maken en grillen.
Die blokjes kan je ook gewoon kopen in de supermarkt. "Diervoeding" staat er op, maar het is voor mensen volkomen veilig; anders zou het niet naast het gewone vlees mogen liggen.
Boston
Faneuil Hall
Ook zo ongeveer een op een winkels en kramen
Niet zoveel, maar enorm veel eettentjes
Link zie hier
Boston Baked Beans!
Wiki zie hier
BBC (altijd goed) zie hier
En zie ook hier
The Boston Globe zie hier
New York Times zie hier
Youtube zie hier
En zo kan het ook...
Volgende aflevering zie hier