Borettana uien
Jumbo (waar anders...)
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aardappelen
Ik schreef altijd, als ik vijf keer vis had gegeten, een aflevering over vis, of na vijf keer tofu een over tofu
Gaan we een tijdje anders doen
Nou vijf keer rijst, vijf keer pasta, vijf keer bonen, vijf keer pizza - pie - pannenkoek, en zie vandaag: vijf keer aardappelen!
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aardappelen, uien, eieren
Een recept uit Lyon
"voor na een lange winterse wandeling"
Stoof kleine sjalotten (maar ik gebruikte die Borettana) lang zacht in boter, na 15 minuten draaien, na nog 15 minuten weer draaien en ietsje bouillon erbij en dan een deksel op de pan ook
Heel laag vuur
10 minuten later knoflooktenen mee laten stoven en redelijk wat peterselie (als de uien dan al mooi zacht zijn: uit de pan en later terug); p/z
Kook aardappelen in de schil (Roseval zou ik zeggen; ik gebruikte Bordeaux, dat is vergelijkbaar)
Houd warm
Kook eieren hard, schrik, pel, houd warm
Warm de uien indien nodig, scheut zachte azijn erover (ciderazijn bijvoorbeeld), vuur uit, deksel op
Aardappelen pellen en in schijven op de borden
Eieren in halven op de borden
Uien-vloeistof over de aardappelen
Uien en knof ernaast
Lamsnier, gekookte aardappel, komkommer
Kook de aardappelen in de schil en houd ze warm
Olijfolie, sjalot, knof, grove zwarte peper...
Tomatenpuree, gerookt paprikapoeder (goed erdoor roeren; kies voor hot of mild)...
Witte wijn, zachtjes reduceren...
Proef, Worcestershire, citroensap, wat HP saus, wat Engelse mosterd, proef opnieuw...
De komkommer snijden en wat van het vocht uit de pan erover
Aardappelen pellen en eventueel warm piepen
De ontvliesde en ontvette en op het plat in tweeën gesneden nier zeer kort sauteren
Klaar is Yvette
Stoofkip, Luie Wijven friet, appelmoes
Maak eerst appelmoes, en laat koelen
Grof spul, kort gekookt en met nauwelijks water
Niks suiker, kaneel of weet ik wat
Goeie appels
Granny kan net zo goed als Goudreinetten
Stoofkip moet je bij de hand hebben, gare soepkip die over is, en die dan best ietsje droog mag zijn
Die gingen we namelijk reconstrueren of reconstitueren of zo, hoe heet het
Reuzel, ui, knof, iets rode lombok...
Witte wijn, room (essentieel voor de reconstitutie van de kip)...
Wat inkoken, Malaga, wat inkoken...
Proeven, zout corrigeren met Oxo (of anders maar Viandox of Marmite)
Kipstukkies erbij...
Luie Wijven friet
Als je op internet gaat zoeken, dan kom je de meest ongelofelijke lulpraat tegen, Janneke Vreugdeloos voorop ("Zet op met ganzenvet en laat 10 minuten bakken", wat heeft dat nou met luie wijven te maken?)
"niet schillen", zoete aardappel, uit de oven...
Luister goed
Snij dikke friet van geschilde bloemig of hoe heet het kokende aardappelen en spoel ze goed en dep ze droog.
Leg in het vet van de koude frituurpan (gebruik je ossenwit, laat het dan net ietsje ietsje smelten, vuur uit, koelen, en juist voordat het gaat stollen is het moment daar)("Ja! Ja! Nu!")
Zet op een laag pitje en laat langzaam tot 150, 160° komen
Uit het vet en eet ze zo
Of:
maak Super Luie Wijven Friet
Warm het vet tot 190°!
Bak ze kort na!
Een uiterst krokante korst met daarin een uiterst zalvige inhoud! (*)
(Hieronder met mayo en piccalilly)
(Vlnr kip friet, appelmoes!)
(Zo hoort het!)
Uhh, nog een overpijnzing
Als ze op 120° zijn, dan zijn ze net zo behandelbaar als friet die op 160° is voorgebakken
Maar toch kan je beter tot 150 doorgaan (*); probeer maar uit
Aardappeltaartje, gegrilde ham, paprikasaus
Maak aardappelpuree als voor Pommes duchesse, dus met boter en ei en geen melk
Maar hou het een beetje stevig, dus laat de grof geprakte aardappelen eerst goed uitdampen
Vorm er een grote burger van
Bedek die met amandelsnippers, en spuit er wat bakspay over (in Frankrijk van echte boter, hier niet)
Maak Cumberland saus (ik kom daarop terug, of zie vast een prima recept hier)
Olijfolie, sjalot, knof...
Zoete paprika-puree (Turk) en wat witte wijn...
Wat vocht uit de paprika-pot (zie hieronder) erbij...
Proef
Wat inkoken, wat proeven, en er gegrilde paprika uit blik of pot in opwarmen (opensnijden en goed controleren op zwart en pitjes)
De aardappelburger in de oven
Gril een mooie plak ham
Echte ham, geen samengestelde aan mekaar geplakte shit
Burger, paprika, ham, Cumberland...
Kriel, gehakt, tomatensaus
Hiervan de foto vergeten of zo
Foto hieronder is die ham van hierboven
Bio kriel in schil half gaar bakken op 130° in de frituur
2/3 rund en 1/3 HOH mengen
P/z en za'atar erdoor
Burgers, en kort aanbakken en uit de pan
Olijfolie, ui, knof, lombokje...
Zoete paprika-puree...
Pakje tomatenblokjes...
Manzanilla...
Proef op p/z (Oxo, of anders maar Viandox of Marmite)
Burgers warmen in de saus
Kriel afbakken op 185°
Tsjongejonge wat heb ik weer ontiegelijk lekker gegeten iedere keer...
(Ik heb wel wat medelijden met die Hoepel, die Broekbaard, die Jonas en de Walvis, die Vreugdeloos, die Boesje, die Smack...)
(Maar we moeten hard zijn!)
(Opgeflikkerd met die journalistieke plofkippen zonder kop!)
(De destructor in!)