Bacon, doorregen, rookspek...
Zwaardvis met spek
Snijd niet te dunne plakken rookspek in reepjes, ongeveer even dik als breed.
Bak zacht in een droge koekenpan, regelmatig omhusselend, een minuut of drie.
Voeg gehakte ui toe en wat olijfolie; bak een minuut op hoog vuur.
Doe spek en ui met zo min mogelijk aanhangende vet in een sauspan (laat het vet in de pan), voeg koksroom en visfond toe en kook flink in.
Breng op smaak met peper en houd warm.
Doe geprakte knoflooktenen in de koekenpan en laat zacht stoven. Haal de knoflook uit de pan.
Bak de zwaardvis (dunne moten, eventueel in stukken gesneden) snel goudbruin in deze pan, eventueel met wat minder vet en iets boter.
Serveer met de saus, waardoor nog wat room.
Zwaardvis zoals je dat hier koopt, dat is niet zo'n vis met een zwaard op zijn kop, maar een zwaardvormige vis, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Gemarineerd spek
Leg vingerdikke plakken doorregen spek in een marinade van droge witte wijn, wat Chinese kookwijn (niet Shaohsing maar witte zoals Kwantung mijiu), iets citroensap, wat Dark soy en sambal.
Draai regelmatig.
Kook of bak of gril, regelmatig met ietsje marinade bestrijkend.
Laat iets afkoelen en laat verder koelen in de marinade.
Gebruik als garnituur bij groente (kouseband gebakken met knof!).
Stoofpeer met spek en aardappelen
In ietsje olie rookspekblokjes uitbakken.
Uit de pan halen.
Stukjes stoofpeer (met huid en al) erin aanbakken.
Uit de pan halen.
Ui aanbakken.
Knoflook, gemberwortel en rode lombok erbij.
Aardappelblokjes (met huid en al) kort omhusselend meebakken, met wat boter erbij tegen het aanbakken.
Kruiden met laurier, nootmuskaat en zoet paprika-poeder.
Direct een beetje water erbij, aanbaksels losroeren, weer wat water erbij (steeds op hoog vuur), net zolang totdat het water niet meer direkt wegkookt.
Peer en spek terug in de pan.
Ketjap manis erbij, omroeren, en op laag vuur laten sudderen totdat de aardappel gaar is, eventueel met wat extra water.
Wil je peer met meer beet, peer al dente zeg maar, dan die simpelweg heel kort aanbakken.
Aardappelsoep met spek
Bak stukjes bacon krokant in ietsje olie.
Voeg wat boter toe en bak blokjes aardappel rondom aan, samen met soepgroenten, ui, knof en peterselie.
Kruid met laurier, foelie, gekneusd geel mosterdzaad en idem piment, majoraan, zout en peper.
Laat even sudderen.
Voeg runderbouillon toe, roer de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat de aardappel op laag vuur en met een deksel op de pan gaar worden.
Serveer met gehakte peterselie erover.
Babi rietja
Ook wel Rietja rietja, nieuwe spelling Rica2.
Mijn favoriet met speklappen.
Marineer doorregen lappen in een mengsel van ketjap manis, ketjap asin, geperste knoflook,
sambal oelek, gemberwortel-plakjes (dun) en Chinese rijstwijn. Nu wel Shaohsing, of beter nog Hua tiao.
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de blokjes te coaten.
Marineer enkele uren op een koele plek, en draai regelmatig.
Laat uitlekken en dep droog.
Bak snel aan in pinda-olie, aan beide zijden.
Haal uit de pan en bak ui, knoflook en flink rode lombok aan.
Kruid met komijn- en korianderzaad, beide gekneusd.
Leg het vlees terug, en stoof het in de marinade.
Voeg tegen het einde flink stukken rode puntpaprika toe.
Ja, dit hier, dat kan je wel zeggen...
Ik was 's avonds in bed nog de puzzel uit Trouw van vandaag aan het doen.
"Kookboekenschrijfster en kok, die in augustus een televisieserie had met de VPRO. 3 + 5 letters"
Ik denk Wat raar... Alleen Retteketet is al meer letters...
Zoiets blijft toch in je hoofd spoken...
Droomde dat ze een polonaise aanvoerde, met Vreugdeloos, Boesje, Jonas en de Walvis... En er was een orkestje! Hoepel, Broekbaard, Kleuter Woutwijk, Smac, De Dikke...
Komt die polonaise langs zo van "Ik heb zo wa wa wa waanzinnig gekookt!"... En allemaal in hun blote reet!
Badend in het zweet werd ik wakker...