maandag 14 december 2015

Koolhydraten




Polenta, crêpes, papadum...


Ik schreef altijd als ik vijf keer vlees had gegeten een aflevering over vlees, of vijf keer kaas, dan over kaas

Gaan we een tijdje anders doen
Nou vijf keer aardappelen, vijf keer rijst, vijf keer pasta, vijf keer bonen en zie vandaag nummer een in deze rij: vijf keer wat anders...



Polenta smalzada


Zie hierboven
Uit Trentino - Zuid-Tirol
Boekweit-polenta

Bak in redelijk wat reuzel (niks internet recepten olijfolie; smalz betekent reuzel) ui en knof...
Lamsbouillon erbij; dat doen ze daar niet, maar die bouillon van een blokje (Marokkaanse winkel) smaakt helemaal niet lamsig maar combineert wel mooi met echt alles
Witte wijn erbij

Werk met even veel vloeistof aan ml als bloem aan gr

Aan de kook: vijf minuten laten sudderen
Boekweitmeel ("Gram" bij de toko; kost daar de helft of minder dan wat je bij De Gezonde Vegetariër haalt) roerend en via een zeef erbij; eventuele klonten wegpiepen met de staafmixer

Drie kwartier op een plaatje sudderen en regelmatig roeren en de bodem los-schrapen
Proef op zout, maar er komt nog ansjovis en kaas bij!

Serveer met klontjes boter erover (zie foto boven), laat die smelten en roer erdoor
En serveer met ansjovis (liefst uit het zout; goed schoonmaken, niet weken) en met geraspte kaas erover

Deze polenta kan je prima bewaren (afgesloten doosje) zonder dat het stevig wordt, itt mais polenta

(Het was zo lekker dat ik wat teveel had genomen van dat toch zware spul; ik heb drie uur amechtig in een fauteuil zitten boeren...)


Erna (echt Italiaans; eerst pasta of zo en dan vlees + groente) een kangoeroe biefstuk

Heerlijk spul, onbeschrijfelijke smaak, moet je geproefd hebben
Niet geloven wat ze allemaal lullen op internet, maar gewoon als een gewone biefstuk bakken
Niks kort stoven of weet ik wat

Hieronder twee puntjes die ik eerst als proef bakte, een dikkere en een plattere
Van de mooie bief foto vergeten




Papadum

met Tau kwa en bamboe
Tau kwa: stevige, gefrituurde tofu


Eigenlijk is papadum natuurlijk gewoon een soort kroepoek...
Flatbread als kroepoek...
(In dat Indiase boek van eergisteren veel van dat spul, ook gevuld, twee op mekaar uitrollen, en ook met yoghurt erdoor...)

Pinda-olie, goed uitgelekte bamboe (neem de fijngesneden soort, niet de plakjes)...
Uit de pan

Eventueel wat olie erbij, knof (iets), gemberwortel, laos, ui, lombok...
Gele curry-pasta...
Chinese kookwijn (Kwantung mijiu), kippenbouillon...
Proef

Frituur de papadum

Warm de Tau kwa in de saus op en voeg daarna de bamboe toe

Serveer met Garlic pickle




Crêpes vonnassiennes

met visticks, sperzie en Louis sauce


Nooit gegeten, bleek enorm lekker, bezoek gaat het "deze week nog" zelf maken

Louis sauce: zoek op internet (want zo ingewikkeld is het niet; enkel veel ingrediënten mengen) of wacht een paar dagen, dan schrijf ik er over

Zie eerst het recept van de crêpes; misschien wil je daarvan wat in het voren maken

Sperzie in stukjes en een half uur in koud water (altijd beter, als je ze eerst gaat sauteren)
Afgieten, drooghusselen
Olijfolie, ui, knof...
Sauteren.. Witte wijn...
Breng op smaak met peper en Viandox (of Oxo of Marmite)
Houd apart, niet warm

Crêpes
Maak stevige aardappelpuree zonder klonten, met wat melk en p/z (gebruik wat meer zout; er komt nog rauw ei en bloem bij). Gebruik dus geen boter in de puree.
Laat koelen tot lauw.
Werk er rauw ei en patisserie-bloem door (in gelijke delen) tot je een iets te slap deeg hebt, of een te dik beslag, dat kan je ook zeggen.
Klop met een garde eventuele klonten weg. Maak er met crème fraiche een beslag van.
Bak met wat boter niet te grote pannenkoekjes, die redelijk dik moeten zijn want anders gaan ze kapot bij het draaien.

Bak vissticks, de ideale vis voor bij iets wat je goed wilt kunnen proeven

Serveer er die Louis sauce bij

(Geloof het of geloof het niet: deze Crêpe vonnassienne ziet er exact uit zoals het er uit moet zien!)




Gorditas als pizza

met tomatensaus en Feta


Hier kunnen we kort over zijn, met dien verstande dat het erg lekker en erg makkelijk te maken is

Maak mooie tomatensaus (met ui en knof en volle witte wijn en zaatar) of trek die uit een pot dan dus

Vet gorditas en leg ze eventjes in een hete oven

Beleg met tomatensaus en stukken feta

Even terug de oven in

Serveer met hete olie of met kruidenolie erover




Yorkshire pudding

met paprika-saus, paddo's en roerei

(Ik begin verslaafd te raken aan Yorkshire pudding; zo lekker en zo makkelijk...)


Olijfolie, bak paddo's (ik gebruikte shiitake; snij daarvan eerst de stelen weg), uit de pan
Snij ze als ze wat gekoeld zijn in grove stukken

Ui in de pan, knof, grove zwarte peper of gebruik hete puree, zie hieronder...
Paprika-puree (Turkse winkel; koop een pot hete en een pot zoete, en doe porties ter grootte van een blikje tomatenpureen in plastic zakjes in de vriezer) erbij...

Witte wijn en wat paddo-bouillon, Oxo (of Viandox of Marmite, in die volgorde), laurier, gebroken korianderzaad...
Proef

Voor het serveren er de paddo's in warmen en niet vergeten dat roerei te maken


Yorkshire pudding, eindelijk

Voor 4 personen

Oven op de hoogste stand
70 gr bloem fors kloppen met twee eieren
P/z en 100 ml volle melk erdoor werken
Klontje reuzel in muffinvormen (beter zo'n plaat) en in de oven tot de plaat goed heet is
Tot de rand vullen met beslag
In de oven en die naar 200°

In 20 minuten of minder is het goed
Uit de oven gehaald zakt het in en op de borden nog verder; dat hoort zo! Het horen een soort bakjes te worden
(Maar als je de oven terugdraait naar 80° en de deur goed dicht laat, dan hou je ze hoger en voorlopig goed en warm, zo leerde ik later...)




Och och och, wat was het allemaal weer enorm lekker...
Zoals altijd natuurlijk, maar toch...


Volgende aflevering zie  hier



Wat jammer toch voor al die oudere jongens en meisjes die zo hun best doen om het in de krant en zo over koken te hebben, en kookboeken schrijven zonder ophouden, wat jammer toch eigenlijk dat die helemaal niet kúnnen koken... Niet dat dat wat uitmaakt in dit land (ze vreten er pastinaak), maar tóch! Tóch!?

Vreugdeloos, Broekbaard, Hoepel, Jonas en De Walvis, Smac, Retteketet, Kleuter Woutwijk, Boesje e tutti quanti...

Toch jammer...

Toch?!

Nou ja, ik heb respect voor ze dat ze (met een plank voor hun kop, ja!) toch nog zo'n boek geschreven krijgen of zo'n optreden weten te organiseren...