vrijdag 7 februari 2014

Varia



Diversen, dus


Groene pepersaus

De rechtse doet niet mee, dat is niet puur, dat is met wasabi.
Erg lekker trouwens, daar niet van.

De linkse is van groene Tabasco-pepers gemaakt.
Redelijk heet, lichte nasmaak, iha "droog" van smaak.

Daarnaast die van groene jalapeño pepers.
Iets heter, bredere smaak (maar niet "droog" als hierboven), en vooral: fris-zuur.

Dan die groene habanero daar weer naast.
Weer wat heter, een diepere smaak (breder maar óók dieper), heel ietsje zuur, niet "fris".

Tsja.
Allemaal prima, als je het gebruikt voor...


Turkse pepertjes


Saus-experimenten

We hadden laatst die heavy Crema Mostarda, van mosterd en balsamico.
Té heavy op Mozzarella.

We corrigeerden die heftigheid met mirin, zoete sake zeg maar.
Was erg lekker op Mozzarella.

Maar ik was met dat zoet van die mirin niet helemaal tevreden, zo van: dat kan beter.

Denk denk.
Ja! Bristol Cream!!

Geprobeerd. Fantastisch.
Franse mosterd maar niet te sterk, Fallot zeg maar; Balsamico maar hele goeie heel zachte, en Bristol Cream.
Enorm lekker. Een uitvinding! Toch?!



En alweer: enorm lekker!

Diversen-diversen...


NRC, van die naar Italië uitgeweken kwakers, godgod wat een kletsmajoren, zie hier.
Hebben ze het over Speck, maar wat dat is, dat weten ze niet.


Ik kocht waterkastanje-meel.
Erg lekker voor, ik schreef dat gisteren of zo al, voor heel krokante frituur.

Je kan er ook andere dingen mee doen, zoete dingen.
Maar luister. Kan het ingewikkelder?
Water suiker en meel 6 op 1 op 1.
Verdeel het water in 5 delen.
Lost de poeder op in twee van de delen water, kook suiker en de drie andere delen water.
Doe het gekookte suikerwater bij de poeder pasta die u hebt klaargemaakt.
Roer meteen zodat het poeder op het water drijft.
Doe het dan in een schaal en stoom het 15 minuten.
Als het koud is kan u genieten.
Voeg melk of koffie toe of sesam of pinda.

Tsjongejonge...  Dat is Mangiare aan tafel met Bouillon




Salsa Chamoy
Ook weer enorm lekker
Zie hier


Iemand  had het over deze tekst:

Helmonders worden wel ‘kattenmeppers’ genoemd, wat hun spotnaam is. Naar verluidt aten ze vroeger katten, of ‘dakhazen’, hetgeen mogelijk op de toenmalige armoede is terug te voeren. In het Helmonds, een zeer karakteristiek dialect, zegt grootmoeder, die zo’n maaltijd zou hebben genuttigd: Mar jonge, ge kahnt ut verskil nie ziën, en ut smakte goewd. Krek un wild kerningt [konijn].
Ook kent men het verhaal van kattenvriend Pater Nikodemus, die straatkatten ving en naar de zolder van het klooster bracht, waar ze zich aan de daar aanwezige muizen te goed konden doen.

Ik ben nog misdienaar bij Nicodemus geweest...

Loek had het laatst over De Leeuw en Braakhekke.
Toen dacht ik "Two fat poofs", in analogie met die Two fat ladies.
(Kent u de three women?  Wim Kan, Wim Ibo en Wim Sonneveld...)

Maar goed.

Vis fileren en zo hier.

En die pommes gauffres die ik nou met mijn mandoline kan maken zie hier.




Bristol Cream
Hebben we vanavond even...