zaterdag 31 mei 2008

Zeeduivel voor A.


En voor Het Oude Raadhuis in Zuidhorn.

Had ik al over geschreven, A.
Hier (alle links nieuw venster).

Maar nu ook het recept.
Zeeduivel "Amerikaans", Lotte à l`armoricaine
(Later toegevoegd dat dit niet duidelijk was; "Amerikaans" of "Américaine" wordt meestal foutievelijk gebruikt; moet zijn Armoricaine.)
Snijd de zeeduivelstaart in stukken van ongeveer 100 gram.
Bak ze snel rondom aan in olijfolie met wat boter.
Haal ze uit de pan.
Voeg nog wat boter toe en laat op laag vuur gesnipperde sjalot en geplette knoflook iets aanbakken (gebruik liefst grijze sjalot).
Voeg witte wijn toe, een scheut cognac en tomates concassés (zonder vocht uit het binnenste gehakte tomaat zeg maar, eventueel wat gebakken met ui en knof).
Zout, peper en maak redelijk pikant met cayennepeper.
Laat vijf minuten op half hoog vuur iets inkoken; roer af en toe om.
Leg de staartstukken in de saus en laat ze nog 10 minuten doorgaren, ze af en toe kerend.
Haal uit de saus, houd warm, en kook op hoog vuur de saus in.
Serveer bij de vis, samen met Cantonese rijst (soort Franse nasi met doppers, gekookte ham en safraan).

Als je een Google doet op lotte, dan moet je wel lotte recette doen want anders krijg je Lotte:



Lotte recette:



Nog twee recepten.

Zeeduivel-civet met eekhoorntjesbrood
Recept van Arzak, San Sebastian. Drie sterren maar weet niet dat het Armoricaine heet ipv Américaine. Publiceert wekelijks recepten in El País, stuk voor stuk met 20 tot 30 ingrediënten. Maar dit is goed.
Filetten van snijden, van de staart dan dus, peper en zout erover, en marineren in rode wijn met wortel, ui, selderijblad, prei en peterselie.
12 uur op 'n koele plek laten staan; regelmatig omroeren.
Uit laten lekken en de vis van de groenten scheiden.
Die groenten in olijfolie aanbakken, met wat later tomaat erbij.
Wat visfond en/of wijn erbij en inkoken.
Door de draaizeef halen en er met espagnole-saus en eventueel nog wat visfond een saus van maken.
Proeven op zout en peper.
De koppen van eekhoorntjesbrood in plakjes langzaam en zachtjes bakken in olijfolie (de stengelschijfjes met sla, olie en azijn serveren; rauw laten).
Vis in de saus opwarmen etc.

Espagnole hier.



Salade met zeeduivel
Verkocht wordt alleen de staart, wat jammer is want de kop is perfect voor vissoep.
De kop is verboden ivm. grappen "Steek je hand hier eens in". Kon je met de kop aan je hand naar het ziekenhuis. Hoewel dat altijd nog minder belachelijk is als die tante van mij die met een pas gelakte WC-bril aan haar lijf naar het ziekenhuis moest.
Mocht je een kop kunnen bemachtigen: grof hakken en er visbouillon van trekken.
Maar goed.
De staart in de lengte doorsnijden en de graat eruit halen.
Inwrijven met wat peper, wat zout en wat paprikapoeder.
In aluminiumfolie verpakt (de twee helften weer tegen elkaar aan) 20 minuten in een hete oven leggen.
Af laten koelen in de folie, uit de folie halen en in schijven snijden.
Serveren met een aardappel-salade of zo.