Foto's Lissabon vandaag
Het Koetsenmuseum
Portugal, want ik krijg van daar heel veel bezoek hier
Minstens plek 4, meestal 3 (na USA), soms zelfs 2
Ik wérk in Bordeaux, en ik ontspán me in Lissabon
Licor de Leite
Melk-likeur
Smaakt naar Rivella
Doe in een pot met wijde opening een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanillestokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in schijven
Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen
Voeg een liter rauwe volle melk toe en roer weer goed om
Dek af en laat 12 dagen op een koele plek staan; roer elke dag goed om
Gooi door een vergiet en filter daarna door koffie-filters
Bottel
Het Belem klooster
Bij de Torre de Belem
De Toren van Betlehem
Portugese "uitsmijter"
Beleg boerenbrood met niet te dungesneden rauwe ham, kwast in met iets olijfolie en laat iets warm worden onder de gril
Bak tomatenpartjes kort aan beide zijden aan in olijfolie, met wat ui en knof
Breek eieren over de tomaten en steek de dooiers kapot
Zodra het ei bijna gestold is dit bestrooien met vers gemalen zwarte peper en zeezout, en dan die handel op de ham leggen
Bestrooi met geraspte kaas (stevige geit) en laat die smelten onder de gril
Het Gulbenkian museum
Het mooiste museum wat ik ken
Inrichting, maar vooral wat ze hebben
Inrichting, maar vooral wat ze hebben
Lamprei
Prik, negenoog
Zuid-West Frankrijk, Spanje, Noord-Portugal
Vroeger ook in Duitsland (Neunauge) en Nederland
Schijnt weer terug te komen
Primitieve vis, nog primitiever dan de haai en de rog
Blinde vis met een ronde bek met veel tandjes, die andere vissen leegzuigt
Bepaald niet dagelijks op de markt hier, wat wel goed is voor je portemonnee
Waarschijnlijk beschermd, net als kikkers, kikkervisjes, glasaal en taling
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier
Meest bekende bereidingswijze: Lamproie à la bordelaise
Met rode Graves en prei
Lamprei op zijn Portugees
Snijd de uitgehaalde vis in moten, was ze, dep droog, haal door bloem en bak rondom aan in olijfolie
Giet er tomatensaus bij en stoof gaar
Serveer met grof gesneden frieten, langzaam gebakken in een laagje olijfolie, waarover grof zeezout
De lift van Eiffel
Doce de tomate
Zoet van tomaat, tomatenjam
Portugal
Pel tomaten (kruisje, kokend water etc.), snijd in stukken, pitjes en vocht weg
Zes uur uitlekken
Af en toe omscheppen
In een pan de tomaten met suiker mengen
Als je volledig in fraaie klimaten aan de plant gerijpte tomaten hebt, neem dan 2 op 1 aan gewicht, en met Tasty Tom 1,5 op 1
Met "Hollandse" zou ik het maar op 1 op 1 houden
Wat wel helpt als je mindere tomaten hebt: de tomatenstukken met suiker mengen, en een uur of 12 laten staan, af en toe omroerend
Je krijgt vochtontwikkeling maar maak je niet druk
Kaneel erbij, citroenschil, en kruidnagel
Aan de kook en doorkoken tot het jammig wordt
Het tegelmuseum
De bovenverdieping van het romaanse pand is rond 1910 afgebrand
Herbouwd
Nu zie je bijvoorbeeld op een "romaanse" kapiteel een stoomtreintje rondrijden
Caldo verde
Groene bouillon
Een van de Portugese nationaalgerechten
Dat moet met couve, een soort kool, maar dat is gewoon een blad aan een steeltje
Je gaat er groen van poepen, net als van Cavolo nero, palmkool, wat ook wel gebruikt wordt
Spanje: grelos, klassiek bij gepekelde varkenskaak
Zie hier
Kook flink aardappelen en pureer ze
Hak de groenten en een verse chorizo in grove stukken, en snijd een ui en knof fijn
Voeg de stukken aardappel, ui, knof en een scheut olijfolie toe aan een pan kokende bouillon, roer goed om en breng aan de kook
Laat 10 minuten doorkoken op half-hoog vuur en voeg dan de couve en de worst toe, en nog een scheut olijfolie
Laat weer 10 minuten doorkoken
Rechtsonder zwaardvis
Maar, ik had het er laatst over, geen vis met zwaard
Zwaardvormige vis