dinsdag 8 oktober 2019

Portugal



Foto's Lissabon vandaag
Het Koetsenmuseum



Portugal, want ik krijg van daar heel veel bezoek hier

Minstens plek 4, meestal 3 (na USA), soms zelfs 2

Ik wérk in Bordeaux, en ik ontspán me in Lissabon



Licor de Leite

Melk-likeur


Smaakt naar Rivella


Doe in een pot met wijde opening een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanillestokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in schijven

Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen

Voeg een liter rauwe volle melk toe en roer weer goed om

Dek af en laat 12 dagen op een koele plek staan; roer elke dag goed om

Gooi door een vergiet en filter daarna door koffie-filters

Bottel



Het Belem klooster
Bij de Torre de Belem
De Toren van Betlehem


Portugese "uitsmijter"


Beleg boerenbrood met niet te dungesneden rauwe ham, kwast in met iets olijfolie en laat iets warm worden onder de gril

Bak tomatenpartjes kort aan beide zijden aan in olijfolie, met wat ui en knof

Breek eieren over de tomaten en steek de dooiers kapot

Zodra het ei bijna gestold is dit bestrooien met vers gemalen zwarte peper en zeezout, en dan die handel op de ham leggen

Bestrooi met geraspte kaas (stevige geit) en laat die smelten onder de gril



Het Gulbenkian museum
Het mooiste museum wat ik ken
Inrichting, maar vooral wat ze hebben


Lamprei

Prik, negenoog


Zuid-West Frankrijk, Spanje, Noord-Portugal

Vroeger ook in Duitsland (Neunauge) en Nederland

Schijnt weer terug te komen

Primitieve vis, nog primitiever dan de haai en de rog

Blinde vis met een ronde bek met veel tandjes, die andere vissen leegzuigt

Bepaald niet dagelijks op de markt hier, wat wel goed is voor je portemonnee

Waarschijnlijk beschermd, net als kikkers, kikkervisjes, glasaal en taling

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier

Meest bekende bereidingswijze: Lamproie à la bordelaise
Met rode Graves en prei


Lamprei op zijn Portugees

Snijd de uitgehaalde vis in moten, was ze, dep droog, haal door bloem en bak rondom aan in olijfolie

Giet er tomatensaus bij en stoof gaar

Serveer met grof gesneden frieten, langzaam gebakken in een laagje olijfolie, waarover grof zeezout



De lift van Eiffel


Doce de tomate

Zoet van tomaat, tomatenjam


Portugal


Pel tomaten (kruisje, kokend water etc.), snijd in stukken, pitjes en vocht weg

Zes uur uitlekken
Af en toe omscheppen

In een pan de tomaten met suiker mengen

Als je volledig in fraaie klimaten aan de plant gerijpte tomaten hebt, neem dan 2 op 1 aan gewicht, en met Tasty Tom 1,5 op 1
Met "Hollandse" zou ik het maar op 1 op 1 houden

Wat wel helpt als je mindere tomaten hebt: de tomatenstukken met suiker mengen, en een uur of 12 laten staan, af en toe omroerend
Je krijgt vochtontwikkeling maar maak je niet druk

Kaneel erbij, citroenschil, en kruidnagel

Aan de kook en doorkoken tot het jammig wordt



Het tegelmuseum
De bovenverdieping van het romaanse pand is rond 1910 afgebrand
Herbouwd
Nu zie je bijvoorbeeld op een "romaanse" kapiteel een stoomtreintje rondrijden


Caldo verde

Groene bouillon


Een van de Portugese nationaalgerechten

Dat moet met couve, een soort kool, maar dat is gewoon een blad aan een steeltje

Je gaat er groen van poepen, net als van Cavolo nero, palmkool, wat ook wel gebruikt wordt

Spanje: grelos, klassiek bij gepekelde varkenskaak

Zie hier


Kook flink aardappelen en pureer ze

Hak de groenten en een verse chorizo in grove stukken, en snijd een ui en knof fijn

Voeg de stukken aardappel, ui, knof en een scheut olijfolie toe aan een pan kokende bouillon, roer goed om en breng aan de kook

Laat 10 minuten doorkoken op half-hoog vuur en voeg dan de couve en de worst toe, en nog een scheut olijfolie

Laat weer 10 minuten doorkoken



Rechtsonder zwaardvis
Maar, ik had het er laatst over, geen vis met zwaard
Zwaardvormige vis