donderdag 31 oktober 2019

Mushroom ketchup




Hoe kwam ik erop?

Nou, simpel



Mirjam Bosgraaf

Volkskrant

Bij intimi beter bekend al Bosbraaf


‘Dit is zeker een van de beste restaurants die ik ken in Gdansk. Wel duur. Prologue is gevestigd in een koopmanshuis uit de 13de eeuw en ligt aan de rivier de Motlava. Het eten is er zo geweldig, modern maar ook heel Pools tegelijk: hertentartaar met wilde knoflook en shitake, wagyuvlees met gefermenteerde kool en paddestoelketchup.’

"modern en Pools"

Nul culinair verstand maar er wel over kwaken in de krant

Niks Pools, niks modern

Mushroom ketchup was ooit populairder dan tomato ketchup

"ketchup" = "ketjap", Indiaas ketsiap, sojasaus

En die met paddo's is erg populair in Zuid-Oost Azië

Zie hieronder




Het Europese recept is simpel, en zonder sojabonen


Larousse Gastronomique

Mushroom ketchup or catsup, Ketchup aux champignons
Put in a salting jar layers of fresh sliced mushrooms (about ½ inch in depth) and sprinkle each layer with table salt, pepper and allspice
Leave the mushrooms in the salt for 5 or 6 days in a cool place
Press the mushrooms to extract all the juice
Boil this juice
Season with pepper, thyme, bay, ginger, majoram, and a little tomato paste
Leave it to cool
Filter and bottle

Enorm lekker bij mozzarella!

Als het wat te sterk uitvalt: wat tomatenpuree erdoor

(Zó ontstond de tomatenketchup!)




Zie Wiki hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Ik maakte ooit iets tussen Mushroom ketchup en Mushroom soy sauce in

Mushroom ketchup met Po ku

Po ku: een Chinese variant van shiitake

In blik en gedroogd in de toko

Werk hier met gedroogd



Gedroogde Po ku



Weken met passeerdoek want anders drijven ze



Geweekt
Stelen verwijderd


Verder als in Larousse