woensdag 2 oktober 2019

De culinaire pers




De Johannes van Damp prijs


Ooit zullen degenen die deze prijs kregen, op Halvemaan en Roden na trouwens allemaal Hochstaplers, zich de haren uit de kop trekken dat ze zich zo belachelijk hebben gemaakt met het accepteren ervan

Zoals Sylvia Witteman mij recentelijk citeerde bestaat het werk van Van Damp uit niet meer dan onkunde verhullende meestal verkeerd geciteerde boekenpraat, enkel bruikbaar in het culinaire veen wat Nederland heet


Ik recenseerde De Dikke Van Damp, en dit is maar een kleine selectie van het gelul wat ik erin aantrof

* Bieten worden in de handel niet gekookt maar gestoomd
* Cassave heeft niks met Yucca te maken
* Bacalao kroketten worden niet gemaakt van "uitgeplozen" zoutevis maar van het rauwe zagemeel ervan, copos
* "Geitenkop wordt in de lengte gespleten, in de oven en dan de hersenen eruit lepelen." is gelul; niks hersenen
* "Tamarillo is een naaste verwant van de Kaapse bes." is klets; tamarillo is een zoete soort aubergine, en Kaapse bes is veeleer familie van de tomaat
* "Pasta in de vorm van rijstkorrels is typisch Grieks." is klets; Turkije, Italië, Midden-Oosten, noem maar op
* Bresaola is geen "ham"; het is enkel gedroogd
* Kapucijners zijn geen pois gris maar gros pois
* Het croque monsieur recept klopt niet; béchamel erbij!; zijn recept is een ordinaire tosti
* Als je kweeperengelei maakt dan snij je juist níet het klokhuis eruit want dat is extra pectine
* Lardo is gezouten rugspek, vet spek, hard spek, wit spek; geen buikspek dus
* Mole van mole poblano slaat niet op de saus, mole betékent saus
* "Zeewater" is 30 gram/liter zout, niet 50
* Oliebollen "rijzen" niet in de olie net zomin als brood in de oven rijst; in de hitte zetten de luchtbelletjes uit (en zijn de gistbacteriën reeds lang overleden); "Rijzen" is gist-activiteit en die bestaat bij temperaturen boven de 45 graden niet
* "Duitse boeren nemen een tweede ontbijt.": en Belse en Franse en Spaanse en Portugese en Italiaanse en...
* Een pizza in een volksbuurt in Napels is een halve en dubbelgevouwen en zo uit de hand gegeten pizza
* Saltimbocca is met coppa als je het goed doet, niet met ham
* Witte schorseneer is Paarse morgenster
* Het groen van selderijknol gebruiken als selderijblad doe je enkel als je een dubbel kunstgebit hebt
* Za'atar is geen "bepaald soort oregano" maar een kruidenmengsel
* Naaktslakken worden wel degelijk gegeten
* De bereiding van Spaanse snijbonen is totaal onvergelijkbaar met die van Nederlandse
* Sobreasada is geen "worst" maar een soort varkens-filet américain (alhoewel niet rauw); meestal in bakjes verkocht, heel soms in een darm gestopt en enkel dat dan, dus geen "worst" die in die darm gepekeld of gepekeld en gekookt wordt
* "Stokvis is morue": juist niet; morue is bacalao, geen gedroogde vis maar zoutevis...
* "Skipjack heeft donker vlees"; kijk eens naar bliktonijn zou ik zeggen
* Het is niet "lacrimator" wat uiensnijden doet huilen; lacrimator is een generieke naam, "huilspul"; het is syn-propaanthial-sulfoxide

Johannes van Damp is een grote klomp niks, die desondanks stinkt




Nel Kletserkwaken in de Volkskrant over Passard

Die dit jaar de Van Damp prijs kreeg

Uitstekend idee; een prijs van een opgezwollen blaaskaak voor een opgezwollen blaaskaak


"De vloeiende kleuren van een meiraapje"

"Passard heeft een krachtig signaal gegeven voor veranderingen in Frankrijk en daarbuiten"
Daarmee zijn waarschijnlijk die drie in Nederland vooral met groente kokende rare gekken bedoeld waarvan je al meer dan een jaar niks meer hoort

"De meeste chefs nemen smaak als vertrekpunt maar Passard stelt gerechten samen puur op kleur"
Daar moeten we naar toe om die 700 Euro kwijt te raken!

"Wat is het eerste wat de [culinaire] creativiteit stimuleert? Het visuele"
Gelul; de geur, alleen heb je dat zelf niet door

"nummer 8 in de lijst van beste restaurants ter wereld"
Daar heb je die obscure kletslijst weer

"Sommigen zagen in Passard's vernieuwingen de redding van de Franse gastronomie"
Kwaak! Kwaak! Kwaak!

"hoewel hij kleine stukjes vlees toevoegt aan zijn menu's" "sta je niet meer in conmtact met een dood dier"

"plantaardige sushi met geranium"
à f 125,- mag ik veronderstellen?

Godgod wat een gelul allemaal

Precies ook voor die lui die zich bij Boer Jonnie in hun financiële reet laten naaien...




Over gelul gesproken

De Volkskrant vandaag

Niet de Volkskrant, dat gelul, maar Katan


"De wetenschappers, die hun onderzoek in The Annals of Internal Medicine hebben gepubliceerd, analyseerden de bewijskracht van alle bestaande studies naar rood vlees en gezondheid en zetten de risico's ervan op kanker, hart- en vaatziekten en sterfte naast elkaar. Hoewel dit zogeheten Nutri-panel consistent dezelfde kleine risico's tegenkwam als eerdere adviesorganen, trekt het de tegendraadse conclusie dat er gezondheidstechnisch weinig reden is om rood vlees te mijden. Dat wil zeggen: eet gerust rund, varken, schaap en geit."

"Het onderzoek spreekt een zekere boosheid uit, zegt emeritus hoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam. Eigenlijk zeggen ze vooral: het is wel een heel klein effectje hoor! Terwijl ze precies vinden wat er eerder werd gevonden. Dan gooi je het kind met het badwater weg, want ook kleine effecten helpen. En die effecten tellen op: mensen die al dit soort adviezen opvolgen en daarom bijvoorbeeld meer bewegen, autogordels dragen, en ook minder vlees eten, zie je gezond 75 worden."

Dus die Katan als ie eerlijk is, die geeft ze ronduit gelijk!

"De onzekerheid in het rood vlees-onderzoek, en veel voedingsepidemiologie in het algemeen, zit hem in het feit dat het heel lastig is om te meten wat mensen die gezond eten verder allemaal nog meer voor gezonds doen. Dat maakt de kans op vertekeningen groot. Mensen die veel rood vlees eten, roken vaker, zijn dikker en bewegen minder, allemaal zaken die eveneens de risico's op hart- en vaatziekten en kanker vergroten. "

Dat Katan volk is net zo'n verwerpelijk volk als die spellingshervormers

Het enige wat ze willen is met bewondering aangekeken worden, en hun harses en hun gekwaak in de krant zien




Giphart

AD


"Deze zomer verblijven we drie weken in Noord-Normandië en ons huisje ligt bij een petieterig dorpje dat uiteraard meerdere bakkerijen heeft."

Lulkoek

Dat zijn geen bakkerijen, dat zijn Dépôts de pain
Daar brengen bakkers uit grotere dorpen of steden brood naar toe 's morgens vroeg

Geen enkel heel klein dorpje heeft meerdere bakkerijen

Geen enkel heel klein dorpje heeft zelf maar één bakkerij



Recepten uit de krant


NRC

Wortelcake met shiso ijs


Trouw


Shepherd’s pie met bloemkoolpuree


Daar wor je toch heel moe van?
Ik wel tenminste

Net zo moe als van conceptuele kunst



Dat is 100% dat jochie van die eerste foto!