zondag 20 oktober 2019

Artisjokken!



Gedroogde pruikzwam
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Ik ben met die rijstpasta altijd slapeloos in de war
Moet dat nou onder rijst of onder pasta?
(Leeft de mens van binnen naar buiten of van buiten naar binnen, zeg maar)
(Een ouwe jood lag daar wakker van)
(Ging ie heel ver weg naar een heel geleerde pope, die heel lang moest nadenken, en toe zei die Es ken zeyn)



Jojo`s Intricated Salad Dressing

Niet simpel, wel lekker

Alle ingrediënten op kamertemperatuur


Doe een flinke eetlepel Dyon mosterd in een kom en maak daar met scheutje voor scheutje zonnebloemolie en steeds flink kloppend met een garde een soort mayonaise van

Als de saus dik begint te worden verder gaan met walnootolie, en als de saus bijna dik genoeg is afwerken met hazelnootolie

Op smaak brengen en tegelijk terugwerken tot dressing-dikte met aceto balsamico en zwarte Chekiang rijstazijn (toko), twee op een

Serveer bij artisjokken (bij de blaadjes)



Snijden



Artisjokken met sherry

Alcachofas de Sanlúcar



Kook niet te grote artisjokken (maar ook geen kleintjes, voor cœurs) gaar

Bak fijngesneden sjalotten, peterselie en bleekselderij zachtjes in iets olijfolie, ongeveer vijf minuten

Voeg een scheut Manzanilla toe

Kook kort in op hoog vuur

Leg de artisjokken in een sauspan, giet er de saus over, doe een deksel op de pan en laat op half-hoog vuur de artisjokken even opwarmen

Proef de saus op p/z en bestrooi met goed fijngehakte peterselie



Geweekt



Tuinbonen met artisjok en ei


Kook de tuinbonen half gaar; bewaar het kookvocht

Bak in een stoofpan sneden oud brood in olie bruin en haal uit de pan

Bak in de olie op laag vuur gesnipperde knof en bos-ui

Voeg de bonen toe, stukken tomaat en in vieren gesneden kleine ongekookte artisjokken (of later gekookte uit blik)

Kruid naar smaak maar gebruik in ieder geval komijn

Giet er voldoende runderbouillon bij om de artisjokken gaar te kunnen laten worden, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uur op laag vuur staan

Werk er het gebrokkelde brood door, voeg eventueel wat kookwater toe, breek eieren boven de bonenmassa en laat ze, met een deksel op de pan pocheren



Tteok koken


Spread van artisjokken met garnalen


Hak gekookte gepelde garnalen en idem goed uitgelekte artisjokharten (gewichtsverhouding ongeveer twee op drie, de artisjokken uitgelekt) en meng

Maak aan met mayonaise, vers geraspte Parmezaanse kaas, p/z, geraspte citroenschil en eventueel Tabasco

Doe in een ovenschaal (zo klein mogelijk) en bak 10 minuten op 200 graden, of korter als het mengsel al eerder goed kookt

Serveer met stokbrood



Met tofu


Gevulde artisjok


Steel en een deel van de bodem eraf zagen

Bladpunten eraf knippen

Kook de artisjokken bijna gaar

Laat ze op hun kop uitlekken en afkoelen

De middelste bladeren, die zonder vlees, eruit trekken
Pulk het "haar" uit de artisjokken

Vul ze met aangemaakt lamsgehakt (goed proppen, zodat de bladeren uit elkaar gaan staan)

Kwast de artisjok en de bovenkant van het gehakt in met olijfolie en zet in een oven op 180 graden, tot het gehakt gaar is (prikken, en als er nog rood vocht uit komt terugzetten)

Je eet om en om de blaadjes en het gehakt, en tot slot de fond