Gedroogde pruikzwam
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Ik ben met die rijstpasta altijd slapeloos in de war
Moet dat nou onder rijst of onder pasta?
(Leeft de mens van binnen naar buiten of van buiten naar binnen, zeg maar)
(Een ouwe jood lag daar wakker van)
(Ging ie heel ver weg naar een heel geleerde pope, die heel lang moest nadenken, en toe zei die Es ken zeyn)
Jojo`s Intricated Salad Dressing
Niet simpel, wel lekker
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Doe een flinke eetlepel Dyon mosterd in een kom en maak daar met scheutje voor scheutje zonnebloemolie en steeds flink kloppend met een garde een soort mayonaise van
Als de saus dik begint te worden verder gaan met walnootolie, en als de saus bijna dik genoeg is afwerken met hazelnootolie
Op smaak brengen en tegelijk terugwerken tot dressing-dikte met aceto balsamico en zwarte Chekiang rijstazijn (toko), twee op een
Serveer bij artisjokken (bij de blaadjes)
Snijden
Artisjokken met sherry
Alcachofas de Sanlúcar
Kook niet te grote artisjokken (maar ook geen kleintjes, voor cœurs) gaar
Bak fijngesneden sjalotten, peterselie en bleekselderij zachtjes in iets olijfolie, ongeveer vijf minuten
Voeg een scheut Manzanilla toe
Kook kort in op hoog vuur
Leg de artisjokken in een sauspan, giet er de saus over, doe een deksel op de pan en laat op half-hoog vuur de artisjokken even opwarmen
Proef de saus op p/z en bestrooi met goed fijngehakte peterselie
Geweekt
Tuinbonen met artisjok en ei
Kook de tuinbonen half gaar; bewaar het kookvocht
Bak in een stoofpan sneden oud brood in olie bruin en haal uit de pan
Bak in de olie op laag vuur gesnipperde knof en bos-ui
Voeg de bonen toe, stukken tomaat en in vieren gesneden kleine ongekookte artisjokken (of later gekookte uit blik)
Kruid naar smaak maar gebruik in ieder geval komijn
Giet er voldoende runderbouillon bij om de artisjokken gaar te kunnen laten worden, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uur op laag vuur staan
Werk er het gebrokkelde brood door, voeg eventueel wat kookwater toe, breek eieren boven de bonenmassa en laat ze, met een deksel op de pan pocheren
Tteok koken
Spread van artisjokken met garnalen
Hak gekookte gepelde garnalen en idem goed uitgelekte artisjokharten (gewichtsverhouding ongeveer twee op drie, de artisjokken uitgelekt) en meng
Maak aan met mayonaise, vers geraspte Parmezaanse kaas, p/z, geraspte citroenschil en eventueel Tabasco
Doe in een ovenschaal (zo klein mogelijk) en bak 10 minuten op 200 graden, of korter als het mengsel al eerder goed kookt
Serveer met stokbrood
Met tofu
Gevulde artisjok
Steel en een deel van de bodem eraf zagen
Bladpunten eraf knippen
Kook de artisjokken bijna gaar
Laat ze op hun kop uitlekken en afkoelen
De middelste bladeren, die zonder vlees, eruit trekken
Pulk het "haar" uit de artisjokken
Vul ze met aangemaakt lamsgehakt (goed proppen, zodat de bladeren uit elkaar gaan staan)
Kwast de artisjok en de bovenkant van het gehakt in met olijfolie en zet in een oven op 180 graden, tot het gehakt gaar is (prikken, en als er nog rood vocht uit komt terugzetten)
Je eet om en om de blaadjes en het gehakt, en tot slot de fond