"Rosé gebruik je niet in de keuken"
Ik ben vergeten welke culinaire apelul / apekut van de Volkskeuken dat was
Nou ja
Tarbot in rosé
Zelf in m'n eige verzonnen!
Tarbot uithalen
Maak van de kop, staart en vinnen visbouillon, met aller erop en eraan, maar zonder wijn
Aan de kook, schuim af, laat een half uur zacht trekken en zeef de bouillon
Laat inkoken
Snij prei heel dun
Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een turbotière
Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan
Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper over, en giet tot slot half Elzasser wijn half chardonnay over de vis tot deze half onder staat
Voeg visbouillon toe, breng aan de kook en pocheer tot de vis gaar is
Snijd champignons heel fijn
Haal het rooster met de vis uit de pan
Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons
Schuim de saus af
Serveer de gefileerde vis met wat prei en de champignonsaus
Kip
Twee klassiekers
Cuisses de poulet au rosé de Provence
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Champignons de Paris, dat zijn champignons, nóg iets wat ze bij de Volkskeuken niet weten ("dat zijn grotchampignons")
Champignon, dat betekent "paddenstoel", niet champignon, maar in een recept tegenwoordig natuurlijk wel champignon
Eerst was het Champignon de Paris (gekweekt in de catacomben, vandaar die grotten)
Toen was het Champignon de couche
Nu is het Champignon
Poularde à l'angevine
Ook wel Poularde au rosé d'Anjou
Kip uit de Anjou
Zie hier
Veruit altijd de beste
Vis
Ook twee klassiekers
Queue de Lotte au Rosé de Provençe
Staart van zeeduivel met Provençaalse rosé
Zeeduivel: hengelvis, hozemoos
En natuurlijk staart, iets anders dan kop (voor bouillon) en staart heeft ie niet
Zie hier
Zie de fantastische keuken van de Anjou hier
Curnonsky: "Le paradis de la digestion paisible"
Papillote de daurade, fenouil et poivron, beurre blanc au vin rosé
Papillote van goudbrasem, venkel en paprika, met beurre blanc gemaakt met rosé
Zie hier
Wordt in bistro's veel gemaakt met koolvis
Drie keer niks
Diversen
Mayonaise suédoise
Een klassieker
Meng gelijke delen appelmoes en mayonaise
Breng op smaak met rosé en met mierikswortelsaus
Serveer bij koud varkensvlees.
Dit kwam ik laatst tegen
Nage de gambas au vin rosé épicé, asperges vertes croquantes
Geen klassieker, maar wel mooi
Zie hier
Petit Munster
Van alles
Mosselen, worst, crépinettes, vijgen...
Zie hier
"Rosé gebruik je niet in de keuken"...