vrijdag 25 oktober 2019

Koken met rosé





"Rosé gebruik je niet in de keuken"

Ik ben vergeten welke culinaire apelul / apekut van de Volkskeuken dat was

Nou ja



Tarbot in rosé

Zelf in m'n eige verzonnen!


Tarbot uithalen

Maak van de kop, staart en vinnen visbouillon, met aller erop en eraan, maar zonder wijn
Aan de kook, schuim af, laat een half uur zacht trekken en zeef de bouillon

Laat inkoken

Snij prei heel dun
Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een turbotière
Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan

Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper over, en giet tot slot half Elzasser wijn half  chardonnay over de vis tot deze half onder staat

Voeg visbouillon toe, breng aan de kook en pocheer tot de vis gaar is

Snijd champignons heel fijn

Haal het rooster met de vis uit de pan
Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons
Schuim de saus af

Serveer de gefileerde vis met wat prei en de champignonsaus




Kip

Twee klassiekers



Cuisses de poulet au rosé de Provence

Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Champignons de Paris, dat zijn champignons, nóg iets wat ze bij de Volkskeuken niet weten ("dat zijn grotchampignons")
Champignon, dat betekent "paddenstoel", niet champignon, maar in een recept tegenwoordig natuurlijk wel champignon
Eerst was het Champignon de Paris (gekweekt in de catacomben, vandaar die grotten)
Toen was het Champignon de couche
Nu is het Champignon



Poularde à l'angevine

Ook wel Poularde au rosé d'Anjou

Kip uit de Anjou

Zie hier



Veruit altijd de beste


Vis

Ook twee klassiekers



Queue de Lotte au Rosé de Provençe

Staart van zeeduivel met Provençaalse rosé

Zeeduivel: hengelvis, hozemoos

En natuurlijk staart, iets anders dan kop (voor bouillon) en staart heeft ie niet

Zie hier

Zie de fantastische keuken van de Anjou hier

Curnonsky: "Le paradis de la digestion paisible"



Papillote de daurade, fenouil et poivron, beurre blanc au vin rosé 

Papillote van goudbrasem, venkel en paprika, met beurre blanc gemaakt met rosé

Zie hier

Wordt in bistro's veel gemaakt met koolvis



Drie keer niks


Diversen


Mayonaise suédoise

Een klassieker

Meng gelijke delen appelmoes en mayonaise
Breng op smaak met rosé en met mierikswortelsaus
Serveer bij koud varkensvlees.


Dit kwam ik laatst tegen

Nage de gambas au vin rosé épicé, asperges vertes croquantes

Geen klassieker, maar wel mooi

Zie hier



Petit Munster


Van alles


Mosselen, worst, crépinettes, vijgen...

Zie hier



"Rosé gebruik je niet in de keuken"...