Octopus, wortel, rijst, Spigol
Recept zie hier; ietsje scrollen
Ietsje verder scrollen nóg een Spigol recept
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Ietsje verder scrollen nóg een Spigol recept
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zoals elk jaar besteden we aandacht aan Werelddierendag
Zie de eerste aflevering hier
Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende!
Alle dieren en hun onderdelen komen aan de beurt!
Gevulde nek
Cou farci
Neem een ganzen-, eenden- of kalkoennek met aan beide uiteinden nog een lapje vel
Pel het vel van de inhoud door met een scherp mesje het vel steeds rondom los te snijden en het terug te stropen
Zo maak je trouwens bij een transgender operatie van een penis een vagina-bekleding
Andere methode: maak een snee in de lengte en pel, maar dan moet het vel later dichtgenaaid worden
Maak een mengsel van worstvlees, vleesrestjes van de nek, hamschraapsel, gebroken pistachenoten en p/z
Gebruik ook rauwe foie gras en wintertruffel
Vul het vel met de farce en naai de uiteinden dicht
Bak zachtjes in ganzevet, regelmatig draaiend en met een deksel op de pan, of pocheer in bouillon
Of bak eerst bruin in ganzevet en pocheer dan in bouillon
Reken op 40 minuten
Eet warm of koud
Surinaamse rijst koken als voor risotto
Gevulde varkenslende
Neem geen lende, maar schouderkarbonades, meerdere aan een stuk
Snij het vlees tussen de ribben in, tot een centimeter boven de meest platte zijde
Meng HOH met rauw ei en geprakte verse kaas en breng op smaak met p/z
Verdeel het mengsel tussen de vlees-lappen en bind het ding dan op
Laat wat knofschijfjes langzaam uitbakken in olijfolie in een braadpan
Haal de knof uit de pan, zet het vuur hoog en bruin het vlees rondom en zeker ook op de uiteindes
Laat met een deksel op de pan een half uur zacht stoven, af en toe het vlees draaiend, en met wat grove uienringen erbij
Voeg een scheut Manzanilla toe en laat nog een kwartier met deksel stoven, een maal draaiend
Laat het vlees in de pan zonder deksel volledig afkoelen; af en toe bedruipen
Maak Provencaalse tomaten
Maak Pommes Paille (die minuscule frietjes)
Serveer tomaat en aardappel bij het koude vlees, samen met het ontvette en door een fijne zeef gehaalde braadvocht
Die rijst bak je dus eerst
Tegen het einde van dat bakken werk je er Spigol door
Spigol zie hier
Dr. John the Nighttripper`s Gumbo Tortilla
Kook eieren niet te hard, laat schrikken (laat dit zien) en pel
Bak in wat olijfolie ui aan en wat later ook knof
Kruid met wat komijnzaad, wat korianderzaad, wat kruidnagel en wat nootmuskaat
Voeg bouillon toe, een scheut medium sherry en wat tijm
Laat aan de kook komen en doe er flink gesnipperde Madame Jeanette-pepers door, liefst groene die geel beginnen te worden
Kook in tot de pan bijna droog is en zet het vuur uit (bedenk dat het ei, wat er later nog bijkomt, de vloeistof bindt)
Doe ondertussen een blik okra / gumbo / ladies fingers / bamyan (Turkse winkel) in een vergiet
Zit er tomaat bij, doe dan de tomaat in stukjes in de pan
Spoel de okra af en snijd de grootste in vier stukken, de middelmaat in drie en de kleine in twee stukken
Meng door de inhoud van de pan
Snijd de eieren klein en meng door de inhoud van de pan
Haal tortilla`s door olijfolie (aan beide kanten) en leg de helft op een bakplaat
Bedek met het mengsel uit de pan, leg een tweede tortilla op elke andere, druk iets aan en bak op 180 graden tot de tortilla`s bruin zijn
Haal mootjes haai (zonder vel) door bloem gemengd met p/z en schud overtollig bloem eraf
Bak in flink goed hete boter rondom bruin
Roer aanbaksels los met citroensap en serveer deze saus over de vis
Serveer met gekookte aardappel en gefrituurde peterselie
(Haai mét vel kan, ingevet met ganzenvet of zo, prima in de oven bereid worden)
Harder met groene peper
Snijd de uitgehaalde vis in filets, niet in moten dus
Maak tomates concassés
Laat in olijfolie de tomaat warm worden met gesnipperde ui
Voeg dan knof toe, tijm en peterselie
Laat op hoog vuur inkoken
Voeg wat water toe, groene paprika in blokjes en z/p
Laat een kwartier zachtjes doorkoken
Laat 10 minuten doorkoken met de filets in de saus en met flink
groene peperbolletjes erbij
Voeg een scheut witte wijn toe en laat nog eens 10 minuten doorkoken
Haal de vis uit de saus, kook de saus eventueel snel verder in,
proef op zout en serveer bij de vis
Nog een, van die Franse M(elk) brigade
Zie 25 september
En zie Tintin Perdu hier
Daar komt het allemaal uit
Dank P!
O ja!
Over Dierendag gesproken!
Waar ik niks van begrijp, dat is dat een van die boeren of boerinnen niet tegen die Klaver heeft geroepen Waar kwam dat graan van je boterham van vanmorgen vandaan? En de boter die erop zat?
En die kaas daar weer op? Uit Afrika of zo?
Halveren? Ga je dan ook nog maar de helft boterhammen in die hamsterwangen stoppen?