vrijdag 4 oktober 2019

Werelddierendag!



Octopus, wortel, rijst, Spigol
Recept zie hier; ietsje scrollen
Ietsje verder scrollen nóg een Spigol recept
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Zoals elk jaar besteden we aandacht aan Werelddierendag

Zie de eerste aflevering hier

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende!
 
Alle dieren en hun onderdelen komen aan de beurt!




Gevulde nek

Cou farci



Neem een ganzen-, eenden- of kalkoennek met aan beide uiteinden nog een lapje vel

Pel het vel van de inhoud door met een scherp mesje het vel steeds rondom los te snijden en het terug te stropen
Zo maak je trouwens bij een transgender operatie van een penis een vagina-bekleding

Andere methode: maak een snee in de lengte en pel, maar dan moet het vel later dichtgenaaid worden

Maak een mengsel van worstvlees, vleesrestjes van de nek, hamschraapsel, gebroken pistachenoten en p/z
Gebruik ook rauwe foie gras en wintertruffel

Vul het vel met de farce en naai de uiteinden dicht

Bak zachtjes in ganzevet, regelmatig draaiend en met een deksel op de pan, of pocheer in bouillon
Of bak eerst bruin in ganzevet en pocheer dan in bouillon

Reken op 40 minuten

Eet warm of koud



Surinaamse rijst koken als voor risotto



Gevulde varkenslende


Neem geen lende, maar schouderkarbonades, meerdere aan een stuk

Snij het vlees tussen de ribben in, tot een centimeter boven de meest platte zijde

Meng HOH met rauw ei en geprakte verse kaas en breng op smaak met p/z

Verdeel het mengsel tussen de vlees-lappen en bind het ding dan op

Laat wat knofschijfjes langzaam uitbakken in olijfolie in een braadpan

Haal de knof uit de pan, zet het vuur hoog en bruin het vlees rondom en zeker ook op de uiteindes

Laat met een deksel op de pan een half uur zacht stoven, af en toe het vlees draaiend, en met wat grove uienringen erbij

Voeg een scheut Manzanilla toe en laat nog een kwartier met deksel stoven, een maal draaiend

Laat het vlees in de pan zonder deksel volledig afkoelen; af en toe bedruipen

Maak Provencaalse tomaten
Maak Pommes Paille (die minuscule frietjes)

Serveer tomaat en aardappel bij het koude vlees, samen met het ontvette en door een fijne zeef gehaalde braadvocht



Die rijst bak je dus eerst
Tegen het einde van dat bakken werk je er Spigol door
Spigol zie hier



Dr. John the Nighttripper`s Gumbo Tortilla


Kook eieren niet te hard, laat schrikken (laat dit zien) en pel

Bak in wat olijfolie ui aan en wat later ook knof

Kruid met wat komijnzaad, wat korianderzaad, wat kruidnagel en wat nootmuskaat

Voeg bouillon toe, een scheut medium sherry en wat tijm

Laat aan de kook komen en doe er flink gesnipperde Madame Jeanette-pepers door, liefst groene die geel beginnen te worden

Kook in tot de pan bijna droog is en zet het vuur uit (bedenk dat het ei, wat er later nog bijkomt, de vloeistof bindt)

Doe ondertussen een blik okra / gumbo / ladies fingers / bamyan (Turkse winkel) in een vergiet

Zit er tomaat bij, doe dan de tomaat in stukjes in de pan

Spoel de okra af en snijd de grootste in vier stukken, de middelmaat in drie en de kleine in twee stukken

Meng door de inhoud van de pan

Snijd de eieren klein en meng door de inhoud van de pan

Haal tortilla`s door olijfolie (aan beide kanten) en leg de helft op een bakplaat

Bedek met het mengsel uit de pan, leg een tweede tortilla op elke andere, druk iets aan en bak op 180 graden tot de tortilla`s bruin zijn





Haai meunière


Haal mootjes haai (zonder vel) door bloem gemengd met p/z en schud overtollig bloem eraf

Bak in flink goed hete boter rondom bruin

Roer aanbaksels los met citroensap en serveer deze saus over de vis

Serveer met gekookte aardappel en gefrituurde peterselie


(Haai mét vel kan, ingevet met ganzenvet of zo, prima in de oven bereid worden)





Harder met groene peper


Snijd de uitgehaalde vis in filets, niet in moten dus

Maak tomates concassés

Laat in olijfolie de tomaat warm worden met gesnipperde ui

Voeg dan knof toe, tijm en peterselie

Laat op hoog vuur inkoken

Voeg wat water toe, groene paprika in blokjes en z/p

Laat een kwartier zachtjes doorkoken

Laat 10 minuten doorkoken met de filets in de saus en met flink
groene peperbolletjes erbij

Voeg een scheut witte wijn toe en laat nog eens 10 minuten doorkoken

Haal de vis uit de saus, kook de saus eventueel snel verder in,
proef op zout en serveer bij de vis



Nog een, van die Franse M(elk) brigade
Zie 25 september
En zie Tintin Perdu hier
Daar komt het allemaal uit
Dank P!


O ja!

Over Dierendag gesproken!

Waar ik niks van begrijp, dat is dat een van die boeren of boerinnen niet tegen die Klaver heeft geroepen Waar kwam dat graan van je boterham van vanmorgen vandaan? En de boter die erop zat?
En die kaas daar weer op? Uit Afrika of zo?

Halveren? Ga je dan ook nog maar de helft boterhammen in die hamsterwangen stoppen?