zaterdag 26 oktober 2019

Gekookt!




Shishito grillen


Dat is de Japanse variant van de Spaanse Padrón peper
En je eet 'm op dezelfde manier

Ietsje meer bittertje
Ietsje meer pikantje

Niet pikant, en je eet het hele ding, ex het steeltje dan dus
Met grof zeezout erover
Maar neem simpel zeezout, Middellandse Zee
Geen zeezout met karakter (Guérande)

Pepers kosten geen ruk bij Westland Peppers
€ 5,- voor een kratje vol




Verse geitenkaas met timiz peper


Timiz peper is de Ethiopische variant van Indiase Long pepper / pipali
Zie die zwarte dingetjes op de foto hieronder)

Je koopt het hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Mooie olijfolie over het kaasje
Flink wat timiz vijzelen en over dat olijfoliekaasje
Redelijk wat grof zeezout (nu wel Guérande) erover

(Uhh, nog maar eens: Waarom schrijft u nooit of het lekker was? Uhh, ik schrijf enkel áls het lekker was)




Shishito gevuld met merguez


Ik had zoveel shishito dat ik natuurlijk van alles heb geprobeerd

Grof snijden, sauteren, en gebruiken ipv groene paprika

En vullen dus

Verse kaas, dat lees je ook, maar ik nam merguez

In de lengte opensnijden
Openbreken
Vullen met merguez worstvlees

Rondom invetten met olijfolie

Oven tot mooi korstje

Grof zeezout erover (Guérande)




Tomato salsa


Gemaakt zonder vers korianderblad, dat was de opgave
Wel versgemalen zaad

Olijfolie, ui, knof, jalapeño (vers natuurlijk)...
Korianderzaad versgemalen, komijnzaad vers fijngewreven, zwarte peper vers grof gemalen...

Flambeer met witte rum
(Cachaça!)

Tomatenblokjes...
Witte wijn...

Prak

Limoensap en wat zoet (ik gebruikte gerstemoutstroop)

Blenden
Foto: nog niet geblend; ik bewaarde wat zo in de koeling

De rest geblend / geweckt




Geblakerde poblano peper


Zelfde verhaal als die shishito, maar een heel ander formaat, en wel wat mooi pikantje

Vlezig!
Méér en volle smaak
En pikantje dus

Weer met grof zeezout

Dit is een voorgerecht

Die shishito, dat zijn tapas




Skandinavische vissoep


Rookspekjes droog uitbakken

Uit de pan

Gepelde rauwe garnalen erin sauteren

Uit de pan en bij de spekjes

Soepgroenten met wat olijfolie aanbakken
(Prei, wortel, ui, peterselie, selderijblad, knof)

Eén op een visbouillon en varkensbouillon erbij
Gebruik als je met blokjes werkt voor de visbouillon Calnort, en voor de varkensbouillon die van gerookte ribben, Poolse winkel (zo niet varkensblokjes bij de betere Chinese toko)

Als de wortel gaar is: proeven op p/z (witte peper vers gemalen, en Oxo of zo)

Zalm erin pocheren

Garnalen en spekjes warm piepen en warm houden

Zalm klein maken (niet té klein)

Soep + zalm serveren en aftoppen met garnalen en spekjes

(Waarom niet gewoon erdoor? Omdat je dan niet mooi verdeeld kan opscheppen)




Croutons

Bij die vissoep dan dus


Schijfjes stok drogen
Ik gebruik altijd kleine witte broodjes, pistolets
Dat is steviger, en als je dan zo'n crouton in de soep legt dan blíjft ie prachtig krokant
(Ik snij ze nooit in blokjes; als je stokbrood gebruikt dan moet dat haast wel)

Erg goede olijfolie mengen met geperste knof
Dat meng niet goed, dus laat enkele uren staan op een koele (niet koude) plek, en roer regelmatig om
Je gebruikt dan enkel de olie, niet de eronderin liggende knof

Brood erdoor halen: grote kom, enorm goed en lang husselen
Op bakplaat op bakpapier leggen
Eventueel niet goed gecoate schijfjes even apart leggen en op het eind nog even door de kom halen
Grof zeezout erover


Tweede soort

Weer heel goede olijfolie

Peterselie, heel goed kleingemaakt met het halvemaanmes

Provençaalse kruiden

Enkele uren op een koele plek en regelmatig omroeren

Brood erdoor husselen als boven, en zout idem


Acht minuten bakken op 180°, draaien, drie minuten, oven uit en na tien minuten oven open (een kwartier)


Afkoelen en gebruiken of in een trommel doen




Mirabellenlikeur met roomijs


Zó gedronken: erg mooi spul

Met roomijs: dat is in principe mooi, maar het spul is te sterk (35°) hiervoor




Een Croatische shot


Croatische perenlikeur met slivovitz

Tsja, wat zalmen ervan zeggen

Ik hield het toestel ook wat scheef...