woensdag 30 oktober 2019

Stoofpeer



Gele erwtenmeel balletjes
Hierboven het deeg
Recept zie hier, iets scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Koop ze en maak ze voordat ze weer weg zijn!



Gebakken peren

Die bestaan echt


Erg lekker, trouwens


In wat olie of boter wat ui en knof uitbakken, en dan stukjes stoofpeer meebakken, met vel en al
Rauw natuurlijk!

Scheut ketjap erbij en klaar is Kees
Uhh, neem liever niet te zoete ketjap, Ketjap sedang of medja, maar pas op: soms is medja extra dikke of extra zoete


Varianten

Beginnen met blokjes rookspek uit te bakken

Zodra de ketjap erbij zit er stukjes rookworst in warmen


Erg lekker allemaal

En goedkoop en gezond, als je tenminste niet elke dag spek of rookworst eet





Stoofperentaart


Roer 100 gram bloem zacht met 100 gram witte basterdsuiker

Werk er heftig klopend een voor een twee eieren door

Daarna wat limoen-rasp en idem -sap, en wat zout

Daarna 100 gram bloem erdoor werken (eerst zoveel mogelijk voorzichtig erdoor spatelen; zeef de bloem dus boven het mengsel) en een afgestreken theelepeltje bakpoeder

Vet een springvorm in, bestrooi de bodem en de wand met paneermeel

Bekleed de bodem en de wand van de vorm met het deeg en vul met kleine stukjes rauwe stoofpeer (of eventueel harde handpeer)

Bak 45 minuten op 180 graden



Sperzie en gekookt ei


Caribische bonensaus

Nou ja, Caribisch... "Que Pasa" in Wageningen, Caribisch restaurant, had een sausrecept nodig, vandaar dat ik wat verzon


Niks stoofpeer in de Cariben natuurlijk, maar ja, als het maar lekker is...


Kidneybonen uit blik met twee-derde van het vocht ervan aan de kook laten komen, met flink wat stukken stoofpeer, ui, knof, foelie, kruidnagel, komijn, geel mosterdzaad, oregano, een bouillonblokje (kip) en cayenne


Uhh, als er nauwelijks vocht bij die bonen zit, dan meteen al wat kippenbouillon erbij

Maar het moet uiteindelijk niet te nat zijn

Met de staafmixer tot sausdikte pureren

Proeven op p/z, op smaak brengen met gemberstroop en Worcestershire, en er dan nog een flinke scheut cachaça door werken

Serveer bij gegrild vlees of gegrilde vis



Frituren


Stoofpeer i.h.a.


Gewoon in partjes bakken dus, en wat nastoven

Alles met stoofpeer kan ook met kweepeer

Combineert prachtig met spek, gember, sojasaus, mosterd,trasi, gemberwortel, jeneverbessen, foelie, piment, peper van welke soort dan ook, korianderzaad, citroen, iets bitter bier...

En met komijn!
Ik maakte het met komijnekaassaus!




O ja!

Die Wilbrink van de Telegraaf, die maakte het vandaag wel erg bont

Die was zat toen die z'n recept schreef

Hamplappen marineren in sherry (wat voor sherry?), komijn en oregano
Wat is dat voor idiote combinatie?

Daarna, het is nog niet afgelopen, komt er nog bij olijven, amandelen, kappertjes en rozijnen...

What y' been smokin' man?