maandag 29 oktober 2018

Gekookt





Mushroom ketchup


In de 19e eeuw bekender dan Tomato ketchup

Waanzinnig lekker bij Mozzarella

Pot, lagen dikgesneden (kastanje)champignons met steeds wat grof zeezout, wat peper, wat geplette piment
Gebruik ivm fermentatiegassen geen goed afgesloten pot


Elke halve dag omschudden

Zie de volgende foto hoe het (bruine) product zich ontwikkeld en hoe het inklinkt al na een halve dag

Na weer een halve dag aanvullen en omschudden
(De plakjes elke keer wat dunner)

Na weer een halve dag oud en nieuw door mekaar roeren

Na weer een halve dag aanvullen en omschudden

Etc.

Als je nauwelijks meer kan bijvullen dan nog vijf dagen laten staan, af en toe omschudden

Uitpersen

Het vocht aan de kook
Laten pruttelen met tijm, laurier, gemberwortel (dunne schijfjes)
Lijkt nu heel sterk op ketjap (waar de naam ketchup vandaan komt)
Op het laatst wat tomatenpuree erdoor

Zeef, koelen, flessen





Kippenvleugels gemarineerd met Koreaanse oestersaus


Ik heb veel met die vleugels geëxperimenteerd
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier

Maar nu heb ik een recept ontwikkeld, daar kan niks meer tegenop
Like wow man

Overgiet de vleugels met bruine kleefrijstwijn (van rode kleefrijst; Black Glutinous Rice Wine)
Het moet 1/3 onder staan als je een bak met platte bodem gebruikt

Zelfde hoeveelheid 50/50 Koreaanse oestersaus (Spicy Oyster and Seafood Sauce) en Light soy of Thin soy (resp. Chinees en Thais; ik prefereer de laatste)
Bedenk het volgende
Proef die oestersaus en merk dat die goed pikant is
Regel de mate van pikantheid door bv. 40/60 te gebruiken of 30/70

Flink vers gemalen knofvlokken (geen verse knof!) en limoensap naar smaak

Regelmatig roeren

Bakken op bakpapier in de oven, ± 15 minuten
Regelmatig keren en bekwasten





Hieronder hoe ik een loempia eet


Die ik zelf maak natuurlijk

1/4 Dark soy, 1/4 Ketjap kental, 1/2 Sambal peteh, mengen, erover





Jam van kaki

Cq. van Sharon fruit


Ik koop ze altijd als ik iets zachte tegenkom

Jam, ijs, fruitsalade met Nashi peer gemarineerd in sterke Earl Grey...
Of gewoon in m'n mik stoppen...

Vijf stuks = schoon ± 500 gram

Stukken, mengen met 200 gewone kristalsuiker
Enkele uren op een koele plek, en regelmatig omroeren

Langzaam aan de kook op een plaatje, en na even prakken met de aardappelstamper

Pruttelen, en na weer even prakken, nu met de plaatstamper (zo'n zwarte kunststoffen ovale plaat met gaatjes)

Flink citroensap
Schone potten
Wecken

Kaki bevat enorm veel pectine, dus je zou mooie combi's kunnen maken met spul met weinig pectine





Druiventaart

Kan met alle soorten fruit, maar met druiven, vooral witte, werkt het erg mooi

Aldi heeft af en toe van die enorme grote witte druiven, en dat is er ideaal voor


Oven op 175°

Drie eieren goed kloppen met wat zout, 75 gram witte basterdsuiker

Beslag van maken met 75 patisseriebloem en 150 cc melk

Vorm invetten
Spul erin
Gehalveerde druiven erin (een bakje, 250 gram, is waarschijnlijk net teveel)
Druiven die met de snijkant naar boven drijven draaien

In de oven tot het mooi bruin is (op de foto ziet het er raar uit)
Als dat naderbij komt dan begint het ook mooi te ruiken

Hoort lauw geserveerd te worden, maar ik vind koel lekkerder

Met poedersuiker erover en slagroom ernaast





Roomijs met Southern Comfort


Ik heb veel geëxperimenteerd met roomijs met likeur erover
Zie hier

Maar deze hier die staat in dezelfde klasse als die kippenvleugels: de mooiste!

Southern Comfort op kamertemperatuur drinken, ach...
On the rocks, ach...
Maar met roomijs, wow!!
Bittertje tegen zoetje
(Roomijs ja, geen vanilleijs)





IJs van vijgen en dadels

Nou ja, dadels, dadelstroop


300 gram gedroogde dadels nieuwe oogst (zie de volgende foto; mooi zachte wat langwerpige, niet platte)

Steel eraf (ruim snijden zodat je een mooi snijvlakje hebt; zie de foto)

In kokend water, weer aan de kook, van vuur af, koud laten worden, af en toe omroeren

Afgieten en het vocht bewaren

400 gram afwegen (ze zijn namelijk zwaarder geworden)

Blenden met 200 cc weekwater en idem room

Goed aanzoeten met dadelstroop (betere toko; Basra Date Syrup)

Proeven of er citroensap bij moet

Koelen

IJs draaien





IJs met amarene-kersen en mango


Ik heb, daar gaan we weer, veel in de ijsmakerij geëxperimenteerd, maar jammer genoeg heb ik er geen overzichtpost van

Hoe dan ook (Hoe Lang is een Chinees, en Hoe Dan ook), hoe dan ook: dit ijs gaat naar hetzelfde rijtje als die vleugels en dat ijs met Southern Comfort
De mooiste!

Amarene-kersen: Aldi heeft regelmatig potten in de aanbieding, prima kwaliteit en je hebt maar weinig nodig want de smaak is erg sterk
Vries wat je overhoudt

Mango uit blik, afgieten, vocht opvangen
Idem die kersen

200 cc room, 200 cc vocht (50/50 kersen en mango)

Blenden met 270 gram mango en 135 amarene (2 op 1 dus)

Witte basterdsuiker erdoor werken tot het goed zoet is

Citroensap?

Koelen

IJs draaien







O ja!

Zie hieronder!