Mushroom ketchup
In de 19e eeuw bekender dan Tomato ketchup
Waanzinnig lekker bij Mozzarella
Pot, lagen dikgesneden (kastanje)champignons met steeds wat grof zeezout, wat peper, wat geplette piment
Gebruik ivm fermentatiegassen geen goed afgesloten pot
Elke halve dag omschudden
Zie de volgende foto hoe het (bruine) product zich ontwikkeld en hoe het inklinkt al na een halve dag
Na weer een halve dag aanvullen en omschudden
(De plakjes elke keer wat dunner)
Na weer een halve dag oud en nieuw door mekaar roeren
Na weer een halve dag aanvullen en omschudden
Etc.
Als je nauwelijks meer kan bijvullen dan nog vijf dagen laten staan, af en toe omschudden
Uitpersen
Het vocht aan de kook
Laten pruttelen met tijm, laurier, gemberwortel (dunne schijfjes)
Lijkt nu heel sterk op ketjap (waar de naam ketchup vandaan komt)
Op het laatst wat tomatenpuree erdoor
Zeef, koelen, flessen
Kippenvleugels gemarineerd met Koreaanse oestersaus
Ik heb veel met die vleugels geëxperimenteerd
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier
Maar nu heb ik een recept ontwikkeld, daar kan niks meer tegenop
Like wow man
Overgiet de vleugels met bruine kleefrijstwijn (van rode kleefrijst; Black Glutinous Rice Wine)
Het moet 1/3 onder staan als je een bak met platte bodem gebruikt
Zelfde hoeveelheid 50/50 Koreaanse oestersaus (Spicy Oyster and Seafood Sauce) en Light soy of Thin soy (resp. Chinees en Thais; ik prefereer de laatste)
Bedenk het volgende
Proef die oestersaus en merk dat die goed pikant is
Regel de mate van pikantheid door bv. 40/60 te gebruiken of 30/70
Flink vers gemalen knofvlokken (geen verse knof!) en limoensap naar smaak
Regelmatig roeren
Bakken op bakpapier in de oven, ± 15 minuten
Regelmatig keren en bekwasten
Hieronder hoe ik een loempia eet
Die ik zelf maak natuurlijk
1/4 Dark soy, 1/4 Ketjap kental, 1/2 Sambal peteh, mengen, erover
Jam van kaki
Cq. van Sharon fruit
Ik koop ze altijd als ik iets zachte tegenkom
Jam, ijs, fruitsalade met Nashi peer gemarineerd in sterke Earl Grey...
Of gewoon in m'n mik stoppen...
Vijf stuks = schoon ± 500 gram
Stukken, mengen met 200 gewone kristalsuiker
Enkele uren op een koele plek, en regelmatig omroeren
Langzaam aan de kook op een plaatje, en na even prakken met de aardappelstamper
Pruttelen, en na weer even prakken, nu met de plaatstamper (zo'n zwarte kunststoffen ovale plaat met gaatjes)
Flink citroensap
Schone potten
Wecken
Kaki bevat enorm veel pectine, dus je zou mooie combi's kunnen maken met spul met weinig pectine
Druiventaart
Kan met alle soorten fruit, maar met druiven, vooral witte, werkt het erg mooi
Aldi heeft af en toe van die enorme grote witte druiven, en dat is er ideaal voor
Oven op 175°
Drie eieren goed kloppen met wat zout, 75 gram witte basterdsuiker
Beslag van maken met 75 patisseriebloem en 150 cc melk
Vorm invetten
Spul erin
Gehalveerde druiven erin (een bakje, 250 gram, is waarschijnlijk net teveel)
Druiven die met de snijkant naar boven drijven draaien
In de oven tot het mooi bruin is (op de foto ziet het er raar uit)
Als dat naderbij komt dan begint het ook mooi te ruiken
Hoort lauw geserveerd te worden, maar ik vind koel lekkerder
Met poedersuiker erover en slagroom ernaast
Roomijs met Southern Comfort
Ik heb veel geëxperimenteerd met roomijs met likeur erover
Zie hier
Maar deze hier die staat in dezelfde klasse als die kippenvleugels: de mooiste!
Southern Comfort op kamertemperatuur drinken, ach...
On the rocks, ach...
Maar met roomijs, wow!!
Bittertje tegen zoetje
(Roomijs ja, geen vanilleijs)
IJs van vijgen en dadels
Nou ja, dadels, dadelstroop
300 gram gedroogde dadels nieuwe oogst (zie de volgende foto; mooi zachte wat langwerpige, niet platte)
Steel eraf (ruim snijden zodat je een mooi snijvlakje hebt; zie de foto)
In kokend water, weer aan de kook, van vuur af, koud laten worden, af en toe omroeren
Afgieten en het vocht bewaren
400 gram afwegen (ze zijn namelijk zwaarder geworden)
Blenden met 200 cc weekwater en idem room
Goed aanzoeten met dadelstroop (betere toko; Basra Date Syrup)
Proeven of er citroensap bij moet
Koelen
IJs draaien
IJs met amarene-kersen en mango
Ik heb, daar gaan we weer, veel in de ijsmakerij geëxperimenteerd, maar jammer genoeg heb ik er geen overzichtpost van
Hoe dan ook (Hoe Lang is een Chinees, en Hoe Dan ook), hoe dan ook: dit ijs gaat naar hetzelfde rijtje als die vleugels en dat ijs met Southern Comfort
De mooiste!
Amarene-kersen: Aldi heeft regelmatig potten in de aanbieding, prima kwaliteit en je hebt maar weinig nodig want de smaak is erg sterk
Vries wat je overhoudt
Mango uit blik, afgieten, vocht opvangen
Idem die kersen
200 cc room, 200 cc vocht (50/50 kersen en mango)
Blenden met 270 gram mango en 135 amarene (2 op 1 dus)
Witte basterdsuiker erdoor werken tot het goed zoet is
Citroensap?
Koelen
IJs draaien
O ja!
Zie hieronder!