Zo krijg je ze aan de lopende band toegereikt
Als je tenminste in Frankrijk boven een bakkerij woont
Fazant met vijgensaus
Bak in een hete oven in een schaal met een deksel erop een met wat vet ingewreven en gezouten en gepeperde jonge fazant
Giet wat bouillon rond de fazant
In boter stukken goed rijpe vijg aanbakken, afblussen met wild- of gevogeltefond en prakken
Maak er met crème fraiche, wat van het braadvocht en eventueel nog meer bouillon een saus van en serveer die bij de fazant
Een afwasborstel, die moet ik over laten vliegen
Dat kennen ze niet in Frankrijk...
Fazant met zuurkool
Elzas
Gebruik geen al te jonge fazant
Hang de fazant (zie onder), pluk de fazant en haal hem uit
Snij in handzame stukken en snij er het vet af
Bak in een braadpan die in de oven kan in wat boter blokjes rookspekjes krokant
Bak de poten, vleugels en rugstukken van de fazant rondom bruin in dezelfde pan
Voeg zuurkool toe, goed met twee vorken uit elkaar gehaald, jeneverbessen, tijm, kruidnagel en laurier
Giet er flink witte wijn over en laat op halfhoog vuur de wijn tot ongeveer de helft inkoken
Zet de pan zonder deksel in een oven op 160 graden en laat een uur of twee staan, af en toe draaiend
Verwijder vleugels, rugdelen en laurier en zet de oven zonder de pan erin op 190 graden; houd de pan warm op laag vuur en met een deksel
Leg de gezouten en gepeperde borststukken op een rooster in de oven, ongeveer 20 minuten
Haal ze uit de oven, snijd in stukken en serveer met de zuurkool, waarin de poten
Hij hangt natuurlijk niet in de zon!
Dat was heel even, voor de foto
Dat was heel even, voor de foto
Fazant uit de oven
Bind een uitgehaalde, schoongemaakte en van binnen gezouten en gepeperde fazant (niet te jong niet te oud) op
Braad snel rondom bruin in hete boter met iets olijfolie erbij
Haal uit de pan, bestrooi met p/z en leg in een ovenschaal met de rug naar onder
Beleg de borststukken volledig met dungesneden bacon
Zet een minuut of 40 in de oven op 200 graden
Haal uit de oven en houd warm
Deglaceer de ovenschotel met witte wijn en iets armagnac; serveer deze jus bij de fazant
Serveer met spruitjes en kastanje puree
Zie hieronder, met Franse Enormspruiten
Gevulde fazantenborst
Snij de borsten in het platte vlak open en vul met rauwe ham, liefst San Daniele
Bak snel aan beide zijden bruin in hete boter
Kruid met p/z
Laat kort verder garen, op hoog vuur en met grofgesneden witlof erbij, de witlof regelmatig omscheppend en de borsten draaiend
Laat gaar stoven op laag vuur met wat bouillon erbij (schraap de aanbaksels los) en wat ciderazijn
Duivels gevogelte
Hoort met fazant, Faisan Diable, maar kan ook met kip
Verwarm de oven zo heet mogelijk voor
Splijt het dier aan de buikzijde open en druk plat
Wrijf de buitenkant in met een mengsel van olijfolie, scherpe mosterd en cayennepeper
Zet de oven uit en de grill aan
Wacht tot de gril goed heet is (met de oven dicht natuurlijk)
Grill de vogel zo dicht mogelijk met de buitenzijde tegen de grill aan
Grill kort na aan de andere zijde
Zwarte fazant
Die krijg je ook dikwijls in de Médoc
Ze zeggen dat dat de lekkerste zijn