dinsdag 30 oktober 2018

Nog wat opmerkingen



Chausson tonijn-paprika maken



Een fantastische inkoopreis vandaag


Ik kocht in de Russische winkel laatst Georgische knoflook-"sambal"
Vandaag Abchazische idem

Kocht er ook Smetana
Fantastisch mooie zure room die je ook in de warme keuken kan gebruiken (is vetter)

En o ja! Stroop met dennentoppen
Heerlijk!
Ik kende Limburgse dennentoppen-chutney al, voor bij wild



In de grote toko kocht ik (heel kleinkorrelige maar wel langkorrelige) "nasi rijst"

En Koreaanse rijstsiroop
(Ik maakte ooit iets Koreaans, ongelooflijk lekker, aardappel met Koreaanse maissiroop; zie Gestoofde aardappel hier; ff scrollen; alle links hier openen in een nieuw venster)

En Chu hou saus
Zie hier
Geen idee nog

En eindelijk hadden ze ze weer!: Ume boshi (zie hier)
Ingemaakte Ume (iets tussen abrikoos en pruim in; zie Prunus mume hier)





Wat heb ik veel niet-Franse wijnen gekocht!


Was een wintervoorraadje aan het opbouwen
Dus geen lang-lig wijn, geen slobber, maar er tussenin

Diverse krachtige heel Bordeaux-achtige wijnen
(Krachtige Bordeaux is heel wat anders dan krachtige Bourgogne!)

Maar: slechts eén Bordeaux, hoe kan het
Château Mansirot, Haut Médoc
Een echte goede Bordeaux: "il pique", hij prikt

Eén andere Fransoos
Costières de Nîmes Lamargue
Stevig, en zeg maar breed-mooi
In brede karaf decanteren en goed walsen

Eén Oostenrijker
Vereinte Winzer Horitschon, Blaufränkisch druif, Burgenland
Krachtig en tegelijk fris
In brede karaf decanteren en goed walsen

Twee Duitsers
Niersteiner Spätburg, Rheinhessen
Ook "il pique" maar: niet zwaar

En
Dornfelder Pinot Noir
Vol maar fris, en dat is altijd mooi

Eén Spanjaard
Viñas Viejas, Cariñena
Heel krachtig en vol
In brede karaf decanteren en goed walsen

En ik proefde ergens een Rioja, lang geleden dat ik die dronk, Viña Lorea, die ga ik een dezer dagen herproeven; die zou er best wel eens bij kunnen komen





Planning


Nou ja, planning...
Ik ben er al voor de helft doorheen, maar het gaat om de combi's

Kijk, in dit blog publiceer ik niet wat ik van dag 1 tot dag 7 eet, maar vijf recepten met aardappel die ik maakte, vijf met rijst, pasta...

Maar goed

Dag 1 kaas
Taleggio op een ovenschotel van Spätzle en sugar snaps
Met groene peperbolletjes erdoor

Dag 2 gevogelte
Kip dijfilets
Aangebakken, en dan gestoofd in tomatensaus
Met gedroogde groene olijven erdoor
En met tortillas van blauw maismeel

Dag 3 tofu of zo
O, dat was Chinese seitan met pinda's
En met rijst en tauge

Dag 4 vis
Heel lang gestoofde zuurkool
Met zalm en gekookte kriel

Dag 5 ei
Gekookte eieren
Gebonden paddosaus
Kadayif, want dat kan je ook prima als gewone pasta gebruiken ipv enkel in zoet spul

Dag 5 vlees
Mooie zelfgemalen burgers (van Skirt steak)
Bombay potatoes (de tweede keer aardappelen, maar vooruit)
Visjes uit de tuin (gepaneerd gefrituurde sperziebonen)





Paddo poster downloaden?

Zie hier