donderdag 25 oktober 2018

Zuurkool



Dit zijn foto's van een Luiks gerecht
Met Italiaanse invloed (mijnwerkers...)
Spaghetti, champignons, hamblokjes, peket
Peket is Luikse jenever
Zie het recept ergens hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Zuurkool! Eindelijk!


Ik ben net bezig een forse pie te maken met zuurkool erin, heel mooie gerookte Frankfurters ingesmeerd met Löwensenf, en geweekte gedroogde paddo's

Ach ach ach wat is het leven toch schitterend als je goed kan koken...

Maar!
Och och och wat moet het leven toch vreselijk zijn als je niet kan koken, en erger nog: als je dan ook nog denkt dat je dat wel kan...

Ik bedoel ik kreeg vandaag van de Eetclub ("Moet je erover schrijven! Kunnen we weer lachen!") het nieuwste culinaire afscheidsel van Otto Kleynejan, "Luilekkerland"
Ik kwam tot pagina 40, en afgezien van een hele rits van onjuistheden, schrijfouten en onduidelijkheden: twee breed door hem uitgemeten zaken waar de plank volledig en volkomen, totaal misgeslagen wordt binnen 40 pagina's
Totaal misgeïnterpreteerde oude kooktechniek, en een volkomen door elkaar haling van verschillende kleurstoffen

Ik kom hierop terug...
Wat een ellende...




Zuurkool met rookworst en makreel

Solyanka


Rusland en zo ook DDR


Gewoon zuurkool maken maar goed vloeibaar, met flink bouillon en witte wijn en zo; dit is dus de westerse versie
Die zuurkool met reuzel, ui, karwij etc. beginnen

Als de zuurkool zacht begint te worden stukjes aardappel erin gaarkoken, en later stukjes rookworst en als apotheose stukjes gerookte makreel erin opwarmen

Het moet vrij soepig zijn




Zuurkool met rog en worst

België



Bereid de zuurkool zoals hierboven, en stoof het met blokjes rookspek erdoor en wat later verse worst (leg de worsten op de zuurkool)

Werk blokjes aardappel door de zuurkool als deze nog een minuut of 20 moet staan (haal de worst even uit de pan) en breng weer aan de kook, met de worsten omgekeerd teruggelegd

Snij de worsten in stukjes als de zuurkool en de aardappel zowat gaar zijn en werk ze door de zuurkool

Leg roggevleugels op de zuurkool en breng aan de kook; laat vijf minuten stoven met een deksel op de pan

Draai de rog en laat met een deksel op de pan en het vuur uit nog een minuut of vier staan




Zuurkool-pie


Maak pie-deeg

Bak in reuzel gesnipperde ui aan
Voeg wat later gesnipperde knof toe
Geplette karwij, gespleten jeneverbessen, laurier, gebroken peperbolletjes...
Bak stukjes paddestoel-steel mee
Bak wat later schijfjes van de hoeden mee
Schep alles met een schuimspaan uit de pan
(Voeg reuzel toe tijdens het bakken als nodig)

Voeg uitgeknepen zuurkool toe, en haal die, bakkend en omroerend, met twee vorken uit elkaar.
Laat de zuurkool een uur smoren op heel laag vuur (zorg voor voldoende reuzel!), regelmatig omscheppend

Voeg de ui etc. toe, schep alles goed door elkaar en laat met deksel op laag vuur staan, met forsch witte wijn erbij en een scheut jenever (liefst peket)

Maak een rol van het deeg en snijd daar ongeveer een-zesde af
Neem van de rest iets meer dan de helft, en rol dat deel uit zodat het de bodem en de wanden van een lage ovenschaal kan bedekken
Leg het in de schaal en snijd overtollig deeg weg (bij dat zesde deel leggen)
Prik flink wat gaatjes in het deeg met een vork

Beleg het deeg met de uitgelekte zuurkool
Leg er in de lengte gehalveerde goede kwaliteit gerookte knakworst op, en die op de snijkant (die boven ligt) ingesmeerd met mosterd (koop bv. verse knak bij Aldi en kook die kort)
Giet er wat van het stoofvocht omheen, eventueel eerst ingekookt

Rol het andere grotere deel van het deeg uit tot het formaat van de ovenschaal, bevochtig de randen met water, leg de lap op de zuurkool en druk de randen goed vast

Rol het laatste deel van het deeg uit, en steek (borrelglas) of snijd er vormpjes van om de pie te decoreren
Plak ze vast met wat water

Bestrijk de pie met geklopt ei, en maak een gat in de bovenkant en maa daar een mooi randje omheen

Bak op 180 graden tot de pie mooi bruin is