zondag 28 oktober 2018

Notities



Chausson tomaat - gerookte brie
Enorm lekker
Ronde pizza deeglap, pruimtomaat
Ui-knof in redelijk wat olijfolie gebakken
Die olie ook erop
Dan zwarte olijven



Mixer


Ik zocht een traploos verstelbare mixer
Mixers draaien in de laagste stand altijd te hard

Winkel 1
Jazeker hebben we die! Kijk, negen standen
Ik zei "traploos", meneer

Winkel 2
Jazeker hebben we die! Kijk, 365 Euro

Maar nu ben ik klaar voor € 16,95
Mixer bij Hema, dimmer bij Hornbach




Vlees eten


NRC, Martine Kamsma, 25 oktober 2018
De gemiddelde Nederlander eet zeventig gram vlees per week, bleek uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Begin deze eeuw was dat tien keer zoveel. Toen kwam 62 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten (pdf); nu is dat minder dan 15 procent. Melk is er voornamelijk nog voor babyvoeding.
Dat is 10 gram per dag, dat kan natuurlijk niet
Dat zo iemand dat uit z'n pen kan krijgen
Nadenken ho maar

Verder zoeken
Trouw, Emiel Hakkenes, 20 oktober 2017
Per persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee (bijna een derde en vooral kip) en vervolgens rundvlees (een vijfde). Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.
77 = zeg 70 ex botten (denk ook aan al die kippenbotten)
Dat is 190 gram per dag; dat zal wel kloppen




Goulash


Hertengoulash gemaakt
Scheut cognac erin
Lekker

Goulash van wild zwijn erin
Was lekker
Scheut cognac erin
Ronduit vies, terwijl het recept (komt nog) exact gelijk was






AH


Die bakvormpjes, die letters, die zitten verpakt in niet recyclebaar plastic
Anti uitdroog plastic

Waar is dat nou voor nodig...



Stoven met


Ik at wat pepernoten (echte; taaitaai) en bedacht dat het wel mooi zou zijn om zoervleisch te maken met taaitaai (of kruidnoten!) ipv ontbijtkoek
In Duitsland maken ze Sauerbraten met Lebkuchen...

Blijk ik al gedaan te hebben met kippenbouten en wortel...

Maar nog niet met rund! Dat gaan we in de slow cooker doen
(Samen met ossenstaart, die er dan langer in blijft)




Aldi


Ik kocht er laatst een Costières de Nîmes, Lamargue
(Goed decanteren en walsen!)
€ 9,99 op het bonnetje, wat ie wel waard is

Kocht er twee dagen later nog een; had ruimte in m'n tas
Zie ik dat er € 7,50 bij staat

Wil een klacht indienen bij Aldi
Lukt niet, want je moet per se een artikelnummer en een "chargenummer" invoeren






Wilbrink, Telegraaf

Omelet

Die eieren moet je klutsen schrijft ie...

En die omelet moet je omdraaien schrijft ie...

En (omelet met) groene saus dat is geen sour cream met tuinkruiden, of in azijn geweekt brood met tuinkruiden
Dat is zoiets als dit hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Witteman over Ottolenghi

Otto Legging zei iemand in een boekwinkel


Ze somt wat typische ingrediënten van die tiepe op

Urfa-chilivlokken
Urfa biber heet dat maar dat wet die vertaler natuurlijk niet
Erg mooie Turkse "rode peper" (het is zowat zwart)
Pepers worden overdag in de zon gedroogd, `s nachts bedekt zodat er condens op komt, weer in de zon gedroogd etc
Bij de betere Turk
Moet bijna zwart zijn, anders is het flauwekul

Berberisbessen
Erg mooi in sommige Chinese gerechten
Bij de betere toko

Granaatappelmelasse
Werkt heel mooi zoetzuur
Bij de betere Turk

Zwarte knoflook
Dat vind ik drie keer niks

De eerste drie dingen heb ik in huis, maar ik zal er niet mee koken op z'n Otto Lullo's






Agar agar


Aziatische Ingrediënten
Verhouding: 1 zakje poeder (12g): 1 liter vocht

Foodies
Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram agar-agar poeder.

Zoetrecepten
Wanneer je normaliter 20 gram gelatine gebruikt voor een liter vloeistof zou je in dat geval 5 gram agar-agar poeder nodig hebben.


Meukvrij met Monique
Globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof