Vandaag ter compensatie van dat Somalische en zo:
foto's van kaas
(Kaas vreten ze daar niet)
foto's van kaas
(Kaas vreten ze daar niet)
Recent gegeten kazen
Chimay le poteaupré
Ik geloof niet ooit zulke sterk smakende kaas
geproefd te hebben
geproefd te hebben
En voor alle duidelijkheid: niks amoniak
Ik zou terugkomen op dat Ethiopië en dat Somalië
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Ff scrollen
Somalische tartaar
Kifto
Snijd mals rundvlees met twee koksmessen tot tartaar
Laat boter smelten op laag vuur
Voeg toe: gesnipperde rode spaanse peper, kardamom (de geplette pitjes; niet de peul), zwarte peper en zout naar smaak
Roer om en laat goed warm worden op halfhoog vuur
Werk er, nog steeds op het vuur, de tartaar door
Serveer warm met Somalische pannenkoek, met gesauteerde groenten
Oost Afrikaanse pannenkoek
N`jera of n`djera of Injera
Somalië en Ethiopië
Smaakt zuur maar dat hoort zo
En de pannekoeken horen eigenlijk enorm groot te zijn
De eerste komt als tafelkleed op een tafeltje, de andere worden opgevouwen daarop gelegd, en ertussen komen bergjes curry; curry van lamsvlees, van rundvlees, van ei, van groenten, pikant of niet
Als de stapeltjes pannekoeken op zijn eet je tot slot het tafelkleed
Maak beslag met tef fmeel door steeds wat water toe te voegen, dat door de bloem te kneden etc.
Klontjes wegwrijven
Voeg gist toe, opgelost in lauw water
Zet twee tot drie dagen op een warme plek totdat het goed gist en er water op het beslag komt te staan
Giet het water voorzichtig af
Laat twee kopjes (vers) water aan de kook komen
Doe een kopje van het beslag in een kom en giet er het kokende water bij
Roer goed om
Zet op laag vuur en blijf roeren tot het dik wordt
Laat goed koelen en giet het bij het beslag; roer goed om
Roer nog wat water door het beslag, doe een deksel op de kom en laat staat tot het weer rijst
Bak er pannekoeken van in een zo groot mogelijke pan, op hoog vuur
Giet het beslag langzaam in de pan, eerst cirkelvormig langs de rand en spiraalsgewijs tot het midden
Doe een deksel op de pan en wacht (pan op half hoog vuur) tot de rand van de pannekoek flink gerezen is
Haal uit de pan en laat wat koelen op een doek
Crozier Blue
Ierse schapenkaas
Nijlbaars
Ethiopië
Kook spliterwten met zout half gaar, in wat te weinig water
Doe er fijngesneden rode peper bij en een scheut olie
Roer om, doe er witte wijn bij, breng aan de kook en kook de bonen bijna gaar
Snijd moten nijlbaars aan kleine stukjes, bestrooi die flink met zwarte peper en kook ze gaar bij de bonen
Serveer met n`jera
Sint Bernardus
Fabriekskaasje maar niks mis mee
Kort gestoofd rundvlees
T`ibs Wat
Dit gerecht wordt gemaakt van blokjes snel-gaar vlees zoals entrecôte en bief van de bil, maar het kan natuurlijk prima worden gemaakt als stoofvlees, van runderlappen
Bak uien in weinig boter op hoog vuur tot ze goudbruin zijn
Voeg flink gesnipperde rode peper toe, roer even om en voeg een flinke scheut rode wijn toe, liefst natuurlijk ethiopische, T`ej, maar ja
Bak in een braadpan in weinig boter op hoog vuur de blokjes vlees rondom aan
Doe ze bij de wijn met uien, roer om en breng aan de kook
Kruid dan met kardamom (gebroken zaadjes; niet de peul natuurlijk), gember, nigella ("black gira", "zwarte komijn"; Surinaamse toko), kruidnagel en knof
Serveer meteen als het entrecôte of zo is, of lLaat gaarstoven, eventueel water toevoegend indien nodig, als het stoofvlees is
Serveer met n'jera en gesauteerde groenten
Lauburu chèvre bleu
Frans Baskenland
O ja!
Zwarte pieten proces
Twee zich gebrekkig uitdrukkende, zich zowat ex-slaven voelende zwarte stumpers
Tsjonge jonge jonge
Het allerenigste wat ze nog hebben is hun misplaatste frustratie
O ja!
Dat schoot me in ene te binnen!
Strikte veganisten die mogen natuurlijk niet pijpen!
Toch?!
Woehahahahahahahahhaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!