vrijdag 18 maart 2016

Zuurkool 2



Culi foto's vandaag

Amarant poffen
Je struikelt over de uiterst ingewikkelde instructies
Beetje bij beetje poffen! en zo
Allemaal vagoterisch gelul
Forse hap in de pan en roerend poffen
Links rauw = geel, in de pan "wit" = gepoft
Lekker hoor! 



Zie de eerste zure aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Pie deeg

Pie crust dough
Nodig voor het volgende recept


Snijd met twee messen bloem en koude boter en/of (beter!) reuzel door elkaar (ongeveer aan gewicht drie op twee), met wat zout.
Laat goed koelen, schep om en snijd dan de grootste boter- of reuzel-klompjes verder fijn.
Laat weer goed koelen, en kneed er dan met zo weinig mogelijk koud water en koude handen een bal van.
Laat rusten in de koelkast.



Courget uithalen en bestrijken met walnotenolie en bestrooien met paprikapoeder en even in de oven
Heel goed uitgeschudde groene olijven er in
Geraspte kaas erover
Oven

Zuurkool-pie


Maak pie-deeg.

Bak in reuzel gesnipperde ui aan.
Voeg wat later gesnipperde knoflook toe.
Bak stukjes paddestoel-steel mee.
Bak wat later schijfjes van de hoeden mee.
Schep alles met een schuimspaan uit de pan.
(Voeg reuzel toe tijdens het bakken als nodig.)

Voeg uitgeknepen zuurkool toe, en haal die, bakkend en omroerend, met twee vorken uit elkaar.
Laat de zuurkool minstens een uur smoren op heel laag vuur (zorg voor voldoende reuzel!), regelmatig omscheppend, met komijn, paprikapoeder, laurier, jeneverbessen, peper en iets zout.

Voeg de ui etc. toe, schep alles goed door elkaar en laat met deksel op laag vuur staan, met forsch witte wijn erbij en een scheut jenever.

Maak een rol van het deeg en snijd daar ongeveer een-zesde af.
Neem van de rest iets meer dan de helft, en rol dat deel uit zodat het de bodem en de wanden van een lage ovenschaal kan bedekken.
Leg het in de schaal en snijd overtollig deeg weg (bij dat zesde deel leggen).
Prik flink wat gaatjes in het deeg met een vork.

Beleg het deeg met de uitgelekte zuurkool.
Druk er in de lengte gehalveerde goede kwaliteit gerookte knakworst in, en die op de snijkant (die boven ligt) ingesmeerd is met mosterd.
Giet er het stoofvocht omheen, eventueel eerst ingekookt.

Rol het andere grotere deel van het deeg uit tot het formaat van de ovenschaal, bevochtig de randen met water, leg de lap op de zuurkool en druk de randen goed vast.

Rol het laatste deel van het deeg uit, en steek (borrelglas) of snijd er vormpjes van om de pie te decoreren. Plak ze vast met wat water.

Bestrijk de pie met geklopt ei, en maak een gulden- (of twee Euro)-groot gat in de bovenkant.

Bak op 180 graden tot de pie mooi bruin is.



Foie gras, net uit de oven...


Zuurkoolpie met zalm


Maak als Pie met zuurkool.

Leg de helft van de zuurkool in de pie, leg er moten rauwe zalm op en daarop de rest van de zuurkool.



Zuurkool met rog en worst

België


Bereid de zuurkool zoals bij de Zuurkoolpie, maar dan zonder de paddestoelen, en stoof het met blokjes rookspek erdoor en wat later verse worst (leg de worsten op de zuurkool en druk ze erin).

Werk blokjes aardappel door de zuurkool als deze nog een minuut of 20 moet staan (haal de worst even uit de pan) en breng weer aan de kook, met de worsten omgekeerd teruggelegd.

Snij de worsten in stukjes als de zuurkool en de aardappel zowat gaar zijn en werk ze door de zuurkool.

Leg roggevleugels op de zuurkool en breng aan de kook; laat vijf minuten stoven met een deksel op de pan.
Draai de rog en laat met een deksel op de pan nog een minuut of zeven staan.



Voor de allermooiste leverkaas ooit
Kalfslever en broekspek...


Zuurkool met bonen


In flink reuzel achtereenvolgens aanbakken uien, knoflook, kruiden (karwij, geplette jeneverbesse, peper en laurier)...

Een deel van de reuzel afgieten in een kommetje.

Zuurkool in de pan en met twee vorken alles door elkaar werken.

Witte wijn en bouillon erbij, wat zoete chilisaus en lekker lang en zachtjes laten stoven.

Een blik kapucijners laten uitlekken, die bonen stampen met wat zwarte peper, ietsje komijn (want er zit al karwij in de zuurkool), wat bonenkruid, wat nootmuskaat, wat boter en zoveel van het bonenvocht als nodig.

Een laag bonenpuree in een platte ovenschotel, zuurkool erop, afdekken met een laag puree, paneermeel erover en daarover dat vet uitgieten.

Bakken in de oven op 160 graden.



Kijk, dat leg je in de pan, voordat je er de zuurkool in schept...


Koolsoep

Polen


Bak flink doorregen spek uit in een braadpan; snijd het spek niet te klein, maar bijvoorbeeld in stukken van twee bij twee cm.
Voeg flink bouillon toe, stukken aardappel, wortel, ongekookte zuurkool en laurier.
Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.

Voeg heel fijngesneden prei toe (alleen wit!), geweekte (dus oorspronkelijk gedroogde) paddestoelen en het gezeefde weekwater daarvan.
Breng weer aan de kook en laat vijf minuten sudderen.

Voeg dan fijngesneden witte kool toe, peper, zout, peterselie en selderijblad.
Breng aan de kook en laat sudderen tot de kool gaar is.

Proef op p/z.



Fantastische Strudel kip champignons...


Noorse "instant zuurkool"

zoals ze er daar aan refereren


Schaaf of snij witte kool zo klein mogelijk.

Smelt boter in een braadpan en fruit daarin iets gesnipperde ui.
Werk er wat bloem door.
Voeg op laag vuur een scheut appelsap toe en een scheut witte wijnazijn, en werk door de (dunne!) roux.
Kruid met p/z en karwij.

Doe de kool in de pan en hussel goed.

Voeg kokende groenten-bouillon toe, breng aan de kook en laat een kleine twee uur stoven op laag vuur en met een deksel op de pan.

Proef of er meer azijn en/of appelsap door kan.

Serveer met gebakken zalmmoten en met aardappelpuree.



Tempeh frituren


Ohh, uhh,
wat is er aan de hand?

Yvet Retteketet hier scoorde enorm, 1.600+ hits al, maar in ene is het ingezakt...

Kijken ja!
Hoe Yvet Retteketet en de VPRO je bij de neus nemen!
Of durf je niet?


O,
en nog wat!

Morgenvroeg wel om zes uur aan de TV ja!
Start Formule 1!