Dank PJ!
De laatste wintergerechten
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zeebaars met witlof
Bak kleingesneden witlof kort aan in boter.
Was de zeebaars, dep droog en bestrooi binnen en buiten met peper en zout.
Beleg dubbel gevouwen en daarna aan de bovenkant kant ingevet aluminiumfolie met de witlof en strooi er kappertjes over. Daarop komt de vis.
Vouw er een pakketje van en giet vóór het sluiten wat olijfolie en wat citroensap over de vis.
Bak een klein half uur op 180 graden.
Poolse witte kool
Stoom grof gesneden witte kool gaar.
Bacon-stukjes bakken, wat later ui meebakken en weer wat later stukken stevige appel.
Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus.
Op smaak brengen met peper en zout, en er de gestoomde witte kool in opwarmen.
Venkel met kaas in filodeeg
Spanakopitas
Griekenland
Kook spinazie en snijbiet samen en kort in iets water, in een braadpan.
Stoof gehakte ui en flink kleingesneden venkel op half-hoog vuur een minuut of 10 in olijfolie, en voeg bij de groenten.
Voeg wat gehakte sjalot toe, dille, nootmuskaat en een flink stuk Feta in kleine stukjes.
Laat roerend warm worden en los er dan ook nog stukjes verse kaas in op.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschotel in en leg er een vel filodeeg in.
Bestrijk dat met niet te warme gesmolten boter.
Leg zo nog een stuk of vier vellen deeg met boter daarop.
Bestrooi met geraspte Feta en schep er het groente-kaasmengsel op.
Bedek met een vel filodeeg, bestrijk met boter en herhaal met weer vier vellen.
Snij de taart vóór het bakken in punten en bak een dik half uur op 180 graden.
Gevulde varkenspoten
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze bijna uit elkaar beginnen te vallen.
Haal de botjes eruit en een deel van het vlees.
Hak het vlees fijn en meng met stukjes rauwe foie gras, rauwe maar ontvliesde zwezerik en stukjes rauwe kip.
Vul daarmee de pootjes en bind ze dicht.
Kook zachtjes een minuut of 20 in bouillon.
Ovenschotel van aardappelen, bloedworst en appel
Bak in zonnebloemolie flink ui aan, later met wat knoflook erbij.
Doe er blokjes eco-aadappelen bij want met schil, en pijnboompitten.
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kaneel, wat korianderzaad, wat komijnzaad, wat grove zwarte peper en wat laurier.
Doe er flink pils bij.
Laat aan de kook komen en kook op laag vuur tot de aardappelen bijna gaar zijn.
Kook snel in en proef op peper en zout.
Van het vuur af blokjes bloedworst erdoor mengen en stukjes zoete appel.
Goed mengen, in een ovenschotel doen, een beetje plat drukken, de bovenzijde met zonnebloemolie inkwasten en bestrooien met paneermeel.
In een oven op 225 graden zetten tot het paneermeel goudbruin is.
Pappardelle met eekhoorntjesbrood
Pappardelle ai funghi porcini
(Funghi porcini: klein soort eekhoorntjesbrood, erg geschikt om te drogen.)
Week gedroogd eekhoorntjesbrood een uur of 10 in water, met een gewicht erop; niet zo zwaar dat ze worden platgedrukt maar zwaar genoeg om ze onder water te houden.
Bak wat knoflook in olijfolie.
Doe er de uitgelekte paddestoelen in stukken bij (bewaar het weekwater), bak even omroerend aan en voeg peterselie en wat witte wijn toe.
Breng aan de kook en voeg het gezeefde weekwater toe, wat nootmuskaat, de fijngewreven kop van een kruidnagel en wat Marmite of Bovril of zo; breng aan de kook en laat inkoken.
Doe er op laag vuur room bij; proef op peper en zout.
Serveer met pappardelle.