Ongepubliceerde recepten
van jaaaaren geleden gekookt spul
Gänsebraten
Duitsland dus
Vul een gans met appel-stukjes, waardoorheen vers bijvoetblad (eventueel salie).
Prik het ganzevel goed in.
Braad de gans in de oven, boven een lekbak waarin flinke aardappelen.
Bedruip de gans regelmatig en schep de aardappelen dan ook om.
Het gaat niet zozeer om de appelen, die vulling, maar om de smaak.
Raar toch altijd
Koop je een Nederlands kooktijdschrift, staat het vol geleuter
Koop je een buitenlands, staat het vol aardige en interessante dingen
Gevogelte bouillon
Grof gehakte karkassen en idem poot-uiteindes en vleugels van gevogelte door bloem halen en in een hete oven iets aan laten zetten.
In een grote pan doen, samen met grof gehakte peterselie en selderijblad, een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen, een grof gehakte wortel en idem ui, eventueel knoflook, flink prei, en kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Regelmatig afschuimen en een uur of drie op laag vuur laten trekken.
De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf scheppen.
Afgieten, aan de kook laten komen en laten inkoken tot de smaak goed is; eventueel zouten.
Van de Christelijke Noord-Brabantse Boerinnenbond
Een van de weinige kookboeken waarin het recept van Wiener Schnitzel volledig correct is
En waarin correct staat Poire Hélène zonder die Belle erbij
(Contaminatie met La Belle Hélène)
Confit van aardappelen en paddestoelen
Hussel dunne aardappelschijfjes, paddestoelen en wat sjalot door ganzevet en zet een half uur in een oven van 150 graden.
Schep regelmatig om.
Laat uitlekken.
Meng er peterselie en bieslook door.
Serveer met gevogelte.
Best aardig
Maar ja, dat is dan ook vertaald...
Die dingen op die foto, daar zit een komkommer in...
Empanada, empanadilla
Zuid Amerikaanse en Spaanse pie
Wordt gemaakt voor meerdere personen (empanada), maar ook kleintjes om mee te kunnen nemen en koud te eten (empanadilla)
Kleintjes: maak rondjes van een centimeter of 10 in doorsnee van pie deeg (zoek in die blog), beleg de helft tot bijna aan de rand, bevochtig die rand, klap dicht en druk de rand goed vast.
Die rand moet er mooi uitzien, dus druk bijvoorbeeld regelmatig vast met de tanden van een vork.
Bak in de oven of frituur.
In Rusland maken ze ook zoiets, Pirozjok.
Zie "Pnin". Of zie "De dode zielen".
Vul met paddenstoelen of snoek of...
Ben er nog niet aan toegekomen
Kruidige tofu met mihoen
Kook de mihoen (zoe de instructies; dan kan heel verschillend zijn) spoel koud, iets pinda-olie erdoor.
Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Komijn, foelie, kruidnagel, mosterdzaad, kardamom, alles wat in kerrie zit zonder "het gele" zeg maar. Je kan dus ook garam masala gebruiken.
Even bakken op laag vuur, flinke scheut rijstwijn erbij, zacht stoven.
Blokjes rauwe tofu erin opwarmen en op smaak brengen met oyster sauce of plum sauce.
Mihun erin warmen.