zondag 20 maart 2016

Mosselen (31)



Vandaag kaas

Bergens Blonde
Vrij goed, de korst vies en korrelig
Op het etiket staat "Brie" maar op de website vermijden ze dat zorgvuldig...



Diverse recepten

die ik zo hier en daar tegenkwam


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Mosselcocktail


Uit Feestelijke hapjes voor Iedere Gelegenheid van Albert Mol
Vergis je niet: er staan behoorlijk ingewikkelde dingen in, en er wordt veel met kaviaar gewerkt

Mosselen koken en uitlekken, of gebruik ingelegde

Mayo, licht geklopte room, citroensap, p/z, Worcestershire en ietsje suiker

Mosselen erdoor en kappertjes en een goed koelen

Schaaltjes, sla, het spul, tuinkers, paprika-stukjes



Manouri (Griekenland)
Een bijproduct van de Feta productie
Mooi zacht; gebruik als Mozzarella


Pittige mosselen


Uit The Food of Northern Spain van Chandler (van Pulse)

Mosselen koken, afkoelen, de mossel in de grotere schelp laten (wel losgehaald indien nodig)

Olijfolie, ui, knof, Spaanse peper, paprikapoeder...

Tomatenstukjes, ansjovis, witte wijn (ik zou het kookvocht meenemen)...
Inkoken, p/z

Mosselen op een schaal, bedek met de saus, kort in de oven

Serveer met goed brood



Monte enebro
Lekker!



Ik postte kort geleden een recept van mosselen in tomatensaus
Zie hier



Die Huivers van laatst (zie hier), die had ook een partij mosselrecepten

* Gekookt met knolselderij

* Gekookt gebakken met oesterzwam

* Die mosselen waar je (gekookt) gehakt in doet, touwtje en dan in tomatensaus
Die weet niet dat dat Moules à la sétoise heet...

* Mosselen gekookt in tomatensaus met rozemarijn en sherry en ansjovis

* Met chorizo en rode wijn (hier gejat)



Pouligny Saint Pierre
Proef ik morgen...
Dit is een heel bejaarde...


Op zijn creools


Uit Le Nouveau Guide Culinaire van Pellaprat

Rijst koken

Tegelijkertijd mosselen garen met sjalot en witte wijn

Mosselen afgieten, kookvocht flink inkoken met kerrie

Mosselen en rijst mengen, alles goed koelen

Kookvocht over de rijst, olie en azijn erdoor



Deense Tilsit


Op zijn Italiaans


Zelfde boek, en de twee volgende ook

Kook mosselen droog, goed husselend, met peper, tijm en peterselie erdoor

Laat goed uitlekken, ook weer af en toe husselend en vang het vocht op

Zeef het vocht en zet het op met tomatenpuree
Klontjes boter en saffraan erdoor werken

Warm de mosselen op een of andere manier, en serveer náást de saus




Zwitserse Tilsit


Met mayonaise


Kook de mosselen met witte wijn

Giet af, zeef het kookvocht en kook goed in

Maak mayonaise met weinig zout, flink mosterd en wat van het kookvocht er later door

Werk de mosselen door de mayo en serveer met schijfjes gekookte koude aardappel met vinaigrette erover



Vacherin Mont d'Or


Salade op zijn Grieks


(Dit is geen Moules à la grecque!)

Maak een salade van (alles koud natuurlijk) gekookte mosselen, geblancheerde champignons, schijfjes tomaat, geblancheerde zilveruitjes (verse dus), artisjokharten, citroensap, olijfolie, z/p


Volgende aflevering zie hier





O ja!
Al 2000+ hits hier!!
Wow!!!
Beste resultaat ooit!!!!