zondag 27 maart 2016

Kookboeken, landen (17)



Vandaag weer inkopen

Filet van brandgans



Brabant, Cuba en Indonesië

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



In a Cuban Kitchen


Wat viel op?

Inktvis gevuld met gehakt
Een paar weken geleden ook al, in een Frans boek over de Marokkaanse keuken

Red snapper gevuld met garnalen, kreeft en krab

Rog met kappertjes
Dan denk je natuurlijk meteen aan de Franse klassieker Raie au beurre noir et aux câpres
Hier geen beurre noir maar olijfolie
En paprika, tomaat, komijn, oregano, groene olijven en rozijnen
Wel kappertjes dus en ook witte wijnazijn in beide gerechten

Maispap met rivierkreeft
Met kippenbouillon en vocht uit venusschelpen (kookvocht?)

Chilindrón de cordero
Lamsstoof
Itt in Spanje hier met sherry, rode port en witte wijn

O, en Fufu kennen ze daar ook



Geitenkaas met korenbloem
AH
Niet te pruimen
Je hele bek vol smakeloze, niet kapot te krijgen sliertjes


Wat gaan we maken?

Entremés [voorgerecht] de camerones
Moes van bakbanaan
Olijfolie, ui, [knof,] groene paprika, garnalen
Door mekaar
Burgers
Bakken

Mojo criollo
Olijfolie, ui, knof
Ietsje koelen
Peterselie, korianderblad, citroensap, zout
Bij bief

Pan de boniato
Cake van zoete aardappelen
Precies als cake maar met ook zoete aardappelpuree
En bakpoeder



Slap paletmes (op vieze keukenbank)
Had alleen een vrij onbuigzame en dat is niet handig dikwijls


Het nieuw Indonesisch Kookboek


Een bijzonder interessant boek
Meer een repertorium voor de Indiëganger

Je struikelt over de onbekende gerechtennamen
Pagina 26 en 27: Nasi oelam, Nasi pringit, Nasi poeloe, Nasi langie, Nasi tim en Nasi keboeli

Veel onbekende ingrediënten
Woeni, Lobak...

O leuk: daoen bawang, blad ui, dat is prei
Babi soesoe, varken melk, speenvarken

Roedjak manis: enkel met lomboks...
Tiram di goreng: gepaneerd gebakken oesters
Koepangs koken: mosselen
Sop klintjie: konijnensoep
Lapis inggris: stoofvlees Engels

En dat vertelde ik al: Ayam kiesmies, Kip Kerstmis
Dat is die Kipje rozijn van Reve

Ajam pedis, kip heet, 8 lomboks
Ajam setan, kip Satan, 10 lomboks
Ajam sypan 30 lomboks
Dat laatste zal wel zoiets als Ayam saipan zijn

Eend met mangamoes

Er wordt veel kemangi gebruikt, Thaise basilicum, ook wel citroenbasilicum

Atjar tjampoeradoek: Atjar tjampoer met lomboks
Atjar tjampoeradoek blanda [Nederlands]: zonder lomboks




Wat gaan we maken?

Prikadel djagoeng
Mais-burgers
Ui, knof, kemiri, korianderzaad, komijnzaad, laos, trassi, kentjoer (jammie!), kokos

Aubergines gevuld met kipgehakt
Met ei, beschuit, uitgeknepen brood, kruidnagel
Gepaneerd, oven
Citroensap

Kip pasteitjes van kleefrijstmeel
Ui, knof, korianderzaad, komijn, laos, limoenblad

Rempah van rundvlees
Gehakt rul bakken
Assemwater, sereh, limoenblad, pandanblad, salamblad, droogkoken
Kokos erbij...
Rauw ei, balletjes, bakken [neem ik aan]

Pastei djawa ketjil, Java klein
Garnalen, en de kruiden zoals bij die Prikadel maar met ook prei
Deeg van rijstebloem, ei, boter

Saté ajam toesoek
Kruiden weer idem mét rauw eigeel
Marineren, stokjes etc.

Telor oedang
Omelet met garnalensambal erdoor

Masak kodok
Kikkerbillen
Knof, gember, taotjo, bieslook



Beetje vettige smaak


Aerpel in 't potje

Aerpel: aardappel(s)

Mooie klassieke Brabantse gerechten, voornamelijk uit West-Babant


Wat viel op?

Palingsoep met kervel
Zeer klassiek
Foelie, en gebonden

"Kinnebaksham is het vlees van de wangen van het varken"
Dat is niet zo
Het is vlees van onder de onderkaak, net als voor Guanciale

Aardappelburgers met garnalen
Met peterseliesaus

Varkensnieren met tomatensaus
Kweenie...

Spaans spek
Brooddeeg laten rijzen
Goedsluitende pan, melk, deeg erin
Appelschijven erop en verse worst
Deksel, 2 uur zachtjes...
Met stroop of met kaneelsaus
Lijkt op Mique

"zwarte kersen of spekkersen"
Dat is natuurlijk wel ff wat anders...
En Udense zwarte kersen ken ik niet, wel Mierlose




Wat gaan we maken?

Niet zoveel want het meeste ken ik

Blokjes vet spek, uien, iets bloem, bouillon, azijn, aardappelblokjes, gaarstoven

Gekookt roggebrood
Met stroop erdoor

Potworst
Verse vette worst in een Keulse pot, zout, worst, zout etc.
Voor gebruik 24 uur ontzouten
Koken in stamppot

Princessebonen drogen
Kijk! Dat recept zocht ik al jaren, het Oost-Friese Updrögt Bohnen
Kort koken, drogen in de oven (laag, deur wat open)

Gepofte droge groene erwten
Eten met wat zout erover




Volgende aflevering zie hier