dinsdag 1 maart 2016

Aardappelen!




Kriel, stamp, gebakken, gestoomd...


Kriel, eendenborst, snijbonen


Uhh die eendenborst, dat was van Barbarie eend, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is echt 10 keer lekkerder dan gewone loop-eend... Oorspronkelijk uit Amerika...
Ennuh uhh, die snijbonen, dat zijn hele kleintjes, à la grecque, en uit uitstekende blikjes van Aldi

Vetkant eendenborst kruislings insnijden
Vleeskant dichtschroeien
Op de vetkant garen op een grilpan

Olijfolie, ui, knof, zwarte peper...

Kriel in foie gras-vet garen

Aldi snijbonen voorzichtig warmen (ze zijn al een beetje te gaar...)(maar de smaak is perfect!)





Aardappelstamp boerenkool, casselerrib


Ja, wat moet ik daar nou over orakelen?

Casselerrib kort aanbakken in flink boter
Flink boter, omdat je daarmee flink jus gaat maken

Aardappelen koken met zout (goh)
Uit de pan
Boerenkool er in (dus niet samen koken!!), eventueel wat minder water
Kook tot het gaar is, en dat kan even duren

Is het bijna gaar, dan de casselerrib meestoven

Casselerrib er uit
Stamp maken met melk en boter en witte peper en nootmuskaat

Warm piepen

Jus maken

Op de foto hieronder nog geen jus
De foto mét jus was onscherp

Maar Gristus wat was het lekker...




Oven-aardappelen, kaas, paprika


Dikke aardappelplakken met olijfolie en zeezout in een ovenschotel en de oven in...

Wat olijfolie, stukjes puntpaprika, even sauteren, uit de pan

Olijfolie (eventueel wat aanvullen dus), ui, knof, niet te hete rode lombok zonder zaadjes en zaadlijsten...
Komijnzaad (kneuzen tussen duim en wijsvinger), vers geplet korianderzaad...
Crème fraiche (rustig aan), witte wijn...

Paprika over de aardappel
Uienspul erover
Rasp er Cheddar over...

Oven...





Gekookte aardappelen, paprika, Harzer kaas


Aardappelen koken

Foie gras vet (of anders maar ganzenvet van de betere poelier), stukjes puntpaprika kort sauteren, uit de pan

Wat meer foie vet?
Sjalot, knof, witte peper...

Spul naar de kant duwen (of tijdelijk uit de pan) en aardappelschijven lekker bruin stoven...

Ovenschotel, aardappelen, paprika, kummel, uienspul, Harzer kaas erover raspen...




(Dikke aardappelschijven met die kaassaus met kummel erover...)



Gestoomde aardappelen, peultjes, ei, peterseliesaus


Ik vind voor aardappel-stomen rode aardappelen (geschild!) het mooist

Kook eieren half zacht (zoals die Volkskrant tiepo's het zouden doen dus)
Schrik, pel

Stoom aardappelen

Boter, sjalot, knof, zwarte peper...
Zeer flink peterselie...
Bloem...
Melk, groentenbouillon, droge sherry...

Stoom als de aardappelen bijna gaar zijn peultjes mee

 Alles bij mekaar...