donderdag 10 maart 2016

Gekookt, gemaakt,




hoe zeg je dat...


Gepekelde pepers


Hierboven die pepers.

Dat zijn kerspepers, maar dan behoorlijk groot. Of appel-pepers maar dan vrij klein.

Ik dacht eerst dat het biber dolmasi was, die paprika'tjes waar je dolmas van maakt, maar het waren toch echt pepers.

Inmaken dan maar.

Halveren, leeghalen, in kwarten snijden

50 gram zout/liter, een nacht dat spul er in

Helft pekel afgieten en vervangen door witte wijnazijn

Het blijft enorm mooi knapperig, en de pikantheid of hoe schrijf je dat is voor een deel weg, maar of dat nou zo jammer is? Met dat knapperige en weinig pikante is het zeer veelzijdig inzetbaar...




Kippenvet


Iedere keer als ik een bout van een soepkip heb dan doe ik het vet en het vel in een zak in de vriezer, ik bedoel: steeds dezelfde zak. En nou werd die zak te groot en nou ging ik dus uitbakken.

Kippenvet. Heel erg joods.

Kijk eerst eens hier (alle links hier in een nieuw venster) en daarna hier hoe je vet uitsmelt.

Met kip is dat ietsje anders. Veel langzamer uitbakken, vanaf het begin het vet afgieten, als het ietsje begint te bruinen een keer of twee de draadstamper er op maar daarna niet meer. Wel regelmatig omhusselen, tijdens het hele proces trouwens.

Het duurt relatief lang voordat het kaantjes-achtig wordt, maar dan gaat het in ene vrij snel.

De kaantjes schijnen trouwens "wat minder" te zijn.
Zie de video hier
Maar ja, later zijn ze toch weer wel goed
(Ze zijn lekker, maar ze zijn erg onregelmatig in krokantheid, soms dus vettig, en soms ook taai of keihard)

* Dat aardappels erin bakken ga ik zeker doen
* Mooi dat het goed heet gebruikt kan worden
* Mooi dat het een goede smaak heeft
* Wat niet klopt: hard rugvet van het varken gebruik je niet om uit te bakken, dat gebruik je om in blokjes te bakken; uitbakken doe je met het niervet

De man is Utrechter.
Lauwelier, kapsijnders




Ossenstaartsoep


Bedoeld was voor ossenstaartkroketten maar we vraten de soep integraal op...

Boter, ui, knof, soepgroenten, peterselie...

Zwarte peperbolletjes, lauwelier, tijm, een hele citroen ("bestoken met kruidnagels" wat flauwekul is want als je mooie niet superdroge kruidnagels hebt dan druk je het kopje ervan, het mooiste ervan, kapot als je het in die citroen duwt, dus:) en kruidnagels.

Water, mergpijpen, ossenstaartstukken (toch eerst door de bloem en in de oven??), acht uur...

Proef op zout

Botten er uit, botten en soep afkoelen, soep ontvetten, botten ontvlezen en vlees terug in de soep...
Mergpijpen in de soep opwarmen en merg eten op Brabants roggebrood met p/z.

Madera of zo in de soep?



(Dit is niet die enorme pan die ik maakte...)


Crème au citron


Ik maakte laatst citroenmousse, zie hier
Ff scrollen

Dit hier dat is wat anders.
Die mousse is Engels, dit is Frans.
Eén ei kasuukwoo citroen = een persoon.

Rasp van twee bio citroenen
Sap van idem en door mekaar

Twee eieren erdoor, 100 gram fijne kristalsuiker idem (kloppen!!), au bain Marie laten dikken (roerend!) en dan 30 gram koude boterblokjes erdoor werken

In bakjes en koelen

Ja, of in zanddeegbakjes en met meringue erop...



(Dat linkse bakje is van Gurkensülze en het rechtse van een of ander kaasje)



Vego bonenspread


Dat is op basis van een recept van Hahn / Elsevier

Ik vind het lekker (mijn recept dan dus, en trouwens ik geil enorm op bonenpuree, ik zeg het maar eerlijk), maar het is zeker geen "broodbeleg"
Onderdeel van een koud voorgerecht, dat is prima

Een blikje tomatenpuree, twee theelepels niet te scherpe mosterd, twee theelepels sambal (ik gebruikte tjampoer, frisse dus), dat alles blenden met een potje min of meer uitgelekte witte bonen.

Proef op zout. Knoflookpoeder kan er ook door. Nooit verse knof als je het gaat bewaren! Er komt nog olie door, en olie + verse knof = anaerobe bacteriën.

Breng op smaak / smeuïgheid met olijfolie, witte wijnazijn (ik gebruikte mirabellenazijn!!), Worcestershire, Tabasco?, limoensap?... (Hahn: yoghurt; bah!)

Er door werken (en niet erdoor blenden Hahn, en al helemaal niet met ook nog komkommer) augurk-stukjes, zilveruitjes-stukjes, rode paprika, kappertjes...