zaterdag 6 december 2014

Culi'tjes



Want het is vandaag Sinterklaas, ja!
In deze winkel hier (alle links hier in een nieuw venster) stond die Sinterklaas in de etalage
(Zoewarte Piet zie volgende plaatje)


Van alles


Producten

AH heeft komende dagen patrijs in de aanbieding. "wilde patrijs" voor € 5,- en geen stoofpatrijs.
Lazer op!

En ik keek of er in Groningen ergens een AH pickup punt was.
In Almere...


3 kaasjes

La Brique, een zeg maar Bretonse roodschimmel Camembert
Super goedkoop en best te eten
Zie hier

Le Pisé du Lot
Romig, mooi fris toch ook maar wel een forse geitensmaak

Margalet Papillon
Schapenkaasje, ook lekker romig en ook vrij sterk van smaak

De laatste twee kaasjes zie verderop


Haring

Ik vind in ene een notitie uit september
"Nu haring weer met uitjes eten!


Gerookte vis

Gerookte schelvis (zie verderop de foto)
Vrij zout (koud gerookt dus) maar mooi vol van smaak, fijne smaak ook

Gerookte poon

Smaakt naar makreel maar zonder dat vette en makrelige
Mooie frisse smaak


Kroepoek van Pompano
Zie hier
Hele mooie zeevis smaak


Taaitaai

Vorig jaar nergens te koop ex Jumbo
Dit jaar een revival
Overal te koop, taaitaai-mix bij AH, Volkskrant recept...



Biermerk
Dank P!


Planning


Ik loop er al drie achter hier

Twee weken geleden

* Tynjetaler kaassaus met kardoen uit de oven. Omdat het nogal bitter smaakt en omdat er iemand kwam eten maakte ik het ook met artisjokharten en gekookte aardappel

* Tau kwa (die stevige tofu) met Vietnamese rijst-tagliatelle en broccoli, en met de pasta meegekookte lotuszaden

* Pizza met chorizo en witte ui. En wat room er op.

* Halloumi met za'atar erover (dat is Libanees), met rösti en appelmoes (alles vers gemaakt natuurlijk...)

* Gekookt ei in Pakistaanse curry met yoghurt, vers gemaakte pasta en gebakken halve Tasty Tom



Die schelvis


Afgelopen week

* Mock duck (nep-eend; Chinese Seitan) met linzen en soepgroenten; Pakistaanse mango-pickle (zie verderop)

* Panir, bakbanaan, paddo's, plum sauce

* Stoofperen in spek uit de oven, Venezolaanse chorizo, en tomatensaus met Chinese witte wijn

* Gerookte zalmsnippers, gesauteerd, met asperge-tagliatelle (gemaakt met geconcentreerd asperge-kookwater) en doperwten

* (vanavond) Een Chausson bordelaise (zie hier; in die kerven giet je vóór het bakken room), met ui, knof, paprika en gekookt ei er in




Komende week

* Quorn met een saus van het kookwater van die asperge-tagliatelle, daarin die geplette gedroogde rijstkorrels koken, en die kleine groene aspergepunten erbij

* Schol met vers gemaakte pasta maar die ik heb laten drogen, en gegrilde paprika uit een pot

* Bladerdeeg gevuld met Limburger en Mozzarella en spinazie; saus van het vocht uit die paprika-pot

* Gebakken stoofpeer, grove verse rookworst, ketjap/sambal en een potje rabarber (hoe kom ik daar aan?)

* Gepocheerd ei, rode aardappelen gestoomd, champignonsaus met gedroogde truffel

(Ergens wordt hier nog erwtensoep tussen geschoven; momenteel staan in mijn grootste pan twee varkenspoten, vier staarten met staartstuk en vier oren te koken...)




Kokerij


Vijgencake

200 gram zoete boter, ietsje zout, romig roeren

4 eigeel een voor een erdoor, 10 minuten kloppen met wat room ook erbij

200 gram patisseriebloem erdoor werken en dan 250 gram vijgenjam (Turk; soort zonder sesam er in)
(die met sesam was heerlijk in kruidkoek ipv honing)

Er de stijfgeklopte eiwitten door spatelen, in een ingevette vorm en bakken op 165°, een uurtje.

Koel wat, stort, koel verder op een rooster



Letter-mallen in de entrée bij Verkade
Dank P!


Chorizo en zo

Je hebt een bepaald soort chorizo waar vrij grote stukken lomo in zitten (zie de linkse hier). Die stukken kunnen ook groter zijn (zie hier), en veel groter (zie hier).
Lomo: het vlees aan het stuk losgesneden van de karbonades. Spaanse slagers verkopen dat altijd en je koopt er plakjes van.

En wat ik nou ga maken, dat is Lomo embuchado, een "worst" gemaakt van lomo (dwz na overleg met De Marktslager twee varkenshazen om en om tegen elkaar gelegd, of van de filé).

Zie hier.

Enorm lekker spul.


De ultieme kaasplank

Voor de kerst

Eten in de aangegeven volgorde

Verse geitenkaas met p/z
Fleur de Maquis
Belegen Çiftlik[tsjIEftliek]
Alta Badia
Cabrales
Herve [Erf, maar ja, dat is net zoiets als Bloebend zeggen of kOrndbief of mArmait, dat schiet niet op...]



Pakistaanse mango pickle
Enorm lekker
Halve mini mango'tjes met de keiharde schil van de pit er nog in
Zie volgende foto


Kwee-roomijs

Nooit gegeten of gemaakt
Super lekker en uiterst fijn van smaak
Hoeveelheden hieronder voor twee ijsmachine-beurten

250 gram kweeperenprut, gekookt zonder suiker, goed koelen

3 à 4 eigeel "wit" slaan met 100 gram fijne kristalsuiker
Mengen met 450 ml room, en AbM warmen (roerend!) met 150 ml volle melk

Goed koelen, de prut erdoor, ijsmachine etc.

Een vondst!



Vruchtvlees van de schil gesneden


De Pers en dat soort dingen die voorbij gaan


Links

Teutoburger Oliemolen zie hier

Onder andere "muilezelkloten" zie hier
Dat is waar die Salame norcina vandaan kwam

Een optreden van de broer van Janneke zie hier


Broekbaard gisteren
Over Librije's Zusje

Het diner begint met een hele trits amuses, de snertsorbet met rookworstparels en de kletskop van kippenhuid met lever (geserveerd op zo’n stuk hout dat ik vroeger in m’n aquarium had liggen) doen het bijzonder goed

Godgod wat een gekut...
En wat een gelul erover ook nog...



Aardige recepten uit De Limburger
Dubbelklik op de afbeelding
Bedankt T!


Foodlog

Florine Boucher
'Die decoratieve groene Italiaanse puntbloemkooltjes zijn gelukkig steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Ze zijn niet groot maar ze bevatten precies voldoende van die parmantige rozetjes om er een heerlijk pastagerecht mee te maken dat op smaak wordt gebracht met knoflook, cayennepeper, ansjovisfilet (onder olie) en krokant gebakken broodkruim’.
Dat schreef ik vele jaren geleden in de kookrubriek Recept van NRC Handelsblad over die verfijndsmakende cavolfiore romano.


Pffff! Pfffff! en daar komt de volgende kont, Nick Trachet
Suikerbieten
Eigenlijk hetzelfde als rode biet, maar dan zonder rood. Smakelijk.


Speculaas

Ik had het met Cees Holtkamp over Noord-Franse speculaas, die een beetje boterkoek-achtig is.
Hij zei dat dat lijkt op IJzerkoekjes (koekjes van een ijzeren plaat) uit Vlaardingen.
Zie hier.

Zie Holtkamp trouwens (pepernoten met staartpeper, kubebe, niet kubeben, zie hier
en zie hier.

Dus pepernoten vs. kruidnoten.



Dit is ook Pakistaanse pickle maar van groene pepertjes
Heet, maar niet super; juist mooi
Net als die mango zit er vrij veel (katoenzaad)olie in
Het heet dan ook pickle in oil


NRC video's


Zie een (goeie) NRC video over soufflé hier.

Lees een eindje naar beneden die lulpraat van die Wichtigmacher, die Hochstappler Van Hest.

Ik maak soufflé. Zoet en hartig. Op basis van Béchamel of op basis van puree.
Van eieren uit de super, op kamertemperatuur, en in goed ingeboterde vormen, wat alle drie niet mag van Van Hets, uhh, Hest.
En er mislukt er nooit een, rara hoe kan dat.
(Hoe kan dat? Die Van Hest is een kletsmeier, zo kan dat.)


Biefstuk zie hier.

Zouten 5 minuten vóór het bakken, de rare gek.
Zie 2.35: het allerdomste wat je kunt doen. Aan een kant bakken en aan die kant doorbakken. Zie hoe vochtig het wordt omdat in het opwarmende vlees de inhoud uitzet en het heerlijke sap naar buiten drukt aan de bovenkant, Waar het later, eenmaal gedraaid, wegbrandt...

Hete boter, een kant dichtschroeien, draaien, andere kant dichtschroeien, zo moet dat.



Dit is die verse chorizo uit Venezuela
Erg fijn gemalen vlees


Wilbrink, waar meestal niet veel op aan te merken valt, had (Telegraaf) een recept van Carbonara.
De bekende Margriet- en Libelle-klets: spek en room.
Niks spek, guanciale. Niks room, veel eigeel.


Gort

Dat over Entrecôte bordelaise viel me erg tegen (de eerdere uitzendingen waren aardig).
Zoek op uitzending gemist gort bordelaise.

Hij maakt zijn eigen verhaal in het Nederlands van wat de mensen in het Frans zeggen. Dat is niet netjes.

En met entrecôte bordelaise heeft het recept niks te maken.
Niks in lapjes snijden, niks sjalotten in boter maar sjalottensaus met rode Graves.
En er hoort merg bij.

En die tent, L'Entrecôte, waar die lange rijen staan, dat is een ongelofelijke shit-tent, een toeristen-valkuil.




Rice flakesLekker spul!
Kook je in soep of dunne saus
Worden rolletjes...

Advertorial van restaurant Vermeer (Amsterdam) in Volkskrant magazine(?)

Godgod wat een bot gesnork...

Wij hebben geen foie gras, geen kaviaar, wij staan bekend om onze groenten
Vreet die ("vergeten" ook nog) groenten maar lekker zelf

Op het dak van het hotel waar we allerlei groenten en kruiden telen
Midden in Amsterdam, gatverdamme!
Ook nog bijen / honing daar ook. Kan je beter maar meteen mierengif gaan eten...

vergeten groenten, neem bijvoorbeeld schorseneren
Wat schorseneren vergeten groenten? Die hadden ze laatst bij de AH in dat boerengat Zuidhorn...

steeg naar plaats 24 in de Lekker. Wij staan in de top 25
Gristus...

Uien uit de oven in water zetten en dan heb je soep, flikker op.
Uiensoep met wortel erin ook nog...



Garnalen van de plancha (met veel knof), en met gnocchi di carote (van wortel)
Jezus wat was het lekker...
Een keer lekkerder gemaakt, dat was met wilde nét gevangen rivierkreeft