Vandaag weer inkopen
Boquerónes
In azijn ingelegde (verse) ansjovisfilets
Zeer populaire tapa in Spanje
Lebanese Food and Cooking
want daar kwam ik eergisteren met die lange Turk niet meer aan toe
Zoals ik al schreef: bij die Turk had ik veel opmerkingen, over wat niet klopte of raar was of onduidelijk, en er waren niet zoveel dingen die ik wilde gaan maken. Hier is dat omgekeerd.
Wat viel zoal op?
De Libanese truffel en de Syrische truffel.
Worden door de Bedoeïnen in karnemelk gekookt of geroosterd.
Of koken en mengen met olie en tijm (?).
Of koken met eieren en lamsvlees.
Libanon: in blokjes gemarineerd (waarin? olie met tijm?) en op spiesjes gestoken gegrild.
Dat er een plaatje van cassia in staat met daarbij de tekst Kaneel.
Salade van geroosterd brood met sumak
Fattoush
Dat lijkt erg op Panzanella.
Frikkeh, ook wel freek
In het vlies geroosterde onrijpe tarwe met een nootachtige en rokerige smaak.
Koken in bouillon, of klaarmaken zoals al die Midden-Oosterse gerechten met tarwekorrels.
Dat onrijpe doet denken aan Grünkerne, onrijpe spelt.
Bouillon, gebakken uien er even in, er uit scheppen en dan door een zeef drukken, terug in de pan.
"Is uw pan niet groot genoeg voor de hele vis, snijd hem dan in stukken"
Die Duitse zijn lekkerder dan de onze
(en Franse gerookte haring is ook lekkerder dan de onze)
Wat gaan we maken?
Pasta van carob-stroop en tahin
Voor op Turks brood
Gebakken halloumi met za'atar
Maakte ik laatst al
Soep van lamsvlees met tarwekorrels
Bulgur met lamsballetjes (gehaktballetjes dan dus)
Ui, piment, paprikapoeder, komijn. En knof zou ik zeggen.
Libanese falafel ("Felafel")
Met 2 op 1 gedroogde tuinbonen en kikkererwten
Dat moeten ongetwijfeld dan die witte gedroogde tuinbonen zijn, want die bruine zijn niet dubbel gedopt en dus niet te pureren
Komijn, koriander, lombok, ui, paprika (gaat er ook door), knof, korianderblad, peterselie, zuiveringszout (tegen de maagkrampen?)
Ik ben geen healthy fooder, maar ik wilde het gewoon eens geproefd hebben (à € 5,-/zakje)
Lekker, en een heerlijke geur ook
Omelet met Feta erin en zwarte olijven
En rode ui, paprika, lombok, peterselie, munt, zwarte peper
Libanese couscous
Ghee (nou ja, dat zal dan wel een soort Smen zijn), knof, ui, lombok, wortel, kaneel, korianderblad en zwarte peper
Met kip en de ingekookte kippenbouillon daarvan
Gedroogde tuinbonen (de bruine ditmaal) met Feta
Peterselie, knof, komijn, citroen, zwarte peper
Tahinsaus
Bij gebakken mul of poon
Knof, tahin, citroensap, sinaasappelsap, zwarte peper
Bulgur burgers gevuld met vis/ui
In de vulling kaneel, sinaasappelschil, curcuma, korianderblad, zwarte peper
Serveer met citroen
Erg lekker spul
Nog zoiets, maar dan twee lagen bulgur in een ovenschotel
Ertussen lamsgehakt, ui, kaneel, piment
Gegarneerd met gebakken uien met pijnboompitten en kaneel, op smaak gebracht met granaatappelstroop en zwarte peper
Een ovenschotel van achtereenvolgens een lag aardappel, lamsfilet-plakjes, uien (verse zilverui'jes), aubergine, paprika, tomaat
Overgiet voor het de oven in gaat met een mengsel bouillon, olie, tomatenpuree, oregano en flink zout
Uien gevuld met lamsgehakt
Maar dan als volgt: uien pellen, een snee in een zijkant, koken in bouillon en dan de rokker er voorzichtig stuk voor stuk afhalen.
En die dan vullen: mengsel rauw gehakt, rauwe rijst, tomatenpuree, kaneel, piment, komijn, korianderzaadpeterselie, zout, zwarte peper
"Gevulde uien" vrij strak tegen elkaar in een ovenschotel (maar de rijst moet kunnen uitzetten), 2 op1 olie en azijn erover (en ook bouillon zou ik zegen) en suiker.
Oven onder folie tot alles gaar is, wat boterklontjes erop en even terug in de oven zonder folie.
Half gaar gekookte stukken aardappel bakken in olie met knof, lombok en komijn.
Z/p en korianderblad.
Melkpudding met mastiek
Kan ik eindelijk die mastiek eens gebruiken...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Verse groene peper
Ben aan het experimenteren hoe dat op pekel/azijn te zetten
Zonder dat het zwart en minder lekker wordt