woensdag 3 december 2014

Duitsland




Paar daagjes in Leer


Ik was in een tijdschriftenzaak, meer dan 500 verschillende tijdschriften en na veel gezoek één (1) culinair ding, hoe kan dat nou?
Landküche
("Kulinärische Traditionen entdecken")


Daaruit dat Lebkuchenhaüschen hierboven.
Recept hier (alle links hier in een nieuw venster), werktekeningen hier en hier en hier.


Verder is het een shit-tijdschrift, bol van de sluik-reclame.
Wat is Butterschmalz, boter-reuzel? O ja, ghee.
Chips van rode biet.
Lippische Palme? O, palmkool, cavolo nero, couve. Maar het is groener en boerenkool-achtiger.
En aardig, een advertentie met een deegroller ("Nudelholz") die je met ijsklontjes kunt vullen. Zie hier of zoek op bistro bodum nudelholz.
Verder staat er niks noemenswaardigs in.




Het Kerstmenu uit Die Zeit besprak ik al, gisteren.

Uit dezelfde krant, in de vaste kookrubriek, Adas Polo, een Perzisch rijstgerecht.
[= mijn toevoegingen]

Twee uur basmati rijst weken in koud water.
[Rozijnen weken in hete thee.]
[Kook linzen niet te gaar, met soepgroenten en peterselie.]

Week saffraan in warm water.
[Olijf]olie, ui [en knof]...
Zout en dan 20 minuten lang heel zachtjes laten sudderen.

Ui op een bord, en in de pan lamsgehakt aanbraden.
Rozijnen erdoor, gehakte gedroogde dadel, z/p.
Rijst afgieten en ook erdoor.
Op 150 gram rauwe linzen en 170 gram ongeweekte rijst 300 ml heet water [of bouillon van een lamsblokje; betere Turk] toevoegen.
Doek erover en deksel erop.
30 minuten sudderen, niet roeren; de doek neemt het vocht op en de rijst vormt een (heerlijke) koek op de bodem van de pan.
Deksel er af, doek ook natuurlijk, saffraan erdoor en nog vijf minuten laten staan.




In dezelfde krant ook een goed geschreven en uitgebreid verhaal over lupine als "vleesvervanger" (vreselijk woord).

* Lupine-zaad wordt, gepekeld, in Spanje als borrelhapje gegeten (zie hier), en in Frankrijk zag ik het meel in de bakkerij waar ik boven woonde.

* De Vegetarische Slager werkt er mee (zie hier), en in 1918 maakte de Vereinigung für Angewandte Botanik al lupine-soep, lupine-steak, lupine-kaas, lupine-eiwit, lupine-koffie en lupine-jenever.

* Er heeft in Duitsland een lupine-ijsfabriek bestaan, en het grote probleem is altijd geweest de bonen- en graslucht van het lupine-eiwit. Prolupin (zie hier) is het gelukt goedsmakende melk, yoghurt en verse kaas te maken van lupine. Greifen-Fleisch (zie hier) maakt er nu Wiener en Lyoner knakworst van, en leverworst, met weinig dierlijk vet en daarvoor in de plaats lupine-eiwit. En het lupine-ijs is terug in de supers.

* Lupine-eiwit heeft een gunstig effect op verhoogde bloeddruk, verlaagt slecht cholesterol en verhoogt goed cholesterol.




Een andere krant, de Ostfriesen-Zeitung, had een tijdschriftje er in zitten, Backen im Advent.
Veel erg aardige recepten.

Engelsaugen, en dat heb ik inderdaad veel gezien, zie hier.
De vulling is bessengelei.

O, in Duitsland moet je Rozenwater in de apotheek kopen... Hebben die geen Turken dan, ja toch?!

Een goede tip. Gebruik eens cranberries in plaats van rozijnen, waar dan ook in.

Heidesand, zie hier, ja, dat is enorm lekker...
Met amandelen erin heet het Mandelpangani, zie hier.
Gaan we alle twee maken en ook die Engelsaugen.

Speisestärke, eet-stijfsel? O, maizena.




Notities

* Altijd hetzelfde: kranten van de dag ervoor

* Stationsrestauratie: alcohol. Zou Nederland het enige land zijn waar dat niet mag?
En trouwens uitstekend eten in een simpele stationsrestauratie met voor je neus klaargemaakte broodjes. Wilt u boter of remoulade? Wilt u tomaat of sla op de kaas?
Flesje wijn, bijna drie glazen, € 3,90.

* Je hebt rookkroegen maar dat moet buiten aangegeven staan en je moet dan 18 zijn. Er wordt daar weinig gerookt trouwens.

* Mooie kookboeken gevonden; antiquarisch Badener Küche, Italiaans pasta-soorten boek, Spaans boek van recepten met paddo's (zag al erg mooie met vis); ramsj Käsetorten boek en Macarons boek.




Gegeten en zo

* Brataal, gepaneerd gebakken aal, lekker!

* De wijn-notities komen apart

* Inkopen kaki-stroop, Duitse taaitaaipop, Dornfelder Spätburgunder, Schwarzriesling, Cranberry-azijn, Eisbeinsülze, droge Semmelklösse, Löwensenf zoete mosterd (voor bij de Weisswurst), Sauerkirschen-jam (morellen), Grünkerne (onrijp ge-oogste spelt), Bratherringen Hausfrauenart, gerookte heilbot aan het stuk...

* Vis in restaurants: modderkruiper-filet, rode karper-filet, Kutterscholle (een wat langwerpig uitgevallen schol), Skantjes (bot)...

* Grote champignons gevuld met garnalen en kaas (Appenzeller of zo was het).
Ik dacht al Die garnalen zouden er beter naast kunnen liggen...

* Op het station bij vertrek Käsekuchen gekocht. Superlekker...

* Wat is goedkope salami toch zo enorm veel lekkerder dan bij ons...




Ontbijtbuffet

* Vijf soorten brood, vijf soorten broodjes, twee soorten roggebrood
* Zeven soorten vleesbeleg, vier soorten kaas
* Roerei, gekookt ei, gebakken spek
* Drie soorten sap
* Koffie en thee
* Fruit, fruitsalade
* Yoghurt, slagroom, vanillevla
* Tomaat, komkommer, paprika, sla
* Pesto

Alles zoveel je maar wilt, en je kan drie uur blijven zitten met twee kannen thee of koffie...

€ 6,80...