zondag 7 december 2014

Vijf recepten weer




Tofu, zalm, Tynjetaler, spek, ei

Vijf dagen...


Tofu, red bean rice cake, aspergepunten, kippenbouillon

Zie hierboven en hieronder

Red bean rice cake: stevige plakken verse rijstpasta met red bean sauce (taotjo) erdoor

Asperge stengels ff aanbakken in wat pinda-olie, en uit de pan

Wat sesam-olie erbij, ui, knof, gember, lombok...
Kippenbouillon erbij, daoen djeroek poeroet, daoen salam... Proef

Kook de rice cake

Asperge-punten in de soep ietsje gaar koken, stelen erbij en de rice cake en na even blokjes tofu

Lekkel Koleaans...




Bush's Beans Bourbon and Brown Sugar

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

A had ik weinig tijd en B had ik ontbijspek over (waarmee ik die stoofperen inpakte)

Stips spek (ik koop bij de slager en niet die onnozele rondjes in de super) in drieën en snel krokant bakken in wat olijfolie; uit de pan

Weer gember, ui, knof en (nu rode) lombok...
Fijngewreven komijnzaad...

Beanz erin opwarmen met een scheut witte wijn...
Spek erbij...



Burp...


Tynjetaler, aardappel, artisjok, groene olijven

Blokjes aardappel in een ovenschotel, er wat olijfolie doorhalen, nog eens omhusselen met p/z en groene kruiden en in de oven.

Blik artisjokharten uitlekken (op z'n kop die artisjokken dus) en die dingen in vieren snijden.

Olijfolie, ui, knof...
Wat witte wijn en zowat inkoken...
Heel goed uitgelekte (want anders wordt het te zout) gehalveerde groene olijven erbij

Die artisjok bij de aardappelen, die ui etc, erover, pikant gerookt paprikapoeder (liefst chipotle-vlokken) en plakjes Tynjetaler erop.

Super lekker...




Asperge-pasta, gerookte zalm, oventomaat

Die asperge-pasta, dat is (zoals ik gisteren al schreef) gemaakt met geconcentreerd asperge-kookwater. Erg lekker.

Sauteer gerookte zalmsnippers kort in hete boter en uit de pan ermee.

Goed rijpe vleestomaat, kapje eraf, olijfolie (helemaal rondom), rozemarijn en selderijzout, maar ik gebruikte zeezout gekristaliseerd in water waarin gepureerde wilde asperges (zie hier) kapot gekookt zijn

Olijfolie, sjalot, knof...
Witte wijn en groene Tabasco (dat wil zeggen Louisiana Green Sauce) en Viandox (of Marmite)...
Wat witte port...

Tomaat in de oven...

Kook de pasta met een blokje visbouillon (maar enkel 1 blokje op 2 L water)...

Zalm door de saus...

Vies lekker...




Chausson bordelais, paprika, gekookt ei, room

Uhh, die Chausson heet daar ook wel Fougasse en daar kom ik op terug
Ennuhh die Fransozen doen dat natuurlijk niet met ei maar met spekjes en met Emmentaler, zie die bakkerij onder me hier (ff scrollen)

Maak brooddeeg met wat olie erdoor; ik gebruikte (ietsje bittere) hennepolie
Laat rijzen

Kook eieren (of bak rookspekjes)

Olijfolie, rode ui, knof...
Stukjes rode paprika...
Wat witte wijn en pikant paprikapoeder...
Laat goed koelen.

Aan die plaatjes van die bakkerij kan je zien hoe het verder moet
Eerst vullen (eventueel dus spekjes + geraspte Emmentaler), dicht maken, kepen erin en narijzen (niet narijzen en dan pas die kepen, dat werkt niet)
En voor het bakken room in die kepen gieten (eigenlijk ook nog eerst inkwasten met ei)



(foto van opzij genomen; lap is rechthoek hoor)


Van al dit soort dingen vind je altijd een versie mét kepen en een zonder
Trouwens als je een chausson bestelt dan kan het heel goed zijn dat je een bladerdeeg appelflap krijgt.

Chausson = Calzone, taalkundig

Een Fougasse is meestal zoals hier maar het kan ook zoals (kepen!) hier

Let op die dingetjes die erop liggen. Dat zie je ook bij Coca / Llanda (Alicante), zie hier, maar met kepen heb je daar ook, zie hier.
Daarnaast kan een coca pizza-achtig zijn, zie hier maar dat is niet zo vreemd want ze hebben er ook "Canelones" en "Lasaña".

Dit hier is een Calzone, maar dat kan ook met kepen hoor, zie hier

Enfin

Focaccia, Börek, Lahmacun...
Deze Focacciahier lijkt enorm veel op een Coca...



De mijne was iig heerlijk...