Een heel aardig boek
Vertaling van een bekend Frans boek
Marokkaans Kookboek
Vreemd.
In dat Marokkaanse kookboek maakte ik erg veel notities van dingen die me opvielen, en weinig notities van dingen die ik wil gaan maken.
Bij een Libanese kookboek, wat ik vandaag ook wilde bespreken maar die marokkaan is te lang geworden, is het precies andersom.
Nou ken ik de Marokkaanse keuken wat beter dan de Libanese, maar toch; ik ben al jaren en jaren erg geïnteresseerd in de Libanese keuken, als een van die beroemde kleinere keukens, naast bv de Baskische of de Peruaanse of...
Een fantastisch boek met "alle" (wel zowat hoor!) soorten pasta, met formaten, tekeningen, synoniemen...
Antiquarisch € 5,-...
Nou moet ik The Geometry of Pasta nog vinden...
Marokkaans Kookboek dus
Hachemi Moumen
Een kleine 300 pagina's en idem recepten (ook varkensvlees en wijn hoor, en sabbatbrood)
In de serie, althans onder een iets andere naam, heb je ook Surinaams, Antiliaans, Turks en nog zo wat.
Jammer van de ronkende inleiding
"Nergens ter wereld dineert men zo grandioos", "een streling voor de mond" (een staaltje van -dikwijls typisch allochtone- contaminatie, "Met groenten, vlees en vis kunnen de mooiste composities worden bereid"
"Rol deze koord door de bloem", "meiknolletjes (navets)" waar is dat voor nodig, "2 kilo kopvlees (half kalf of rund)", "Vullingen voor pastilles" pastilla ja!, kalfstong een half uur in de oven en dan is ie gaar..., "Mixed grill" van kalfslever met schapenvet, "grofgemalen tarwe (samidah)" "grof gemalen tarwe (smida)", "sambal" harissa ja!, "schapenmaagjes"
Wat viel op?
Veel dus
Een leuk boek
Een rondreis
Overzicht wijnen
Rabbi Jacob (goh), Chante Bleed, Boulaouane, Tarik, Château Beni Amar
Couscous 10 minuten weken, dan 15 minuten stomen, en dat alles dan twee maal herhalen??
"Gedroogde gepelde tuinbonen" dat is onduidelijk.
Bedoeld is tuinbonen die dubbel gedopt zijn vóór het drogen, zogenaamde witte tuinbonen.
Erg lekker trouwens want je krijgt na het koken een mengsel van puree, en stukjes mooi gaar en stukjes mooie beet.
"Argan (olie van wilde olijven)"
Klets.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Erg lekker over gerookte zalm trouwens...
Niet goedkoop...
"Kip met flensjes"
Dat zijn geen flensjes, dat is torta, zie hier.
Voor Gazpacho manchego (wat niks met gazpacho van doen heeft), zie hier. Net zoiets als die kip.
De essentie is dat je de stoofschotel te dun maakt en dan bindt (aan het einde!) met stukjes torta, alsdus een soort oer-pasta zijnd.
Torta dat is sefardische matze.
"Timbaal van kip"
Kip met spek en rivierkreeft
Wie eet dat nou? Geen moslims en ook geen joden...
Veel palingsoep. Niet voor joden, wel voor moslims (lijkt me)
Kapoen met lamsvet
Niet voor sefarden dus
Gevulde milt, a!
Gefilte Milz!
Ramsj
Nog niet gelezen
Rauwe vis in limoensap
Precies hetzelfde als ceviche
Ansjovissaus (als product in de winkel)
Wat zou dat nou zijn?
Een soort fishsauce?
En wat is Marokkaanse radijs?
"Maak de sardines schoon en haal ze door de gehaktmolen"...
"plakken zwaardvis"
Dat is geen zwaardvis (zie hier), dat is een zwaardvormige vis, zie hier.
Schaapsvis, huhh??
"Rotsmosselen (bij elke goede vishandel te bestellen)", huhh??
"2 grote zeeduivels" voor vier personen. Twee zeeduivelstaarten dan toch.
"1 bouquet garni (prei, wortel, ui)"
"Het inktblaasje van de octopus", gelul
"Maak de oesters schoon met zout en water"
"vet van ingewanden"
"stelen van de artisjokplant"
Bedoeld is kardoen natuurlijk
"slaoui [geen schrijffout] (verkrijgbaar in Surinaamse winkels onder de naam poen; familie van de courgette)"
Gepekeld lamsvlees
"2 kg lamsvlees... Doe er een handje zout bij"
"1 lamszadel met de achterbouten"
"Braad het vlees rondom aan"
Waarin???
Wat gaan we maken?
* Harira
Want dat heb ik nog nooit gemaakt of gegeten...
Met grauwe erwten (zoals in meer recepten)
Maar die groeien er zuid van Lille niet
Kikkererwten!
* Kip met olijven en flink uien en met aardappel uit de tajine
* Lahm elle ranam maa el aades
Lamspoulet met linzen (en tomaten) maar dat dacht u al
* Skhina
Sabbatmaaltijd
Kikkererwten, saffraan, rijst, dadels, knof, rundvlees, ossenpoot, zoete aardappelen
Een heel aardige serie uit de ramsj
Polen, Libanon, Portugal...