vrijdag 12 december 2014

Mosselen (12)



Vandaag maar weer eens inkopen 

Cacaobonen 
Best wel lekker maar je schijnt er niet teveel rauw van te moeten eten 
(Blauwzuur?)


Mosselverhaal tot nu toe
* Mijn recepten
* Wat al hier gepubliceerd
* De naslagwerken
* De boeken over de Franse keuken
* Mijn notities ("te maken") en daarvan vandaag de derde aflevering

Wordt vervolgd met
* De Belse boeken
* De andere regionale boeken
(Of ik de vis-boeken al heb gedaan: geen idee; dat ga ik een dezer dagen eens nakijken...)

Eerste aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en dan vind je onderaan steeds een link naar de volgende.
Als de reeks klaar is volgt er een overzicht-pagina.



Ingemaakte groene peper
Ik kom daarop terug want ik wil eerst zien of ze nu (andere methode) wel mooi groen blijven


Cajun

Cajun and Creole Cuisine
Le Bois


Mosselen met artisjok

Artisjokkenharten uit blik afgieten, vocht opvangen.
Aan de kook brengen met laurier, witte wijn en peterselie.

Kook hier de mosselen in
Afgieten, vocht zeven en bewaren
Mosselen uit de schelpen

Artisjokharten in vieren

Verwarm het kookvocht
Maak er een vrij donkere roux mee (wat minder donker dan de normale Cajun roux) en daarmee met het kookvocht een mooie saus

Mosselen, lente-ui, peterselie, artisjok door de saus

Ovenschotel, paneermeel gemengd met geraspte Parmezaan erover
Oven

Weer peterselie er over



Gerookte heilbot aan het stuk zie je hier nooit
Dit komt uit Hamburg


Met Vlaams bier

Vlaamse Biergerechten Proeven
De Kimpe


In welk bier mosselen koken?
Of ook wel: welk bier er bij drinken?


Trippel Westmalle
Mechelse Bruine (Quiche met mosselen)
Maredsous 8°
Rubensbier
Speciale palm


Mosselen met Speciale Palm

"De mosselen 5 minuten in water met maïszetmeel zetten, waardoor ze wit en mals worden"

Moselen aan de kook met (niet alle) bier, wat reuzel, en prei, bleekselderij ("soepselder"), ui, peterselie, laurier, "veel peper", "weinig zout", knof "naar wens"...

Gezeefd mosselvocht aanmaken met bier, mosterd, eigeel, azijn, room.

Terug over de mosselen, peterselie, mooi bruin brood.



Siroop van kaki
Erg lekker
Mooi donker bittertje

Scots Cooking

Lawrence


Wat ik noteerde te gaan maken:
Mussels in a bag

Prepareer vierdubbele plakken aluminiumfolie (vroeger ongetwijfeld dat ge-olied papier, waxed paper, hoe heette dat hier) en wrijf in met gesmolten boter.

Lente-ui erop, knof en gemberwortel, alles fijn natuurlijk.
Mosselen erop.
Randen omhoog vouwen en er wat (niet teveel) witte wijn over sprenkelen.
Pakketjes maken en grillen (10 minuten).

Dat moet enorm lekker zijn, en ik zit te denken aan een tweede experiment met ook wat bleekselderij en een derde met wat geblancheerde venkel en wat venkelzaad...

(Je kan ook in een ovenschaaltje werken, wat je inpakt in alu. Reken dan op minimaal 15 minuten.)


Verder in dat boek

Mussel Brose
Daar maak je de saus van kookvocht, melk en havermeel.
Daar begin ik niet aan. Bah.

Mussel and Onion Stew
Kook met witte wijn en tijm
Boter, forsch ui, knof
Kookvocht, reduceer, p/z
Mosselen en peterselie






Krekels
Jumbo
25 gram € 9,30 dus reken de kiloprijs maar uit...


Ik vond nog ergens een Grieks recept

Mosselen koken

Olijfolie, ui, knof...
Tomaat erbij...
Kookvocht erbij, wat witte wijn, peterselie, z/p en laurier...

Na even trekken hierin rijst koken...

Mosselen erin opwarmen

Griekse mossel-paella...




AH had een Crème brûlée brander in de aanbieding
Eindelijk heb ik een Crème brûlée brander!
Nu nog Crème brûlée...

Volgende aflevering zie hier