zaterdag 13 december 2014

Amerika (9)



Raar hoor, ik heb in Frankrijk nooit Dubonnet gedronken
Nooit gezien of aan gedacht
Kocht het voor het eerst in Nederland
Een acquired taste, als je het (zoals ik) met water en ijsblokjes drinkt

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat "sweet" is natuurlijk klets want er zit kinine in

Vandaag Amerika hier, en ook Amerikanen drinken Dubonnet
Katie Moroskie (Dubonnet over ice), en Tootsy (Dubonnet with a twist, met gin)
Net als Bobbie Barrett

Queen Elizabeth

I think that I will take two small bottles of Dubonnet and gin with me this morning, in case it is needed


American Food (3)


De vorige afleveringen hierover gingen over Wat viel op, deze gaat over Wat gaan we maken. Maar ja, dat is Wat gaan we maken (1)... De volgende is Wat gaan we maken (2)...


Zie de allereerste aflevering van deze serie hier en aan het einde van elke aflevering de link naar de volgende (als die al bestaat tenminste).



(Die lijkt op Han, van Café Weemoed in Tilburg)
(Daar heb ik wild mee gevreeë...)
(Getrouwd of nie getrouwd, gin gelul)


Soldier beans met gepekeld varkensvlees

Soldier beans: grote witte oogbonen, zie hier
En dan met "shaved maple sugar", geschaafde esdoorn-kandij, "rather then syrup".
Ik heb esdoorn kristalsuiker (de lekkerste suiker ter wereld)(nummer 2 Chinese rietsuiker) en daar moet het ongetwijfeld ook mee kunnen.


Everyday Corn Bread

Meng 1 kop tarwebloem, 1 eetlepel suiker, bijna een theelepel zout, 5 theelepels bakpoeder [alle theelepels afgestreken mag ik aannemen, en ipv die 5 neem je 3+ bakpoeder en 2- baksoda], 1 kop geel maismeel
Meng 3 eetlepels gesmolten boter met 1 kop melk en 1 iets geklopt ei
Meng alles en klop het een minuut
Bak 25 minuten in een beboterde vorm

(Little piece of cornbread laying on the shelf lees hier, en hoor Dylan hier)


Green beans with cheese

Om kort te gaan: gekookte sperzie mengen met gebakken ui [en knof!]
Melk erbij, eieren, blokjes brood, geraspte kaas, z/p(!), basilicum, oregano, rozemarijn.
Ovenschotel
40 minuten




Parsley dumplings

Twee koppen bloem, 4 theelepels bakpoeder [uhh, 2/3 bakpoeder, 1/3 baksoda], zout, tijm (gedroogd), salie (vers gehakt natuurlijk), nootmuskaat, kruidnagel.
Minstens 1/3 kop versgehakte peterselie erdoor en maak er dan "pie-deeg" van met 1 eetlepel boter en net genoeg koud water.

Die noedels maak je dan als volgt.
Laat theelepels-vol vallen in soep, in saus, in het vocht van stoofvlees ("fricassee"), in...

(There's nothing like a shot of whiskey to warm a man's appetite mam. Fine looking fricassee. Don't want it to get cold.)(Komt net na dit hier)


Stuffed marinated flank steak

Flank steak dat is Vang, dat is Bavette d'aloyau.
Dat is dus geen Vinkenlap, Bavette de flanchet.
Maar ja, wie weet dat hier, behalve die drie Roependen in de Woestijn...

Gehakte tomaat, idem ui, idem knof, Worcestershire, mosterd, gedroogde tijm, verkruimelde laurier, verse peterselie, zout, flink vers gemalen peper...
Over het vlees en rol op en bind goed op.

[Ik ga nu even interveniëren.
Snij de vang eerst in tweeën, maak twee rollen.
Want dan vullen ze mooi net één schaal, waarin ze worden] gemarineerd in 1 op 1 donker bier en runderbouillon.
Acht uur op een koele plek en draai regelmatig.

Breng in de marinade aan de kook en sudder twee uur of langer als nodig.

Laat het vlees uitlekken, wrijf in met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel [Ik gebruik gebroken beschuit!][Ik gebruik panko!][Je spreekt het uit als kienwa!], en bak in de oven bruin.
Kook ondertussen het kookvocht fors in.




Best Hamburger Ever

Bak paddo's in boter (stelen eerst, koppen daarna natuurlijk).
Uit de pan, bosui op zacht vuur...

Maak een platte lap van het gehakte vlees (gebruik liefst chuck, uhh, schouderkarbonade als het een varken zou zijn, moeilijk te vertalen want hier snijden ze anders).

Bestrijk met mosterd (dat is daar gele, niet pikante), wat Worcestershire erover, flink z/p, en die bosui.
Kneed door mekaar met peterselie.
Vorm hamburgers (kneed in de vorm, nooit in vorm slaan).

Bak, uit de pan en warm houden, rode wijn, aanbaksels los schrapen, inkoken samen met de paddo's, serveer over de burgers.


Tred Avon Crab Cakes

Krabvlees, broodkruim/paneermeel, z/p, mosterd, Worcestershire, lente-ui, ei.

Meng goed en werk er dan wat mayo door.
Eventueel meer broodkruim want je moet er burgers van kunnen vormen.

Haal die burgers door de broodkruim en laat ze goed koelen.

Bak (na eventueel nog een keer door broodkruim) en serveer met citroen en sauce tartare.



Volgende aflevering zie hier.