zondag 14 december 2014

De supermarkten
Allerhande, Boodschappen en Hallo

oftewel de blaadjes van AH, Poiesz en Jumbo

Poiesz [pois] kent u waarschijnlijk niet, dat is Noord Nederlands, maar ze hebben in grote lijnen hetzelfde, in ieder geval hetzelfde blaadje, als al die kleinere supermarkt-ketens, Spar, Deen, Attent, Emté en noem ze maar op.
Kijk trouwens eens hier (alle links hier in een nieuw venster), over supermarkten gesproken. De EDAH was trouwens nog familie van mij; betekent Ebben Daame Aukes Hettema, noorderlingen die in Brabant werk zochten in de 30er jaren, Aukes en Hettema zijn geparenteerd.


(Drukke dag vandaag trouwens; taaitaai, Bossche koek, bladerdeeg gevuld met Mozzarella-Limburger-spinazie, proefje vergelijken smaak stengel van knolselderij en idem bladselderij, deel boekenkast uitspitten, planten water geven en dat zijn er nogal wat, dit schrijven en nog veel meer wat ik heb verdrongen.)
Allerhande


Je struikelt op de foto's niet alleen over stralende jonge ouders, stralende grootouders en stralende kleinkinderen, maar ook over de allochtonen, althans gekleurde medemensen zeg maar. Turks, negroïde, Indonesisch, you name it.


Beef Wellington

Dat recept is hier gejat, de techniek van het opbouwen althans. De Duxelles (het paddo-spul) van AH klopt niet, dat moet met ook kastanjes (maar ja, die verkopen ze niet, alleen puree) en witte wijn en tijm. En niet met bieslook en peterselie.


Boerenkoolsalade

Gadverdamme!


Pompoenduchesse

Leuk idee, maar ja, "pompoenstukjes (doosje 450 gram diepvries)"


Driekleurenwortels, Luxe Kruidenboter Trio, veel "vega" geschreeuw, "decanteren doe je enkel met jonge wijn" (want anders koopt geen hond die decanteer-karaf in die winkel waar ze wijn verkopen "Reserva 2013"...)
Alles Voor

(en als ondertitel staat er op deze aflevering "de mooiste kerst"), dat is ook van AH én van Bol.)


Het kan weer niet op met de slecht geschoren jonge vaders, opa's met een rendierpetjes, alles gelardeerd met nette Noord-Afrikaanse types en negers.


Vruchtbrood in stervorm, ontbijtkoek in kerstboomvorm, "varkensribroast in lemongrass-marinade gegaard met smokeysaus"...

De gevulde eieren zijn ook van die eieren die te lang gelegen hebben, dooier tegen de zijkant, maar zo slecht als ze in werkelijkheid zijn, dat zijn ze op de foto's net niet.

Ze hebben Shropsire en truffelmozzarella, dat gaan we kopen.


Volgende maand "Trend-ingrediënt: granaatappel!" gottegottegot...Boodschappen


Ik vond er niet zoveel in om wat over op te merken moet ik zeggen.


Leuk idee: (filo-deeg of) tortilla-wraps in zo'n ring of zo'n rijstkegel-vormpje en dan bakken tot vulbaar én eetbaar bakje voor ragoût.
Ik heb dat ook wel eens met ontbijtspek gedaan.


Hier wel weer die ongeschoren jonge vaders, maar geen allochtonen.


Zoete aardappel-friet, ga ik eens uitproberen (samen met die biet-friet die ik nog steeds ging maken)

Mince-pies (appel, krenten, rozijnen, sukade, gedroogde abrikozen...). Erg lekker.
Het hoort natuurlijk met Mincemeat (zie hier) maar ja, waar vind je dat anders dan in een enkele Engelse winkel in de randstad...


Zoals gezegd, er viel weinig over op te merken.
De recepten zijn niet super, maar ook niet slecht of raar of zonodig gewild.Hallo


Kan niet missen. Jumbo de beste supermarkt, dit blaadje het beste blaadje.


Heel mooi, de Jumbo kerst-actie, prominent op de eerste pagina's.
Zie hier.

En heel mooi, Zorgboerderei-eieren. Mensen op de eerste plaats, dieren op de tweede, daar zou die politieke religieuze vegetarische doos een voorbeeld aan moeten nemen.
Zie hier.
Misschien moet ze er zelf maar gaan werken...


Aardig idee: tortilla-wrap, tapenade, carpaccio, ruccola, parmezaansnippers, geroosterde pijnboompitten, oprollen...

Aardig idee: gebakken zalm met (oa) gember


Klassieke garnalencocktail met ook mango.
Beter idee dan die avocado van AH (hoewel avocado met garnaal sec geen slechte combinatie is)
Ik kreeg later nog het blaadje van Lidl
"December feest, samen genieten, Ramon Beuk" dus dan weet je het wel

Enorm veel kant-en-klaar, enorm weinig zelf koken

En dan komt er zo'n enorm lul-recept van die Rambo Neuk
Wortel, bleekselderij en komkommer snijden ("Snij de komkommer in 4 parten en snij daarna de grote parten in dunne lange parten") en dan met cherrytomaatjes "stevig laten worden in koud water".
Forelfilet klein-hakken, majo, crème fraiche, citroensap en dat is dan de dip voor die stevige groenten. Dat vreet zelfs die religieuze ijskast van de PvdD niet...

"Ik hoor steeds vaker van vrienden: Wat cool dat jij voor Lidl werkt", God samme krabbe...

(Bij Aldi is dat natuurlijk idem dito, maar daar wordt het niet zo schokkend, zo tergend duidelijk. Die hebben toch ietsje-pietsje meer cultuur, ietsje meer fatsoen of zo...)