dinsdag 16 december 2014

Atjeh (3)Het KNIL


De eerste aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster).Uak, aan de rand van het oerwoud

Uak op de eerste kaart die ik bij me heb, Wak op de tweede, Uwak op de derde, Oeak op de vierde en Waq op de vijfde.
Een brede rivier. Een brug van om de meter een boomstam met daarover twee rijen planken als een spoorweg. Net voor de brug een schitterend blauwgroen moskee´tje. Aan de overkant nog wat bebouwing en een logement. Riviervis met rijst en zure kerrie-saus. Die saus maken ze zuur met stukken van de bloem van een ananas-achtige plant. Geen bestek natuurlijk. Zonder na te denken begin ik met mijn linkerhand te eten. Geschreeuw. "Kiri! Kiri!", links links. Met je linkerhand veeg je je kont af.

Buiten hinkt het zoontje van de eigenaresse met zijn klompvoet achter zijn met een blikje voetballende vriendjes aan. Ik laat vertalen dat hij in februari gratis geopereerd kan worden in Siantar. Dan is het daar klompvoeten-maand. Nu, januari, is hazenlippen-maand. De eigenaresse vraagt waarom, hij speelt toch zo leuk met zijn vriendjes. Ik laat het adres achter en de naam van de moslim-contactpersoon. Later blijkt dat hij toch geopereerd is; het was geen klompvoet maar hij was met zijn voet onder het wiel van een moter gekomen als kleuter.

Na het eten loop ik de brug over naar de moskee. De imam nodigt me binnen. We drinken thee. Ik vertel over Takengon, whisky en Koran. Hij glimlacht. ´s Avonds drink ik whisky op mijn balkon, starend naar het oerwoud.


De volgende dag

Als we wegrijden komt de eigenaresse achter ons aangehold. "Medan is naar rechts!" Vreemd; de weg blijkt later prima en via Lokhseumaweh is het bijna 600 kilometer meer. Maar niemand wil het oerwoud in.

Na een paar kilometer een boomstammen-brug waaraan wordt gewerkt. Twee vers geschilde stammen tussen grijze oude. Ik denk "Daarom was de auto defect." De arbeiders lachen schaapachtig.

Mijn escorte overnacht in de auto, bang voor tijgers. Ik slaap op het dak. Tijgers vallen geen mensen aan als je niet in de buurt van een prooi komt. Oude tijgers wel, maar die trekken naar de dorpen. Het maakt me allemaal trouwens ook niks meer uit.De vijand

De volgende en laatste aflevering zie hier.