Grauls, "Weet wie je eet"
De loopbaan van de operacomponist Gioacchino Rossini is een van de merkwaardigste uit de muziekgeschiedenis. Tussen zijn achttiende en zevenendertigste levensjaar schreef hij veertig opera's. Daarna ging hij met pensioen. De rest van zijn lange leven - nog negenendertig jaar - leidde hij het bestaan van een beroemde ex-componist. Hij flaneerde, liet zich fêteren en ontving al wie wou zonnen in zijn uitstraling. Hij trouwde met de mooiste courtisane van Parijs en interesseerde zich alleen nog voor... eten. Muziek schreef hij hooguit zijdelings, zoals een auteur die alleen nog schrijft om een boodschappenlijstje op te stellen. Hij weigerde zich namelijk in dienst van een veranderende, romantische tijdgeest te stellen. Niemand begreep het. Van toen af kon je alleen met culinaire ideeën zijn aandacht gaande houden. Eindelijk nog eens iemand die de kookkunst au sérieux neemt, vond het culinaire gilde. In 1833 al gebruikte meesterkok Antonin Carême de term 'à la Rossini' in zijn geschriften. In de loop der jaren zijn vele tientallen gerechten naar Rossini genoemd. Dat gaat van côtelettes d'agneau en coquilles de volaille over œufs brouillés en poularde tot salades en suprême de volaille. Het bekendst is uiteraard zijn tournedos: biefstuk met schijfjes ganzenlever, truffels en maderasaus.
dinsdag 19 februari 2013
Tournedos Rossini
Publié par Loek à 17:24:00