maandag 18 februari 2013

Honing, gebakken peren, paardenvlees



Daar zat ik met de gebakken peren...

Gisteren

Stoofpeer, snijbonen, omelet

Bak een platte omelet, zoals je bij nasi en zo gebruikt.
Bak kwart (of kleiner) stoofperen langzaam in half boter half pindaolie. Draai als ze kleuren.
Spoel zwarte boontjes (dat wordt het "zout"; zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en laat uitlekken.
Pinda-olie, ui, knof, gember, lombok...
Kleingesneden snijbonen erbij en ff aanbakken, witte wijn, wat heet water en wat Chinese witte wijn (druivenwijn; Cheefoo)...
Zwarte boontjes erdoor...
Proef.
Fijngesneden omelet erdoor en de peertjes.


Dunne "omelet", opgerold, in ringetjes gesneden.

Vandaag nog de laatste redactionele correcties aan die cursus, en de zooi opsturen; morgen want dat is dringend geworden huiswerk corrigeren, en dan vanaf woensdag uitgebreid op me rug ligge...

Culinaria

Imkerij De Werkbij, zie hier, die lui die wél zwarte boekweithoning hadden, mailde
Dag Maarten,
Dank je wel.
We horen het graag wanneer mensen tevreden zijn.
Eén van de getoonde potten in de afbeeldingen laat gekristalliseerde boekweit zien, wanneer deze vloeibaar gemaakt wordt zal ze zeker weer een donkerder kleur geven.


Kreeg van Nestlé US een mailing, zie hier. "No, gracias" klikken als je géén lid wilt worden.
Waarom Spaanse tekst? Voor latino's?

Paardenvlees.

Coertjens zie hier. Dat filmpje is wel interessant.

Bosch hier.
Paardenbiefstuk, van de haas, met een stoofpeertje en een saus van morieljes 19.00 €

Sjiek hier. Zoervleisj, zuurvlees.
Zie hier.
Maar dat is noordelijker dan Maastricht, Kerkrade al, toch meestal met rundvlees.
En ik vind paarden-stoofvlees toch minder "stoofvlees", meer om een fors stuk in de oven te zetten...


(zie onder)

Dit lijkt een beetje op zoervleisj:
Stoofvlees met ontbijtkoek. Limburg.
Snij ontbijtkoek (gemberkoek!) in dunne plakken en laat drogen.
Maak stoofvlees met ui, wortel en prei, en gekruid met in ieder geval tijm en laurier.
Gebruik liefst als kookvocht deels pils en gebruik flink vocht.
Bind het vocht met de in kleine stukjes gesneden koek (die lossen op na even).
Proef op peper en zout.
Roer er zilverui`tjes door.

Dat Sjiek recept gaat met perenstroop. Ja, Maestreechter sjtroep!

Maar hoe dan ook, ik kwam ineens die befaamde enorm lekkere Deventer koek tegen, zie boven, en die was nergens hier te krijgen, dus die bestelde ik.
Maar goed, toen bedacht ik dat je daar heel erg subtiel zoervleisj van zou kunnen maken...


Heerlijk brood weer van Basarz