vrijdag 1 februari 2013

"BLACK BOTERVLOOTJES" - deel II

.
Via via.. kregen we ooit een authentiek Zuid-Afrikaans recept. Voor worst, waar je alles mee kon doen. Braden, grillen en zelfs ‘rauw’ eten. Het handgeschreven recept was slecht leesbaar want oud. We mochten het kopiëren van een vriend, en borgen het zo goed op, dat we het mogelijk inmiddels weggooiden… Nergens meer tegen gekomen, terwijl de ingrediënten nog in onze herinnering zweven, en niet zo enorm exclusief zijn.

Samenstelling Voortrekkersworst:-

Vlees    : wat voor handen is; varken, paard, struisvogel ? Ik heb het idee dat men er vlees voor gebruikte, dat voor handen was.
Kruiden: veel zout, peper, cayenne, kruidnagel, en ?
Kleur    : niet paprika rood maar vreemd poeperig bruin
Smaak  : scherp en heet, zeer smaakvol vreemd, en door de beminnelijke huishoudlerares C.J. van der Maen-Bonnema van het ‘Rode Boekje’ waarschijnlijk in de ban gedaan, omdat de worst enorm dorstopwekkend is.

klik op alle afbeeldingen voor vergroting

De recepten op internet lijken er op, maar de kleur niet. De kleur van een worst op de site van ‘Meneer Veelkantie’ komt dicht in de buurt…Bij het grillen van de worst (onze vriend liet per keer ook voor de diepvries zo’n 10 tot 15 kilo maken volgens dat recept door de lokale slager, die fronsend het briefje bekeek, maar het conform uitvoerde ..) zetten we een oude wasketel met ijswater en flesjes bier op het terras in Aardenburg.
De authentieke Zuid-Afrikaanse worst werd door ‘die Boere, sit sit so’ meegenomen op hun trek- en zoektochten naar geschikt land, en was absoluut resistent tegen bederf…
 

In de 60er en 70er jaren was het lied politiek incorrect, vanwege de Apartheid. Zelfs met een sinaasappel was je al enigszins rechtsverdacht. We hebben wat appels gegeten… Het Boerenlied “Hoe ry die Boere, sit sit so’ wordt overigens zelfs door "Gatsha" Buthelezi” (hier) met verve vertolkt. Zeer intrigerend vond ik de versregel in het liedje ‘Die Kaapse nooi deej tingelingling’, waar ik me een enigszins erotisch beeld bij voorstelde…  Maar misschien is een ‘Kaapse nooi’ wel een zangvogeltje. 
 
INGRID JONKER
Een zangvogeltje is Carice van Houten niet. In de film ‘Black Butterflies’ vertolkt ze de dichteres Ingrid Jonker duidelijk te hoog gegrepen. Zoiets dient uiteraard afgestraft te worden met een 'Kalf'. De gimmicks van Carice, het pruilmondje met botervlootzacht grijnsje, het lief pseudo-naïeve gezichtje, de geraffineerd onschuldige oogjes, raak je snel beu. Ooit bejubeld als de nieuwe ‘Meryl Streep’ (hoe kwamen ze er bij ?) kan ze geen karakterrollen spelen. Ze speelt maar één rol fantastisch: die van Carice van Houten. Wie haar in de B-film ‘Black Death’ zag, kon niet anders dan in de lach schieten.
 
Ingrid Jonker
 
Wie de geschiedenis van Ingrid Jonker weten wil duikt beter in de literatuurgeschiedenis, of duikelt de oude VPRO-gids op van lang geleden, waarin haar trieste, niet glad geromantiseerde geschiedenis te distilleren valt. Haar meest ontroerende gedicht, waarin ze haar naderende dood aankondigt, is zo bescheiden, 'mooikinderlijk' van taal, maar oh zo diep van innerlijke emotie. 
 

Korreltjie sand
Ingrid Jonker
(1933-1965)

Korreltjie korreltjie sand
klippie gerol in my hand
klippie gesteek in my sak

word korreltjie klein en plat

Sonnetjie groot in die blou
korreltjie maak ek van jou
blink in my korreltjie klippie
dit is genoeg vir die rukkie

Kindjie wat skreeu uit die skoot
niks in die wêreld is groot
stilletjies lag nou en praat
stilte in doodloopstraat

Wêreldjie rond en aardblou
ek maak net 'n ogie van jou
huisje met deur en twee skrefies

tuintjie met blou madeliefies

Pyltjie geveer in verskiet
liefde verklein in die niet
Timmerman bou aan 'n kis
Ek maak my gereed vir die niks

Korreltjie klein is my woord
korretljie niks is my dood

1965. Het jaar dat Ingrid Jonker zelfmoord pleegde, was het jaar dat The Doors startten. Een poos geleden dook uit dat jaar een relatief onbekende song op. ‘Shaman’s Blues’. Waar Morrison de song start met :
There will never be
Another one like you
There will never be
Another one who can
Do the things you do
 
klik op het driehoekje voor de muziek
 
Edmond, acterend voor Marieke