zaterdag 2 februari 2013

BOEREWORS (weer al..)

.
Ik neem het weer over van mijn brave Edmond. Nog steeds een beetje chagrijnig vanwege de pijn in mijn poot. Maar laat ik voorruit kijken.
klik op alle afbeeldingen voor vergroting


De post van Edmond en de reactie van het ‘Rode Boekje’ (deze zomer gaf Edmond een origineel aan hem in de 70er jaren uit Peking toegezonden Rode Boekje aan een SP-hoofdbestuurder… Het zei onze kinderen totaal niets meer. En de ‘Quotes by Mao’ ons eigenlijk ook niet…) hebben in ieder geval me weer doen verlangen naar het voorjaar en de zomer. Ik ga zeker 'boerewors' maken, en misschien zelfs biltong.. Dat Rode Boekje stamt uit de tijd dat Edmond van plan was de wereld te verbeteren. Helaas heeft hij daar niet veel van klaar gemaakt. En zijn tijd- & soort-genoten al evenmin....


Onlangs kwam ik nog zo’n revolutionair boek van hem tegen. Het lijkt wel een kookboek. “Klopt”, zei Edmond. “Dat is een vrije bewerking van het ‘Anarchist Cookbook’. Het is een echt kookboek ! Als ik het doorblader worden bommen gemaakt met augurken, azijn, suiker en zowat de helft van wat ge in mijn keukenkastjes aantreft. Volgens een kennis is het bezit van het boek verboden. Edmond schaamde zich in die tijd een beetje voor mij. Lang haar, een baard, pijp rokend, sluipers en ik een keurig gekleed Vlaams meisje. Hij introduceerde me dan ook niet als zijn vriendin, maar zei verontschuldigend:  “Ze komt uit Vlaanderen”. Met andere woorden: ze kan er ook niks aan doen.

WORST MAKEN
Jaren geleden heb ik op dit blog gezet hoe ge het befaamde exclusieve Franse kerstworstje met truffel (Boudin Blanc) maakt. Het ziet er zo eenvoudig uit op uw bord, maar de bewerking is complex. Onderstaand plaatje geeft het in een nutshell aan.
 
Print deze afbeelding uit, want ondanks dit schone blog met een waanzinnige hoeveelheid data, is het zeer moeilijk iets terug te vinden. Het wordt tijd, dat ge een ‘trefwoordenzoeker’ plaatst, mijn lieve Maarten !
 
BOEREWORS
Er zijn geavanceerde worstmolens, maar ik werk met mijn oude Husqvarna van mijn grootmoeder.
 
 
Darm haalt ge bij uw slager. Die geeft u gaarne een stuk. Het is een crime om een molen aan een moderne tafel te zetten of een aanrecht. Als ge een traditionele molen hebt, is het onderstaande idee misschien handig. Ge hebt uw hand vrij om te draaien, en werkt gewoon op uw aanrecht.
‘HOW TO MAKE BOEREWORS FROM SCRATCH’  (link) op een Zuid-Afrikaanse kooksite, geeft een duidelijke werkwijze naast een recept, dat ons authentiek (?) voorkomt.  Zeker de ‘pinches of crushed salt’ welke we van Maarten mochten ontvangen enkele maanden terug, gaan daar dienst in doen…
 
Ingrediënten:
(to make about 3.5kg of boerie)
- 1kg beef

- 1kg veal or lean pork (lean = mager)
- 1kg mutton
- 500g bacon
- a couple of good pinches of crushed salt
- ground black pepper
- a small handful of coriander seeds, roasted and crushed
- a small pinch of ground cloves (kruidnagels)
- a small pinch of ground nutmeg  (muskaatnoot)
- about 1/4 cup red wine vinegar or red wine
- 5-6 cloves of garlic, crushed and minced
- a good pinch of fresh thyme, chopped finely
- a pinch of mustard seeds
- 6 cups of toasted breadcrumbs
- 5 metres of sausage casings (that fit your sausage funnel)

BILTONG
Maarten ! Wat gelijkt die 'biltong' op uw 'pemmican' die ge ons stuurde..!
Voor 'biltong' grijpt ge terug naar dezelfde site, maar nu naar ‘HOW TO MAKE BILTONG’  (link).


Als ge het proces doorleest, ziet ge dat men het gemarineerde vlees droogt met een lampje. 
 

Ik peinsde eerst dat een oven ook zou moeten kunnen, maar waarschijnlijk vanwege het feit dat het droogproces ‘can take anything from 24 hours to 10 days’, zal een peertje dat werk beter doen…
In Zuid Afrika verkoopt men (hier ook ?) ontvochtigers (link) voor levensmiddelen. Voor het geval  ge teveel centen hebt…

CULTUUR
Ik kwam een bijzonder filmpje tegen dat de vrouw in de kunst doorheen de tijd op een bijzondere wijze laat zien. De geschilderde portretten transformeren van het ene portret naar het andere op een zeer bijzondere wijze… Zoiets maken van mannenportretten kan natuurlijk niet.. ;-)

klik op het driehoekje rechtsonder
 
Prettig weekend

Uw Marieke

ps .
Maarten ! Meryl Streep’s karakterspel in ‘Doubt’ als achterdochtige non, die een priester (Philip Seymour Hoffman) valselijk van pedofelie beschuldigd,  en als getormendeerde huisvrouw in  ‘The Bridges of Madison County’ met Clint Eastwood, is zeker de moeite waard.