woensdag 20 februari 2013

Sambal, paardevlees, Grote PrijsDe Gebakken Scheet!

Jaarlijks reik ik die uit, aan de grootste culinaire oetlul van het jaar, het grootste culinaire onbenul, de ergste plofkip zonder kop, de ultieme nep-champagne bellenblazer, de kookmongool die er zonodig ook nog over moet schrijven ook en met geen 20 man tegen te houden is.

Twee jaar geleden die tiepo van Trouw ("Gerookte wijting! Apart!" Foto gerookte makreel), vorig jaar Baardinbroek (alleen al om de naam; de rest dek ik met de mantel der liefde toe, zie zelf NRC Next op vrijdag)(als je je weekend wil verpesten).

Maar nu vandaag!
Ja! 
Hier komt ie! 
"Steak Cheval dat is paardenbiefstuk"

Dat kan alleen maar iemand zijn die volgens eigen zeggen "een tijd werkte bij de afdeling kwaliteitscontrole van Nestlé in het Zwitserse Vevey", en ja inderdaad:

Menno Steketee!!!!!!!!!!!!!

Afijn, die paarden. Bij de grillsectie kon je kiezen tussen entrecote van limousin en steak cheval. Het is iets te lang geleden – de Roemeense dictator Ceaucescu was juist uit het zadel gemieterd en Anky van Grunsven kon er nog maar net in blijven – om nog te weten of er een groot prijsverschil was. Maar het is me wél bijgebleven dat de ‘kenners’, en bij een voedselgigant zijn dat er nogal wat, het paardenvlees stukken hoger aansloegen dan het rundvlees.

Lees het zelf hier (alle links hier in een nieuw venster).


Steak Cheval, dat is een runderbiefstuk, eventueel een "Duitse", met een gebakken ei erop, ontzagwekkend culinair kwaakhoofd! Staat ie met z'n (kwaliteitscontrole-benevelde, ja, dat wel natuurlijk, we moeten eerlijk blijven) kop er bovenop, nee hoor, niks in de gaten, en dan dus een onvergetelijk domme culinaire scheur open trekken in NRC.

Maar goed: toch welverdiend die prijs!
Uhh... Wat zeg ik? Prijs? Een standbeeld!
Bij Rendac!

>>>>>>>>>>>>>>
(Momenteel slappe tijd, al jaren zo. Maar goed, toch 455 bezoekers per dag over de afgelopen 30 dagen. De afgelopen 15 dagen minder, zeker, 340 of zo, maar het begint al weer aan te trekken.)
<<<<<<<<<<<<<<

Culinaria

Sambal daboe daboe eerst maar even.
Sambal dabu2 in het Bahasa.
Tsja, dat is een soort simpele, basale sambal tomaat ("sambal tomat"). Tomaat, lomboks, ui en citroen, thats it. Super rijpe, aan de plant gerijpte tomaat natuurlijk. Gebruik eventueel Tasty Tom of beter nog bliktomaat.

En sambal tomaat, dat kan van alles zijn, maar een ding: altijd de ingrediënten als sambal daboe daboe, én ook altijd méér ingrediënten.
En/of en/of: komijn, gember, knoflook, palmsuiker, nootmuskaat, azijn...

Maar goed, waar het om gaat is hoe die sambal smaakte. Nou, mooi fris, categorie sambal tjampoer, maar toch redelijk scherp, maar tóch weer anders dan de fris + scherpe sambal van die vruchtjes, hoe heette die ook weer, o ja sambal gandaria (klemtoon op i). Deze is meer serieus, gandaria meer vrolijk, hoe zeg je dat...


Coertjens paardenstoofvlees, God, ik krijg er echt zin in met die friet...
Zie het bedrijf hier.

Mail:
Beste heer van Thiel,
Vooreerst bedankt voor je interesse in ons artikel paardenstoofvlees.
We hebben dit produkt beschikbaar in diverse verpakkingen.
Voor de consumentenmarkt is het blikje 425 g de meest aangewezen verpakking, voor horecabedrijven hebben we eveneens de blikverpakkingen 850g & 2700g in ons assortiment.
Er is ongetwijfeld wel een Jumbo supermarkt in uw regio, daar zou je normaal gezien terecht moeten kunnen voor de aanschaf van Coertjens stoofvlees.
Horecabedrijven als Sligro en Makro (waar je mogelijk ook terecht kan) bieden standaard in hun assortiment de iets grotere blikverpakkingen (vanaf 850 gram) aan.
Hopelijk kan je dus terecht bij één van voornoemde handelszaken.
Met vriendelijke groeten,
N.V. THEO COERTJENS INT.
Jan Schoonooghe


Op naar de Jumbo!
Had ik toch al gepland voor Löwensenf, Portugese (Porca de Murça) en Italiaanse (Veneto Merlot) wijn en zwarte asperges en zo.

Plof-tofoe hier

Nog 'n geluk dat we niet met plofpaarden zitten,...

(Uhh, niks tegen die Wakkere Winkelaar, maar wel tegen de manier waarop ze die plofkip enzovoorts.)

Rode Boekje, Berenklauw.
Dat borsjtsj vroeger van berenklauw werd gemaakt, dat is onzin. Daar kán je niks van maken.
Dat wil zeggen: van de wortel van Aziatische berenklauw, Ferula scorodosma, maak je asa foetida. Zie hier. (Het zaad wordt ook gebruikt, in kerrie-achtig spul.)
En als je een potje asa foetida koopt (dat berenklauwspul, + rijst- en tarwebloem, Arabische gom en koenjit) en je proeft het voorzichtig, dan gaat er een gloed door je lichaam, een "berenklauw".
En ja, asa foetida ging en gaat nog wel in de borsjtsj.

In Rusland veel andere rode bietendingen trouwens. Knoflookbollen die ingelegd zijn in bietensap + azijn...


Jajajajajaja hij komt er weer aan, de F1!...
Testen in Barcelona nu.

(Je had toch op Radio 4 dat gezeur over Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat. En toen over Ten Holt, en daarna dagenlang gezeur over die Franse uit de kerk gestoten acoliet, en toen die Engelse religieuze zeur...
En ik maar denken Waar blijft ie?
En ja hoor, sinds gisteren worden we doodgegooid met de Duitse pendant van die tingeltangel misdienaars, Julius Röntgen.)